Nova Prospect - A “Halványkék pötty”, mint ihletadó… Vadonatúj dal és videóklip: 'Végtelennek tűnt'

'Végtelennek tűnt' címmel egy vadonatúj dallal, és a hozzá készített videóklippel jelentkezett a kecskeméti székhelyű Nova Prospect - ez az első új szerzemény a 2021-es 'Törékeny egyensúly' albumuk óta.

Nova Prospect - Végtelennek tűnt

Kiss József gitáros a 'Végtelennek tűnt' dalról:

“Ez most egy komorabb hangvételű dal tőlünk, masszív gitárokkal, húzós, de dallamos refrénnel, és egy ellenállhatatlan breakdownnal. Biztosak vagyunk benne, hogy a koncerteken is nagy kedvenc lesz. Ezzel szeretnénk felvezetni a következő időszakot, ahol folyamatosan jelentkezünk majd új dalokkal és klipekkel, majd végül a dalcsokor a tervek szerint egy ötödik nagylemezzé áll össze.”

Schautek Bálint szövegíró, sampleres a dal szövegéről:

“A dal szövegét a ‘Halványkék pötty’ című fénykép ihlette, melyet Carl Sagan kérésére készített a NASA 1990-ben. A Voyager-1 űrszonda kameráit 6 milliárd kilométerről fordították a Föld felé; a képen bolygónk csak egy apró pontnak tűnt és nagyon törékenynek. (https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_Blue_Dot) A fotó és a hatására írt, azonos című könyv üzenete aktuálisabb mint valaha. Ezt a fotót gondoltam tovább; ha a klímakatasztrófa bekövetkezne, a partmenti városainkat elsodorná az ár és a társadalmunk összeomlana, nem is lehetne látni egy ilyen fényképen. Hatalmasnak hisszük az emberi civilizációt, de aprók vagyunk a mélységes űrben; végtelennek tűnik évezredes történelmünk, de ez az univerzum életében csak egy szempillantás. Gyorsan beüthet a baj, és a csillagok csak közönyösen néznék pusztulásunkat: a fennmaradásunk, az, hogy vigyázzunk élőhelyünkre, egyedül a mi felelősségünk.”

A dalhoz készült videóklip ezúttal is Pintér Judith nevéhez köthető, a forgatás Kecskeméten, a Homokbányán található volt szovjet laktanya jelenleg kihasználatlan, egykor moziként funkcionált termében zajlott. 

Az új dal megjelenése egyúttal egy tagcsere hivatalos bejelentésére is apropóul szolgál: Kósa Dánielt Pásztóy Balázs, a zenekar alapító tagja váltja basszusgitáros fronton, aki 2008-ban a The Idoruba távozott, mostanában pedig az ismét aktív Everflashből lehet ismerős.

Kiss József a tagcseréről:

"Dani nagyjából egy éve jelezte nekünk, hogy szeretne jobban a saját, Acid Empire nevű bandájára koncentrál. Mi pedig tiszteletben tartva döntését elfogadtuk azt, és ugyan viszonylag sokáig kerestük a megfelelő utódot, az új basszeros igazából egy előd lett. (nevet) Balázzsal az Everflash-el közös koncertek során kerültünk újra kapcsolatba, de 2022-ben a 15. születésnapi bulijainkon eljátszott már velünk 1-1 dalt. Most pedig amellett, hogy gyorsan és precízen betanulta a koncertprogramot iszonyatos elánnal vetette bele magát zenekar körüli teendőkbe.”

Besnyő Gabriella énekes  Pásztóy Balázs basszusgitáros visszatéréséről:

Sosem tagadtuk, mennyire szíven ütött minket Balázs kilépése a bandából. Ez volt az első nagyobb krach a zenekar életében, és azt sem tudtuk, hogyan reagáljuk le. Miután bejelentette, és elbúcsúztunk, csak ültünk a próbateremben, és néztünk magunk elé. Nem is emlékszem, hogy egyáltalán szóltunk-e bármit is egymáshoz a többiekkel... egyszerűen csak kizenéltük magunkból a sokkot (így született a Credo), és igyekeztünk továbblépni. Jó a rosszban talán az volt, hogy sikerült békében elválnunk tőle, így aztán szinte teljesen magától értetődőnek tűnt, hogy amikor csak tudjuk, megnézzük egymás koncertjeit. Balázs kifejezetten gyakran járt Nova bulikra, szóval szerencsére megmaradt a jó viszony köztünk. Jó pár év elteltével aztán már jöttek a közös hepajok is az ő bandájával (Everflash), ahol pedig végképp kiderült mindannyiunk számára, mennyire bírjuk egymás társaságát, és milyen nagyon szeretünk mi együtt zenélni. Aztán nagyjából egyidőben derült ki, hogy Kósa Dani sajnos nem tudja tovább folytatni velünk, illetve az, hogy Balázs talán 1-2x már megbánta, hogy anno szakított velünk. Így mivel nem volt veszítenivalónk, rákérdeztünk, hogy mit szólna egy kis "nosztalgiázáshoz" velünk.Örök hála azért, hogy ő és a környezete is igent mondott, és bizalmat szavazott nekünk. Bezárult a kör, vagy a történelem ismétli önmagát? Tök mindegy, mi nagyon örülünk Balázsnak.” 

Pásztóy Balázs basszusgitáros a visszatéréséről:

“A zenei karrierem egyik meghatározó része volt a zenekar indulása és az első pár évben a közös zenélés. Rengeteget tanultam már akkor is a srácoktól nem csak a zenéről, hanem a zenéléshez való hozzáállásról is. A zenekar karrierjét mindig is figyeltem és nagy örültem a megérdemelt sikereiknek. Szuper, hogy 14 év után ismét egymásra találtunk és így újra egy olyan csapat tagja lehetek, ahol nagyon hasonlóan gondolkodunk a zenélésről, továbbá zeneileg és emberileg is tudjuk egymást inspirálni.”

A zenekarral élőben legközelebb december 15-én lehet találkozni Székesfehérváron a Nyolcas Műhelyben, ahol Glasskey és az Everflash társaságában lépnek majd fel.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/637171405194718

A Nova Prospect jelenlegi tagsága:

Besnyő Gabriella - ének

Kiss Dániel - dob

Kiss József - gitár

Pásztóy Balázs - basszusgitár

Schautek Bálint - sampler/billentyűs hangszerek

 

Nova Prospect Online:

https://songwhip.com/nova-prospect

https://novaprospect.hmusic.hu/

https://www.facebook.com/NovaProspectHungary

https://www.instagram.com/novaprospecthungary/

 

Kapcsolódó cikkek