Négy kategóriában hirdettek győzteseket a Nagy Diák Teszteken!

Két nap alatt négy országos tudományos diákverseny zárult Budapesten, az UP Rendezvénytérben. A foci, a KRESZ, a pénzügyes és a bűnmegelőzési tematikájú edukatív játékokon összesen 100 ezren vettek részt, közülük kerültek ki a döntők során a legjobbak. A végső küzdelmek érdekes párbajokat, és még különlegesebb győzelmeket produkáltak. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet például egy rendőr házaspár gyermeke nyerte. A Nagy Diák Pénzügyes Teszt győztese pedig rövid időn belül már a harmadik országos pénzügyi versenyen jeleskedett.

Kovács Bence - Nagy Diák Pénzügyes teszt - I. helyezett

A DUE Médiahálózat évek óta szervezi az országos edukatív versenyeket diákoknak hasonló rendszerben. A teszteket bárki kitöltheti a Nagy Diák Tesztek honlapon vagy applikációban, majd a 14-24 év közötti korosztályból a legjobb 1000 részvevőt invitálják a középdöntőkre, és közülük kerül ki minden alkalommal a 10 döntős. Az UP Rendezvénytérben ezúttal négy játék döntőjét rendezték meg. Elsőként a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt fináléját, amit 2023-ban hatodik alkalommal hirdetett meg a DUE Médiahálózat az Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal közösen. A jubileumi alkalomra kapcsolódott be eddig a legtöbb diák a játékba: közel 21 ezren töltötték ki sikeresen az online tesztet. A középdöntő fordulójában itt már két ágon folyt a verseny: 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlott a játék, s a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezték.

A 18 év alatti korosztályban Drencsik Daniella diadalmaskodott, aki a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium és Kollégium 11.-es tanulója. Mint mondta, nagy előnye származott abból, hogy mindkét szülője rendőrségen dolgozik, az édesapja ügyeletes a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságon, édesanyja rendészeti alkalmazott a Tiszaújváros Rendőrkapitányságon. Daniella javára vált az is, hogy sok krimit néz és olvas.

Dencsik Daniella - Nagy Diák Bűnmegelőzési teszt - I. helyezett

A 18 év feletti korcsoportban Nagy Domonkos lett az első. Jelenleg a Semmelweis Egyetem másodéves hallgatója, és bármennyire is jól ment neki a bűnmegelőzési teszt, mentőtiszt szeretne lenni. Domonkos szerint azért nyerte meg a versenyt – ráadásul toronymagasan –, mert nagy hírfogyasztó. Naponta két órát böngész portálokat, és sok rendőrségi hírt olvas el. A két győztes egy-egy okostelefonnal gazdagodott. A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával jött létre.

Ezután következett a Nagy Diák KRESZ-teszt, amit a DUE Médiahálózat – a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács partnerségében - többek közt azzal a céllal indított el hat éve, hogy a kitöltők ingyenesen juthassanak hozzá a biztonságos közúti közlekedésüket segítő információkhoz, szabályokhoz. A döntő két kategóriában zajlott, így két első helyezettet hirdettek.

Győzelmének köszönhetően térítésmentesen szerezhet autós jogosítványt Tóth Roland, a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium tizedikes tanulója. Roland két dologgal magyarázta tudását. Egyrészt rendőr édesapja egykoron közlekedési területen dolgozott, és segített neki a felkészülésben. Másrészt jó időben napi 25-30 kilométert megy az elektromos rollerével, ezért rendszeresen alkalmazza a KRESZ-szabályokat.

A Nagy Diák KRESZ-teszt másik kategóriájában egy elektromos robogó volt a fődíj, amit Kecskemétről Zsigmond Richárd Tibor nyert meg. Ricsinek már van jogosítványa, és rendszeresen vezeti a családi autót is, de a nyeremény hazaviteléhez segítséget kért, mivel még sosem ment robogóval. A Nagy Diák KRESZ-teszt az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság együttműködésében jött létre.

Harmadikként következett – immáron a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál részeként – a Nagy Magyar Fociteszt Diákoknak. Száz évvel ezelőtt született az MTK Örökös Bajnoka és Örökös tagja, az Aranycsapat csatára, Hidegkuti Nándor. A csatárfenomén tiszteletére indította a játékot a DUE Médiahálózat és az MTK Budapest. A győztes Kovács-Polyák András egy 4 napos utazást nyert Londonba, ahol szeretne megtekinteni egy Arsenal-mérkőzést. András itthon a Ferencvárosnak szurkol, külföldön a Barcelonának. Legnagyobb futballélménye eddig egy katalán rangadó volt, azaz a Barcelona-Espanyol összecsapás helyszíni megtekintése. Kedvenc játékosa Messi, és maga is kergeti a labdát a Rákosszentmihály színeiben, a BLASZ U17 bajnokságban, belső védőként.

Legvégére maradt a Nagy Diák Pénzügyes Teszt, amit a DUE Médiahálózat azzal a céllal szervezett meg, hogy a résztvevő fiatalok magabiztosabban mozogjanak a pénz világában, tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekkel, tudatosan tervezzék meg pénzügyeiket és megfelelő tájékozódás után jó döntéseket hozzanak. A több mint 15 ezer indulóból Kovács Bence, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium végzős hallgatója győzött. Bence rutinos versenyzőnek számít, tavaly ő nyerte a Pénzmesterek pénzügyi vetélkedőjét a 11.-es korcsoportban, előtte pedig a BankCode országos pénzügyi bajnokságban végzett ötödik helyen csapatával. A gimnazista sikereit leginkább a pénzügyi ismereteket tanító Kiss Zoltán pedagógusnak köszönheti. Győzelmével egy görög nyaralást nyert.

A négy döntőt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával közvetítette online platformjain a DUE Médiahálózat, és hamarosan látható mind a négy verseny az MTVA egyik csatornáján.

Részletek:

http://www.due.hu

 

Kapcsolódó cikkek