'Megpihennek szárnyaid' - Már a YouTube-on is látható a Póka Egon és Szappanos György emlékének dedikált dokumentumfilm!

A 2021-es, amúgy is terhelt és szomorú esztendőben két zseniális basszusgitárost veszített el a honi rockszakma. Szeptemberben hosszas betegség után 68 éves korában hunyt el a legenda, Póka Egon Benedek, aki elsősorban a Hobo Blues Band, majd a P. Mobil meghatározó tagjaként vált korszakos ikonná. Később a Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapító igazgatójaként szerettette meg a rock- és blueszenét a fiatalabb generációkkal. 2012-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát, halálát követően posztumusz Artisjus-díjban részesült. Nem sokkal előtte, júniusban, mindössze 55 évesen a szintén virtuóz Szappanos György váratlanul hagyott itt bennünket. Olyan nagyszerű gitárosok mellett basszusozott, mint Babos Gyula, Tátrai Tibor vagy Mohai Tamás, de a magyar rock- és jazzélet legkiválóbb képviselőivel játszott együtt. Tagja volt a szupergroupként emlegetett Boom-Boomnak, a Tátrai Bandnek, a Háború együttessel pedig EMeRTon-díjat is kapott.

MEGPIHENNEK SZÁRNYAID (2023)

Egon korábbi zenészkollégája és barátja, Barán Attila, a Music Nation Budapest zenei projekt vezetőjének kezdeményezésére egy 62 perces dokumentumfilmen keresztül is méltó módon emlékezhetünk a két zenészre. A szintén basszusgitáros zenei producer meghívta zenész és előadóművész barátait, játszanak el két számukra ikonikus dalt, melyeket tavaly november 27-én, Jimi Hendrix 80. születésnapján(!) nemcsak hangban, képekben is élőben rögzítettek a BMC épületében. A felvételek Barán Attila és Garami Gábor társproducer irányításával, Gőz László partneri támogatásával készültek.

A film kiemelten a két dal (a Hobo Blues Band A látogató és Mohai Tamás Mára nincs több kérdés című szerzeménye), köré összpontosul, a felvételeket körbeölelő pillanatokból, beszélgetésekből áll össze. Ily módon közvetíti a szereplők két művésszel kapcsolatos érzéseit, élményeit, az irántuk mindmáig megnyilvánuló, feltétel nélküli szeretetüket adja vissza. Az alkotásban nem szerepel egyetlen kockányi archív bejátszás sem Póka Egonról, sem Szappanos Györgyről, nem is dokumentálja az életútjukat adatokkal, nem erre vállalkozik. Ez a bő egy óra meghív egy összetartozásra, amelyben új hangszerelésben megszólaltatnak élőben két fantasztikus szerzeményt, melyek segítségével egyúttal megidézik szellemiségüket is.

Szereplők, előadók:

Léko Stefánia – ének, Tóth János Rudolf - ének, gitár, Naszvagyi Tamás - ének Barán Attila – basszusgitár, Mohai Tamás – gitár, Kékkői Zalán – gitár, Szakadáti Mátyás – dob, Hirleman Bertalan – dob, Tar Gergely – ütőhangszerek, Gyöngyösi Gábor – billentyű, Makovics Dénes – szaxofon, Bánlaki Csaba – trombita, Magyar Péter – pozan, Gazda Bence – hegedű, Schrettner Kornél – hegedű, Markó János – brácsa, Szontagh Márton – cselló és Garami Gábor - riporter, narrátor.

Megpihennek szárnyaid

Póka Egon Benedek és Szappanos György emlékének dedikálva

Magyar zenés dokumentumfilm /2023/

(Bemutató: március 29., szerda, 19 óra – Arena Mall Cinema City)

Kapcsolódó cikkek