Historica - Dalpremier: 'Megkopott világ'

Új dallal jelentkezett egy rövidebb leállást követően, az újra aktív, de időközben alaposan átalakult Historica zenekar. A 'Megkopott világ' című szerzeményüket, ami egy leendő új nagylemez előfutárának is tekintendő, egy szöveges videó kíséretében hozták nyilvánosságra.

Historica - Megkopott világ 

Ézsiás Péter énekes a 'Megkopott világ' című dal szövegírója és zeneszerzője gondolatai ennek kapcsán:

Ezzel a dallal elsősorban a kárpátaljai honfitársainkra gondolunk. Azokra, akiknek a háború miatt megváltoztak az életkörülményei. Akiknek el kellett hagyni az otthonukat, mert elvitték őket harcolni vagy elmenekültek a háború elől. Sajnos ez egy tipikusnak mondható Kárpát-medencei történet, a történelem során többször előfordult, hogy önként vagy kényszerből költözni kellett. Ezért eszünkbe jut a Felvidékről kitelepített magyarok sorsa is, akik valamikor ugyanúgy ott álltak a vonatsínek mellett, de gondolhatunk a magyarországi svábok és az erdélyi szászok tragédiáira is. Már jó ideje foglalkoztatott ez a téma, de aztán jött ez a háború és mindent felülírt, így végül ebben a formában született meg ez a dal.”

Csikós Csaba dobos gondolatai a dalról:

“Visszatekintve, úgy jött ez a dal szembe, mint a gyorsvonat. Kezembe került az alapötlet, és szövegileg és zeneileg annyira megfogott, hogy szinte azonnal kész lett a fejemben a dobtéma. Jó ideje vártam egy ilyen szerzeményre…” 

A Historica tagságában az elmúlt időszakban három poszton is változás történt, erről Szabó Krisztián billentyűs mesélt: 

“Már a P. Box idejéből megvolt az ismeretség Petivel és Csabival, többször voltak közös megmozdulásaink, illetve éveken át remek Csengetett Mylord idézetekkel fárasztottuk egymást a facebookon. Egyszer írt Csabi, hogy újraszerveződik a Historica, és ha van billentyűs ismerősöm, akit ajánlanék, akkor ne fogjam vissza magam. Mivel a MoneyRoll és a KTB aktivitása mellett úgy érzetem, hogy maradnak még fölös energiáim, ezért visszakérdeztem, hogy vajon vidéki illető szóba jöhet-e. Az igen válasz után egy Fradi-meccs előtt személyesen is találkoztunk, beszélgettünk, nekem olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást, nem is nagyon voltak tisztázandó kérdések. Elkezdtem tanulni a műsort, és az új dalra is szinte azonnal jött, hogy mit lehetne játszani. Nagyon jó a társaság, végre egy zenekar, ahol minél több Hammondot szeretnének hallani, nagyon lelkesen nézek a közös jövő elé, remélem minden működni fog.”

A zenekar új felállásának élő bemutatkozására február 2-án kerül sor a BackStage Pub-ban, ahol a jól ismert Historica dalok akusztikus megszólalásban csendülnek majd fel.

Eseményoldal: https://www.facebook.com/events/331361376428961

A Historica zenekar jelenlegi tagsága: 

Ézsiás Péter - ének, akusztikus gitár

Szibelle Károly Charlie - gitár

Szabó Krisztián - Hammond, billentyűs hangszerek

Mezőfi József - basszusgitár

Csikós Csaba - dob

 

Historica az online felületeken: 

https://songwhip.com/historica

 

Kapcsolódó cikkek