Csokival, hajnali órákban készült a Subtones Fonogram-díjas lemeze!

Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele kategóriában Fonogram-díjat nyert a Subtones második nagylemeze, a Lángolj! Subicz Gábornak, a zenekar alapítójának két fontos dolog kellett a győztes album elkészítéséhez: csend és a kognitív funkciók javítása. Előbbi érdekében hajnalban alkotott, utóbbit pedig megszámlálhatatlanul sok mogyorós étcsokoládé elfogyasztásával oldotta meg. A díjazott lemez dalait az A38 Hajón hallhatja élőben a közönség június 22-én.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

A Subtones Magyarország legfrissebb jazz-pop supergroupja. Zenéjükben súlyos triphop-groove-ok, gyönyörűen énekelt érdekes, de fülbemászó dallamok, füstös jazz-szólók keverednek össze, különleges elegyet alkotva. 2020-as debütáló albumuk, az Octopus műfaji határokon átívelő, dalközpontú számaival hamar belopta magát a zeneszerető közönség szívébe, olyannyira, hogy fizikai formában teljesen elfogyott. Közben lendületes és virtuóz előadásaikkal hamar közönségkedvenc koncertzenekarrá váltak, rendszeresen színültig töltve a hazai jazzklubokat. 2022-ben a Nem segít más című dalukkal másodikak lettek A Dal műsorban. Ez a szerzemény helyet kapott a soron következő, Lángolj című lemezükön is. Azért, hogy még közvetlenebbül tudjanak kapcsolódni a hazai közönséghez, ezen az albumon kizárólag magyar nyelvű dalok hallhatók, Szepesi Mátyás, Závada Péter, és a zenekar tagjainak szövegeivel. Az új, magyar nyelvű dalok, és a finom elektronikába bújtatott vérbő jazz-muzsika kivívta a szakma elismerését is; a Subtones Lángolj című lemeze a napokban Fonogram-díjas lett az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele kategóriában.

A nagylemez fő zeneszerzője, Subicz Gábor különleges módját választotta annak, hogy komfortosan érezze magát az alkotási időszakban. 

"Hogy elkerüljem a családi nyüzsgést, hajnalban keltem és komponáltam" – árulta el Gábor. - "A zeneszerzés közben sok mogyorós étcsokoládé fogyott, jellemzően két harapással eltüntettem egy táblát."

A Jónás Vera (ének), Kiss Flóra (ének), Benkő Dávid (billentyűk), Csókás Zsolt (gitárok), Fonay Tibor (nagybőgő, basszusgitár) és Subicz Gábor (fúvós hangszerek, ének) felállású zenekar a közeljövőben több fesztiválon is látható, többek közt a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Szelaví Fesztiválon, a Salföldi Dalföldön, a kolozsvári Electric Castle-n és a Művészetek Völgyében. A Subtones Budapesten legközelebb az A38 Tetőteraszon koncertezik a Kaltenecker Zsolt - Markó Ádám duó társaságában.

A Lángolj! lemez online elérése:

https://bfan.link/langolj

 

 

Kapcsolódó cikkek