Cadaveres Esszencia, Beerzebub - Pécs Amper Klub, 2023 április 22.

Szombat este Pécsen jártunk! Kicsit utolsó pillanatban lefixálódott kiruccanás volt, de nagyon szerettük volna elcsípni a Cadaveres Esszencia valamelyik buliját, és ugye a Dirty Dawn lemezbemutatója is eléggé vonzónak tűnt, főleg, hogy jó régen is láttuk a srácokat. (Sajnos ez most sem jött össze, egy kis technikai malőr miatt. A sofőrünk velünk tartó párja másnap korán ment dolgozni, így a Cadaveres után távoztunk. Ilyen az utassors :) Na de ami a lényegesebb elég korán odaértünk a pécsi Amper klubhoz, így kényelmesen megihattunk még egy sört a kezdés előtt (Csapolt Ipa elfogadható áron, normális kiszolgálás. mondhatni ebben hibátlan a hely.

Fotók: Breszkovics Norbert

A mosonmagyaróvári hardcore/rap metal Beerzebub bulijára azért kellemesen megtelt a nem túl nagy pincehelyiség. Az "arcnélkül" (Valami maszk volt a srácon, amiben végigtolta koncertet.) énekessel felálló zenekar leginkább a korai Action és a Rage Against The Machine keverékeként írható le, bár volt egy olyan daluk, ahol még a Red Hot Chili Peppers is beugrott. Kőkemény politikai mondanivalóval bír a zenekar és ezt a frontember rendesen bele is tolja közönség arcába, egy igazi örökmozgó, akinek sem a lába sem a nyelve egy pillanatra sem áll le. Az igencsak sűrű szövegeket remekül szórta a tömegnek. A zsebkendőnyi színpadon a többiek éppen csak elfértek mellette. Volt pár dallamosabb rész is az énekben, nos az azért nem ütött annyira, de összességében igencsak meggyőző volt. A hangszeres szekció pedig szépen tette alá a groovokat. A gitárok néha kimondottan szépen díszítettek, amolyan Red Hot/Rage Against stílusban feldobva a dalokat. A dobosnak is jár a pacsi nagyon húzósan erőteljesen dobolt. A tavaly megjelent 'A szavak Ereje' anyaguk 'Káosz' című dalát, ahogy a lemezen is, úgy itt is Bölcsföldi Zolival együtt adták elő, ha már adta a helyzet önmagát. Most láttuk őket először, de reméljük nem utoljára.

Az átszerelés alatt megnéztük az igényes merch pultot (Persze a lányok egyből vásároltak is! :)) és persze ahogy ez lenni szokott a dohányos barátaink miatt egy fel-le kört is tenni kellett. A közönség soraiban olyan arcokkal lehetett összefutni, mint a Don Gattos Acélos Balázs és Nyúl (Budavári Zoli), aki nem mellesleg ugye a Dirty Dawn egykori énekese is, valamint Göbölös Kálmán a Cadaveres és a Chaos Of Disorder volt gitárosa, és Lucsányi Milán az Omega Diatribe és a Sleepless énekese, de a Hétköznapi Csalódások gitárosa Bársony Barnabás is tiszteletét tette. Azt azért meg kell jegyezni, hogy azon barátaink beszámolója alapján, akik egy hete ugyanitt részt vettek a RATM by Subscribe PANTERA by Vulgar Display Of Cover koncerten is, azon a bulin tömegnyomor volt, míg itt max szellősen volt tele a hely.

Aztán jött a Cadaveres Esszencia, annak is az első felállása, ami a Cadaveres De Tortugas munkásságára volt kihegyezve, ennek megfelelően a doboknál Viniczai Szabi ült ( Aki még mindig nem lett kisebb, és pont úgy néz ki mint anno.), Körmi mellett a másik gitáron pedig Kecskés Peti pengetett, bár sikerült annyira Körmisre vennie a figurát, hogy hirtelen azt hittem két Körmi van :D. A basszusgitárt Juhász Misel kezelte Gabó Ádám másik zenekarából, a Stabbedből. Perso ugye szóba sem került, úgy néz ki az ellentétek ennyi év alatt sem múltak el sajnos. Az az igazság, hogy egy C.D.T. Best Of programmal nem lehet hibázni. És valóban... De ehhez azért itt most nagyon kellett a megjelent fanatikusok segítsége is akik teli torokból üvöltötték a klasszikus sorokat. A Közönségnek jár a maximális tíz pont. Már a Beerzebub sem szólt jól, sőt az elején nagyon nem, de a végére kezdett elfogadható lenni. Azonban a Cada még náluk is pocsékabbul szólalt meg. És nemigazán javult a helyzet a sorcseréig sem. Meglepődve figyeltem, hogy a technikusok milyen lázasan próbáltak javítani a megszólaláson… Ja nem! Mindegyik szépen a telefonját görgette, nyomkodta, pont nem érdekelte őket a sztori, kivétel volt a fényes srác, ő becsülettel dolgozott.

A „sorcsere” után Körmi mellé érkezett gitárosnak Markó Tomi a a gRain nevű KoRn tribute zenekar gitárosa, míg a dobok mögé Tajti Vince az utolsó Cadaveres felállás ütőse ült be. A basszusgitárt továbbra is Misel kezelte. Énekesi poszton pedig ugye jött Bölcsföldi Zoli. Azonban Gabó Ádám is sűrűn visszatért, nekem úgy tűnt, hogy több dalban is szerepelt, mint Zoli. Beteg barátom állítása szerint olyan dalt is ő hozott itt, ami eredetileg Zoli nevéhez kötődött. Az az egy biztos, hogy ez a felállás még egy lapáttal rátett az amúgy sem kicsi lendületre Markó Tomi nagyon odatette magát és Vince is hozta a tőle megszokott magas szintet. Az mondjuk elég vicces volt, mikor Körmi megkérdezte a bulin, hogy vannak itt Pécsiek és kb. öt ember emelte fel a kezét... Az egyetlen probléma, a hangzás mellett az volt, hogy Gabó Ádám hangja nem igazán volt formában, nem tudom a többi koncerten mi volt a helyzet, de itt elég gyenge volt ez a produkció, bizony sokszor nagyon jól jött Körmi vokálja, éneke, ami mindjárt megdobta a dalokat, nem is értem miért nem vállat be többet, akár önállóan is. Persze a dalok többsége nem is Ádám hangjára lett anno írva, illetve nem beszéltem a srácokkal, így nem tudom volt e esetleg, valami torok problémája Ádámnak, aki azt azonban elmondta, hogy a kislánya éppen nagyon beteg otthon és nagyon várja őt haza. Bölcsföldi Zoli hangja azonban tökéletesen rendben volt végig, ő nagyon jól hozta a saját énekdallamait. Bár tőle még nem is láttam gyenge produkciót.

Összességében ez egy remek kis este volt, bár a hangzásért azért jár egy nagy fekete pont a technikusoknak, a Beerzebub személyében egy jó kis csapatot ismerhettünk meg, akiket érdemes lesz figyelemmel követni. Szombaton lesz pont az öt éves születésnapi koncertjük Budapesten a Mad Vill-ben. aki pedig még elcsípné Körmiéket az Esszencia bulikon, az megteheti ezt legközelebb május 6-án Miskolcon a Corner Stage színpadán, vagy május 27-én a fővárosi Akvárium Klubban, ahol a Strong Deformity a 25 éves ’Racket’ lemezét is teljes egészében eljátssza.

A Dirty Dawnt pedig igyekszünk minél előbb elcsípni, mert a képek és a felvételek alapján remek kis lemezbemutatót produkáltak a hazai publikumnak. És a Don Gatto után szabadon megtalálták ők is Petőjüket, csak nem Zolinak, hanem Robnak hívják! :D

 

Kapcsolódó cikkek