A kriptó eszközökben járatosak, a befektetéseket illetően tájékozatlanok a fiatalok December 1-ig még bárki kitöltheti a Nagy Diák Banktudós Tesztet!

A biztonságos bankkártya- és netbank használatra vonatkozó kérdésekben stabil a diákok tudása, ám a megtakarítással és befektetésekkel kapcsolatos témákban kevésbé tájékozottak - derül ki a Nagy Diák Banktudós Teszt adataiból. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank együttműködésében megvalósuló tesztet 2023 szeptembere óta több, mint tizenegyezer diák töltötte ki – az értékes nyereményekért is zajló játékos vetélkedő kérdéseit december elsejéig lehet még megválaszolni.

Tizenegyezernél is több kitöltő adatai alapján a jövő banktudósai tájékozottak arról, hogyan lehet biztonságosan használni az internetbankot, milyen a biztonságos jelszó. Tízből kilenc diák például pontosan tudja, mit kell tennie a bankkártya elvesztése esetén a teszt eddigi adatai alapján. E mellett a kripto-eszközökkel kapcsolatos kérdések esetében is kimagaslóan magas a helyesen válaszolók aránya, de az alapvető, a személyi jövedelemadóval kapcsolatos kérdésekre is sokan válaszoltak helyesen.

A kiberbiztonsággal kapcsolatos részletesebb kérdéseknél azonban már tapasztalható tudáshiány, ami akár kockázatos is lehet. Minden második kitöltő például rosszul válaszolt arra a kérdésre, hogy a bankok telefonos ügyintézői elkérhetik-e a netbanki jelszavaikat – fontos tudni, hogy a bankok munkatársai soha nem kérik telefonon az ügyfelek személyes belépési adatait. A kiberbűnözők különféle módszereit illetően is meglehetősen hiányos a kitöltők tudása, jól látható, hogy ezen a téren helye van a következetes edukációnak.

A befektetésekkel, megtakarításokkal és a hitelekkel kapcsolatos kérdések között fordultak elő a legkisebb arányban a helyes válaszok: a fiatalok alig ötöde tudja jól, mit jelent a teljes hiteldíjmutató, pontosan mit jelent a reálhozam, vagy, hogy a kötvényekkel kapcsolatban mik az alapvető tudnivalók.

Napjainkban a bankok egymásra licitálva kínálják egyre korszerűbb digitális pénzügyi megoldásaikat. Korszerű és kényelmes applikációk, a bankba járás helyett online megoldások, virtuális bankkártyák, FinTech megoldásokszámos olyan lehetőség, melyekkel élve sokkal jobban, takarékosabban vagy tudatosabban tudjuk intézni pénzügyeinket. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank azért hívta életre az egyetemistáknak, főiskolásoknak szóló, szórakoztató formában edukáló Nagy Diák Banktudós Tesztet, mert ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket, technológiai és digitális megoldásokat jól tudjuk használni, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a legfontosabb pénzügyi fogalmakkal.

„Az MBH Bank célja, hogy olyan pénzügyi ismereteket és keretrendszert adjon át, amellyel a lakosság, azon belül a fiatalabb generáció tudása és tájékozottsága bővül a gazdasági- és pénzügyi kérdések területén. Éppen ezért a társadalmi felelősségvállalási stratégiánkban kiemelt hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a fiatal korosztályt minél korábban meg tudjuk szólítani és felelős pénzügyi gondolkodásra ösztönözzük őket. A teszten beküldött válaszok elemzéséből kapott adatok is azt mutatják, van helye a Nagy Diák Banktudós Teszthez hasonló programoknak és jól látszik az is, mely területeken kifejezetten fontos a naprakész, gyakorlati információk átadása a fiataloknak” – mondta Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A DUE Médiahálózat és az MBH Bank szeptember közepe óta keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt első fordulója december elsején zárul, addig még bárki felmérheti tudását és indulhat az értékes nyereményekért, aki a felsőoktatásban tanul.

A teszt a www.banktudosteszt.hu oldalon érhető el. Az itt legjobb eredményt elért 1.000 játékos meghívást kap a 2023. december 11-12-én zajló középdöntőbe, majd a december 15-iközépdöntőbe, ahonnan a döntőbe jutó legsikeresebb 10 diák banktudós között dől el az értékes nyeremények sorsa.

A legokosabb banktudós elsőként választhat a külföldi tengerparti nyaralás, az iPhone14 és az Apple Watch párosa, illetve az elektromos roller közül. A második és harmadik helyezett a fennmaradó díjak egyikével térhet haza. A verseny eredményhirdetése és a díjak ünnepélyes átadása 2024. január 12-énn, az Educatio Kiállításon lesz.

További információ: www.due.hu

Kapcsolódó cikkek