Garda - A háború után ezúttal a kapcsolati erőszak a téma a fővárosi zenekar új klipesített dalában: 'Nincs hatalmad a lelkem felett!'

'Nincs hatalmad a lelkem felett!' címmel új dallal és klippel jelentkezett a fővárosi dallamos metal zenekar a Garda. Az előző több díjat is bezsebelő, a háború témakörét feszegető 'Lélegezz' után ezúttal is egy kemény témához , ezúttal a kapcsolaton belüli erőszak témaköréhez nyúltak hozzá kendőzetlenül. A klipet Klacsán Gábor rendezte és szerkesztette. Az audiófelvételt pedig Cserfalvi 'Töfi' Zoltán és Katona Attila keverte. 

Fotó: As Eszti Sees

GARDA - Nincs hatalmad a lelkem felett

Az előző, Lélegezz című dalnál is erőteljesebb riffekkel és hangzással jött a Garda új dala és klipje.

„A téma a kapcsolati erőszak. Mondhatnánk, hogy ez most „divatos” téma, de ez nem lenne igaz. Valójában húsbavágó. A klip ennek megfelelően nyers képi világa is ezt hangsúlyozza. A kisfilm odacsap, odavág, belehasít a levegőbe, az életünkbe, az agyunkba: a bőrünkön érezzük a nadrágszíj csattanását, halljuk a családfő üvöltését, durva káromkodását. Látjuk a megalázást, látjuk, az anyát saját testével védelmező gyermeket, látjuk, a magzatpózba gömbölyödő asszonyt, aki várja, hogy vége legyen.”

Kemény vállalást tett a Garda. Az együttes a csillogás helyett olyan közéleti szerepet vállalt fel – immár másodszor -, amely a zene, az ének és a film eszközeivel hívja fel a figyelmet arra, hogy senkinek sincs hatalma a másik felett. A tengerparti sütkérezés, elringatás érzését meghagyja a zenekar másoknak. A rock szcénában ez a felelősségteljes hozzáállás szerencsére nem ismeretlen!

„A művészetnek az is a feladata, hogy rezonáljon a világ történéseire, úgy meséljen el történeteket, hogy eljusson a befogadókhoz” – mondta az együttes kreatív producere. Wirth Zoltán hozzátette, szeretnénk megmutatni az embereknek, hogyan lehet realisztikusan beszélni a társadalmat érintő problémákról.

Klacsán Gábor rendező folytatta anya és lánya történetét: a háborúból való menekülés és a forgatáson valóban felrobbanó törmelék után ebben a videóban bizony ismét szükség volt az énekesnő, Garda Zsuzsa lélekjelenlétére, hiszen a brutális verés jeleneteiben most sem használtak düblőrt, valódi pofon is elcsattant.

A zenekar ezzel a klippel is újra jelentkezik nemzetközi filmfesztiválokra, hiszen az előző kisfilmmel is több, mint 13 díjat söpörtek be!

GARDA - Lélegezz!

A Garda tagsága: 

Garda Zsuzsa - énekesnő

Velősy Márton Áron - gitár

Sárközi Viktor - gitár

Tari Ádám - basszusgitár

Pad Richárd - billentyű

Wirth Zoltán - dob

 

Garda online: 

https://www.facebook.com/garda.hungary

https://www.youtube.com/@GARDA.hungary

Kapcsolódó cikkek