Dystopia - Dal- és klippremier: 'Amivel magadnak tartozol'

Tavaly szeptemberben jelentkezett magához képest rendhagyó magyar nyelvű számmal és klippel a szegedi modern metalos Dystopia, most pedig itt a folytatás, az 'Amivel magadnak tartozol'. Az új dal talán az egyik legrégebbi darab az „új”, magyar szövegű eresztésből, de a 'Nem látszik már'-hoz képest kevésbé is üt el a zenekar korábbi stílusától, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy kicsit a klasszikus Dystopia-vonalat követi. Az új szerzemény felvételét, a keverését és a masterét természetesen a csapat énekese, gitárosa Vári Gábor követte el a Miracle Sound Stúdióban. A klipet pedig a No Total Films készítette. Aki kíváncsi élőben is az új számra, az mindenképpen nézzen el holnap az Alpárfesztre, ahol többek között a Nova Prospect, a Don Gatto, a Darkmess, és a The Void társaságában zúznak majd. Július 13-án pedig a Mudfield előtt játszik a zenekar a TiszaStyle fesztiválon.

Dystopia - Amivel magadnak tartozol

Vári Gábor, a zenekar frontembere a dalról:

„Érződik azért vérfrissítés, nincs hiány komplexebb, technikásabb megoldásokban, és a dalszerkesztés, a hangszerelés is kísérletezősebb. Az indító dobfigura utáni nyitó riff például tipikus Blanár Levi, gyakoroltuk is pár hónapig, mire benne maradt a kezünkben. Maga a dal arról szól, amikor az embert teljesen felemészti, beszívja a saját problémaköre, és képtelen kizoomolni, más szemszögből megvizsgálni a saját helyzetét. Ha szenved tőle, akkor is folyamatosan újragenerálja azt. Sokan várnak valamiféle külső megváltásra, van, aki lottózik, van, aki elméleteket gyárt, hogy ki a hibás mindenért, van, aki egyenesen a világvégét várja. Szerintem sokat segít, ha az ember rájön, hogy az univerzum senkinek nem tartozik semmivel, sajnos alanyi jogon nem jár jutalom a jóknak, ahogy a rosszakat sem éri mindig utol az isteni igazságszolgáltatás. Mindenki a saját sorsáért felel, és ebben érdemes inkább a lehetőséget meglátni, mint keseregni rajta.

Amikor elkezdtem a magyar szövegek gondolatával kacérkodni, emlékszem, hogy meg is fogalmaztam magamnak, hogy leginkább azok a szövegek tetszenek, amikor mintha egy későbbi bölcsebb ‘én’ szólna a jelenkorihoz és próbálná fontos felismerések irányába terelni. Szóval szó sincs magas lóról, inkább afféle jegyzetek ezek a saját fejlődésemhez, ha lehet ilyenről beszélni.”

Bajusz Péter a Dystopia basszusgitárosa, énekese a videóklip megszületéséről: 

“Éppen az őszre tervezett megjelenéseken agyaltunk, amikor belénk nyilallt, hogy szívesen dobnánk addig is valamit a folyamatosan készülő számokból, lehetőleg még a nyári fellépéseink előtt. Agyaltunk szöveges videón, előkerültek régi koncertfelvételek, hogy esetleg azokból ollózzunk össze valamit, aztán ötletelés közben az esélytelenek nyugalmával dobtuk be a kérdést Márknak (Mark Valach a Szerk.), hogy nem akar-e inkább jövő hétfőn kijönni hozzánk a stúdióba és egyszerűen csak felvenni minket, ahogy eljátsszuk a dalt? Teljes megrökönyödésünkre igent mondott, így született meg ez a klip, ami nekem leginkább olyan, mintha egy kis családi videó lenne a zenekarról. Nincs túlgondolva, viszont imádjuk ezt a No Total Films-re jellemző gyönyörű filmszerű képi világot, és nagyon örülünk, hogy egy ilyenre is sort tudtunk keríteni.”

A Dystopia tagsága:

Vári Gábor - ének, gitár

Blanár Levente - ének, gitár

Bajusz Péter - ének, basszusgitár

Rácz András - dob

 

Dystopia az online streaming szolgáltatók kínálatában: 

https://songwhip.com/dystopia-2

Dystopia fizikai termék rendelés:

https://shop.hmusic.hu/eloado/dystopia

Dystopia online:

https://www.facebook.com/dystopiahungary

https://www.youtube.com/@dystopiahungary

Kapcsolódó cikkek