RomEr - Sziva Balázs az elmaradó holnapi koncertről, a 25 éves jubileumi koncertkiadványról és a lelátói nótákról!
Írta: Slayer   
2020. március 13. péntek, 20:59

A Hadak Útja Kiadó gondozásában jelent meg a Romer 25 éves jubileumi CD+DVD kiadványa, digipak csomagolásban, amelyet tavaly március 15-én rögzítettek Budapesten, a Barba Negra-ban. A DVD-re a közel 2 órás buli teljes kép és hangfelvétele felkerül majd, a CD-re pedig egy 80 perces szerkesztett változat. Bónuszként a DVD extra része a koncerten elhangzó dalok korábbi videoklipjeit tartalmazza.

Nemzeti Dal Ünnep: Elmarad a március 14-ei Barba Negrás RomEr koncert - Megjelenik a zenekar tavalyi 25 éves jubileumi koncertjének kép- és hanganyaga

- Nemzeti Dal Ünnep címmel március 14-ére egy nagyszabású koncerttel készült a RomEr és meghívott vendégei, a Hungarica és Kalapács József, a Kormány tegnap kiadott – a tömegrendezvényekre vonatkozó – rendeletei értelmében viszont elmarad az ünnepi rendezvény. A zenekar tavaly márciusi 25 éves jubileumi koncertjének kép- és hanganyagát megörökítő CD+DVD kombó ettől függetlenül, a tervezettek szerint megjelenik - igényes digipak csomagolásban önállóan, illetve pluszokkal kiegészítve HammerWorld Specialként is elérhető lesz. A kiadvány részletes bemutatására a csapat frontemberét, Sziva Balázs énekest kértük fel, de a mini interjú keretein tágítva a 2019-es születésnapi est, valamint a múlt októberi, 1956-os emlékműsoruk felidézése, sőt még egy focival kapcsolatos téma is befért, és természetesen a mostani buli pótlásáról is kaptunk friss információkat.

Veszett fejsze nyele, de mivel készültetek a szombati Barba Negrás koncertre?

- Mindenki különleges, csak itt hallható műsorral készült. A magyar heavy metal legenda Kalapács Józsi egy – az alkalomhoz illő – ünnepi koncertet tervezett, a hozzá köthető dalokból a Pokolgéptől Wass Albertig. A Mentes Norbert vezette Hungarica a tavaly kijött új lemezét mutatta volna be ezen az estén. Mi pedig szintén egy kizárólag ezen az eseményen látható programot raktunk össze, amit nagyon látványosra és intenzívre szántunk… Ahogy megkaptuk a hírt, azonnal elkezdtünk lehetséges megoldásokat keresni, és a legfrissebb információ az, hogy a koncert pótlása augusztus másodikán, vasárnap lesz, a Barba Negra Trackben, ugyanezzel a felállással.

ROMER - ITTHON VAGYUNK (NEMZETI DAL ÜNNEP / 25 ÉVES JUBILEUMI KONCERT)

Az új kiadványotokkal kapcsolatban egy-két fontosabb infóval már lehetett itt-ott találkozni, de hadd kérjek tőled egy bővített verziót is!

- A zenekar tavaly március idusán, a Barba Negra-ban, egy nagyszabású koncerttel ünnepelte 25 éves fennállását. Az este teljes kép- és hanganyaga, összesen 25 dal rögzítésre került és most az egy éves évfordulóra CD+DVD formában, igényes digipak csomagolásban lát majd napvilágot. A DVD-n a közel két órás jubileumi előadás kép- és hangfelvétele, a CD-n pedig egy 76 perces szerkesztett változat jelenik meg. A DVD Extra részére a műsorban elhangzó dalok eredeti videóklipjei kerültek fel. A két korong összesen, így összesen több mint 4 órányi zenei anyagot tartalmaz! Tehát egy igazán masszív, kimerítően alapos kiadványról beszélhetünk, ami HammerWorld Special-ként az újságárusoknál is elérhető lesz.

Egy év elteltével milyen emlékek ugranak be elsőként arról a koncertről?

- Semmi kétség, hogy a jubileumi buli minden tekintetben olyanra sikerült, amilyennek megálmodtuk. Innen nehéz lenne bármit is külön kiemelni, viszont nagy megtiszteltetés volt, hogy Rudán Joe és Kalapács Józsi közös produkciója nyitotta az estét, és ilyenkor és simán egy pillanat alatt átalakulok rajongóvá. A színpad széléről üvöltöttük végig néhány barátommal a műsorukat a Hol van a szó-tól a Háború gyermeké-ig.

- A RomEr diszkográfiája már jóval több mint száz dalt tartalmaz. Egy-egy kiemelt – de akár egy „szimpla” – esemény esetében mennyire nehéz feladat az aktuális setlist összeállítása, a válogatás során milyen szempontok dominálnak leginkább? A dalok kiválasztásánál én mindig a teljes műsorban gondolkozom. Közönségként is azok a koncertek tudnak igazán megfogni, amelyeknek megvan a maga íve. Folyamatosan agyalok azon, hogy hogyan tudnánk még hatásosabbá tenni a színpadi teljesítményünket.

ROMER - ANGYAL (NEMZETI DAL ÜNNEP / 25 ÉVES JUBILEUMI KONCERT)

Január legelején felkerült a YouTube-ra a tavaly októberi 56 Lángja Rockmegemlékezés teljes hang -és képanyaga. Ezzel a felvétellel nem volt „komolyabb” tervetek?

- Hangban és képben egyaránt rögzítettük az előadást, de különösebb terv nem volt vele. Egyszerűen csak meg akartuk örökíteni, hiszen a banda történetében egy nem szokványos helyszínen, Budapesten, az egykori Olimpia Moziban került rá sor, színháztermi körülmények között. Ezt a – Corvin-közi szabadságharcosok parancsnokának, Pongrátz Gergelynek a visszaemlékezései nyomán összeállított, leginkább koncertszínháznak nevezhető – két részes ’56-os műsort eredetileg egyszeri koncertnek szántuk, de olyannyira jó volt a visszhangja, hogy idén meg fogjuk ismételni, persze felújított formában.

A téged ismerők nem lepődnek meg azon, hogy egy futballal kapcsolatos kérdést is bátran beemelünk az interjúba… Főként, hogy az utóbbi időben több dal is készült veled és a magyar válogatott szurkolótáborával közösen, két hét múlva pedig egy nagyon fontos mérkőzést játszik a nemzeti tizenegy Bulgária ellen. Az említett együttműködésnek lesz-e folytatása valamilyen formában, illetve, mennyire vagy optimista a meccs eredményét tekintve?

- Az egész úgy indult, hogy még tavaly megkeresett a válogatott szervezett ultra csoportja, a Carpathian Brigade, hogy a tíz éves születésnapjukra hozzunk össze egy közös dalt. Ez lett a Tavaszi szél, ami 8 hónap alatt 300 ezres nézettséget ért el YouTube-on. Ezután tovább gondoltuk a dolgot, és több lelátói nótához születtek egyszerűbb, egyszál gitáros verziók. Lemezt nem tervezünk, hiszen ezek nem teljes számok. A célunk pusztán az volt, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak, az emberek könnyen meg tudják tanulni a dallamot és a szöveget és ezzel még egységesebbé váljon a nemzeti csapat bíztatása. A meccs sajnos zártkapus lesz, de természetesen magyar győzelmet várok!

Hosszú-hosszú idő óta változatlan felállásban működik a zenekar. Ezek szerint nem csak zeneileg, hanem emberileg is közös nevezőn vagytok. A folytatás, azaz idei év milyennek ígérkezik a RomEr számára?

- Kovács Ricsi basszusgitárossal lassan két évtizede, Mód Szabi gitárossal ugyan megszakításokkal, de szintén 20 éve zenélünk együtt. Bese Boti magyar dudás és a dobos Kölyök is 17, illetve 9 éve a játszanak a Romerben. 2020-ban is új dalok és sok koncert áll előttünk, éppen úgy, ahogy az elmúlt negyedszázadban, és tartogatunk néhány meglepetést is!

Kiss T. Attila

Romer: Nemzeti Dal Ünnep CD+DVD

2020. 03. 14. // Hadak Útja Kiadó // HUKCDVD059

01. Esik eső

02. Itthon vagyunk

03. Rossz napok

04. Angyal

05. Készenléti

06. Mindig skinhead

07. Van-e mostan olyan legény

08. Óóólé

09. Piros-Fehér-Zöld

10. Fegyverbe

11. Büszke Botond

12. Kísérj el szép rózsám

13. Koronás címer a szíved felett

14. Aryan Greens

15. Hunnia fia

16. Betyárballada

17. Kilenc zsandár

18. 100% Magyar

ROMER - KÉSZENLÉTI (NEMZETI DAL ÜNNEP / 25 ÉVES JUBILEUMI KONCERT)

A zenekar legutóbbi stúdióalbuma tavaly januárban jelent meg "Betyárballadák" címmel, a Hadak Útja Kiadó gondozásában napvilágot látott, hét dalos kiadványon több különleges vendég is szerepelt, mint Gidófalvy Attila (Karthago, Fáraó, stb.), Szebeni Szilvi (Palmetta), Weisz Kicsi (Kalapács) és Petrás János (Kárpátia).

Kiadványok rendelése a zenekar hivatalos honlapján:

www.romantikuseroszak.hu/bolt/


 
topmenu