ROAD 15… - Avagy így ünnepelnek Heves Megye Lordjai!
Írta: Slayer   
2019. szeptember 07. szombat, 17:35

Kiss Attila interjúja a zenekarral:

Az idei jubileumi év már eddig is elég húzós volt a domoszlói ROAD zenekar számára, a jubileumi tavaszi klubturnét követően – mikor is minden egyes állomáson, egy este két koncert programmal, egy akusztikus és egy best of műsorral is színpadra álltak – a nyáron végképp szana-széjjel játszották magukat a különböző fesztiválokon, határon innen és túl, mindeközben júliusban egy Best of válogatás albummal is megörvendeztették rajongóikat. Szeptember 7-én pedig a Barba Negra Trackbe érkeznek, hogy megünnepeljék a fővárosban is a 15. születésnapjukat. Molnár Máté énekes/basszusgitárossal Kiss Attila beszélgetett.

Közel két hónapja jelent meg az Onnantól-eddig című új albumotok, ami egy best of korong, viszont újrarögzített felvételeket, és egy friss dalt is tartalmaz. Vélhetően nem volt egyszerű feladat a válogatás.

- Valóban, volt egy-két ajtócsapkodás a zenekaron belül. Eleinte nem nagyon egyeztünk, első körben a 15 helyett 30 dal került felírásra. Szerencsére a közöttünk lévő „élettársi” viszony már több mint tizenöt éves, ismerjük egymás háklijait és gyenge pontjait – sikerült egymást meggyőznünk, mindenki engedett egy kicsit, így mindenféle komoly szájhúzogatás nélkül született meg a végső tracklista. Az mindenképpen pozitív ebben a történetben, hogy kiderült, annyi jó dalunk van, amit szerettünk volna viszonthallani a lemezen, hogy tényleg kihívás volt az összeválogatás.

Anno a harmadik albumotok megjelenésekor az Aranylemez még csak egy fricskának szánt cím volt, de aztán jócskán belehúztatok, nem csak arany, hanem már több platinalemezzel is büszkélkedhettek. Egy-egy új anyag készítése során kizárólag ezek miatt van-e rajtatok valamilyen nyomás?

- Az elvárások elsősorban saját magunk felé irányulnak. A nagyon sikeres Tegyük fel… CD után – ami az első arany- és platinalemezünk lett – kijöttünk a M.A.T.T. albummal, amit pedig több szakmai fórumon már a megjelenéskor kétkedve fogadtak. Most, öt év távlatából viszont kijelenthető, hogy az eddigi legsikeresebb lemezünk. Ahogyan a tavaly megjelent A tökéletesség hibája album is, ami a leggyorsabban vált aranylemezzé, majd platinává. Pedig csak azt és úgy csináltuk, ahogy eddig is.

Márciusban három egymást követő estén, három különböző helyen léptetek fel a fővárosban, és az utolsó este kizárólag a 15 éven aluli rajongóitoknak kedveskedtetek.

- Azt vettük észre, hogy nagyon sok koncerten, főleg azokon, amelyek 19 vagy 20 órás kezdéssel indulnak, egyre több gyerek vesz részt. Ez valami egészen elképesztő jó érzés, és egyben nagyon jó visszaigazolás számunkra, hogy a fiatal generációt is érdekli a Road. Ezért azt gondoltuk, hogy csinálunk egy külön koncertet a számukra, a jubileumi 15-ös szám pedig abban segített, hogy be tudtuk lőni a korhatárt. Erre a délutáni matinéra rengeteg gyerkőc érkezett, természetesen a szülőkkel együtt. Egészen más energiákat sikerült megmozgatni, és átadni számunkra, úgyhogy amikor lejöttünk a színpadról azonnal eldöntöttük, hogy ennek kell hogy legyen még folytatása.

Az évek során egy önálló zenei arculattal bíró, és mindig markáns színpadképpel megjelenő csapattá váltatok. Csinálnátok valamit másképp?

- Alapigazság, hogy az ember mindig utólag okos. Mi abszolút nem vagyunk elégedetlenek, tényleg jó és teljes volt minden, ami eddig történt velünk. De az a vicces, hogy a legtöbb esetben azt sem tudtuk, hogy mit csinálunk, főleg az elején. Zsigerből, ösztönből mentünk, számunkra csak ez az egy út létezett. Annyi a titok, hogy óriási nagy tisztelet és alázat volt bennünk a szakma és a közönség iránt, ami a mai napig így van. Amin talán változtatnék, az a zenekar közösségi oldalakon és a legnagyobb videómegosztón való jóval korábbi részvétele lenne.

15 éve, azaz a tényleges indulásotok óta változatlan a Road felállása. Ez annak is köszönhető esetleg, hogy a mai napig Domoszló a zenekar központja?

- Nem hiszem. Mi gyerekkorunktól ismerjük egymást, barátokként kezdtünk zenélni, emiatt mindent egy csapatként, vidáman, nevetve éltünk meg. Így lettünk apává, felnőtt emberekké és mostanra már igazi zenekarrá is.

Szeptember 7-én a Barba Negra Trackben tartjátok a fővárosi születésnapi nagykoncerteteket. Nem megfosztva senkit a meglepetés kellemes élményétől, mivel készültök erre az estére?

- Nálunk mindig minden tervezve van, állandóan több vasat tartunk a tűzben. (nevet) Természetesen szóba került a buli rögzítése, hiszen több meglepetéssel, extrákkal, látványos színpadi- és showelemekkel készülünk erre az estére. Mégiscsak egy nagy születésnapi koncertről beszélünk! Az elmúlt 15 évben születtek olyan dalok is, amelyekben néhány barátunk is beszállt mellénk a zenélgetésbe – nos, őket is meghívtuk erre az estére, mert ezekből a dalokból is szeretnénk elővenni és eljátszani néhányat! Egy biztos, szeptember 7-én, a Barba Negra Trackben, a magunk részéről igazi piros betűs ünnepre készülünk majd a valaha eddigi volt leghosszabb és leglátványosabb Road koncerttel! További infók a facebook.com/roadzenekar oldalon.

K. T. A.

Road Facebook:

https://www.facebook.com/roadzenekar/?epa=SEARCH_BOX

Road web:

http://www.road.hu/

Road15 Szülinapi Nagykoncert Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/315661275784761/

 
topmenu