Füzéri Bécy (God Shaped Devil, ex-Inside My Head) - Új élet, új ország, új zenekar, de az elszántság a régi!
Írta: Slayer   
2019. április 20. szombat, 12:57

2012 májusában készítettünk egy interjút a dunaújvárosi Inside My Head csapatával, az első nagylemezük, a The Dark Side Of Paradise megjelenése, valamint annak megturnéztatása kapcsán. Akkor a csapat gitáros/énekese Füzéri Bécy még lelkesen beszélt a zenekar jövőjéről, a készülő klipekről, hogy rövidesen már elkezdenek dolgozni a második album dalain, valamint, hogy a mára szintén megboldogult Casketgarden csapatával mennek ősszel egy pár állomásos turnéra. Nos mint tudjuk a tervek nem sokkal az interjú elkészítése után radikálisan megváltoztak. Bécy és a csapat dobosa Vódli Csabi nem sokkal később kiköltözött Angliába, míg a többiek itthon maradtak. Az elején még azt lehetett hallani, mindenki kiköltözik és majd ott folytatódik a történet, de nem így lett. Aztán pár évvel később Bécy összehozott egy új zenekart Manchesterben God Shaped Devil néven, amivel kb. előlről kezdhetett mindent, egy teljesen új közegben. A csapatban, ahol eleinte ő csak gitározott, rajta kívül még egy magyar srác található a basszusgitáros Borsi Lajos, míg a dobos Luke Ellwood az énekes pedig Tony Smith lett.  Ebben a felállásban jelent meg a bemutatkozó  EP-jük is, a Creator Of Sodom. Aztán úgy döntöttek Tony nélkül folytatják és Bécy visszaáll a mikrofon mögé. Hogy élőben még jobban megszólaljanak bevettek a csapatba még egy gitárost Matt Morris személyében. Az észak-angliai környéken már jó pár koncerten túl van a négyes, és ha minden igaz idén nyáron végre kijön az első nagylemezük is. Erről három dal már hallgatható a Youtube csatornájukon, köztük a klipesített 'Drowning Gravity'. Június 9-én pedig már az utolsó megméretésük következik, a Bloodstock fesztivál tehetségkutatóján, ha ott nyernek felléphetnek idén a patinás rendezvényen. Az eltelt évekről, a kiköltözésről, az okokről és a miértekről, az ottani és  hazai zenei helyzetről az Inside My Head végéről, valamint a God Shaped Devil megalakulásáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk a mindig lelkes hiperaktív frontemberrel.

A hazai metal rajongók valahol ott vesztettek téged szem elől, amikor is megjelent az Inside My Head első nagylemeze, forgattatok hozzá egy klipet, volt pár koncert, és aztán egyszer csak nagy csend lett. Azt lehetett hallani, hogy a komplett zenekar Angliába távozik és ott folytatjátok tovább. De végül is csak te és a csapat dobosa Vódli Csabi költöztetek ki, és hosszú csend után egy új zenekarral, a God Shaped Devillel bukkantál fel, amiben Csabi sem volt már jelen. Mi történt pontosan az Inside My Headdel? Hogy is alakult ez a kiköltözés és miért? Miért nem folytattátok kint a csapatot akár új tagokkal is? Mesélj erről a zűrzavaros időszakról!

⁃ Ha jól emlékszem 2011 végén jelent meg az Inside My Head nagylemez és hozzá a Ready To Kill klip. Aztán indult egy kisebb turné és minden nagyon zsírul ment egészen 2012 tavaszáig, amikor a bank benyögte, hogy jócskán megemeli a lakáshitelemet. Igazából ez be is tette a kaput rendesen. Elegem lett a hó végi aprópénz számolgatásból. Egész egyszerűen anyagi okai voltak a külföldre költözésnek. Mellesleg ajánlatot is kaptunk egy kisebb angliai kiadótól, aki szívesen dolgozott volna kint velünk. Leültem a bandával aminek a vége az lett, hogy miért ne csinálhatnánk ezt külföldön? Senkit nem akartam rábeszélni semmire. Mindenkinek meg volt otthon a saját élete, de nekem mennem kellett! Így ennek a közös kinti zenélésnek nyitva hagytuk az ajtót. Aztán nem sokra rá Vódli Csabi, az akkori dobosom ki is jött. Csak nagyon messze vagyunk egymástól sajnos ahhoz, hogy érdemben tudjunk közösen bandázni. A többiek pedig otthon maradtak. Az IMH pedig új tagokkal... meg sem fordult a fejemben. Ha lenne még egyszer csak is velük.

Inside My Head - Ready To Kill

Elég sok idő telt el mire Manchesterben elindítottad az új zenekarodat. Vódli Csabit meg sem kerested akkor már a dobos posztra? Tartod amúgy még a volt IMH tagokkal a kapcsolatot? Hallottad az IMH utáni zenekaraikat?

⁃ Csabi és a párja egy darabig Manchesterben éltek akkor úgy tűnt alapítunk egy közös bandát. El is kezdtünk demozni. Pár hónap múlva viszont délre költöztek egy ismerőshöz, aki segített nekik jó melót találni. A volt IMH -es tagokkal valamennyire tartom a kapcsolatot, az elmúlt években párszor volt szerencsénk találkozni otthon. Nagyon örülök annak, hogy ők is tovább zenélnek és csinálják a bandáikat.

Amikor indult a GSD akkor a csapatban még csak gitáros posztot töltötted be, majd az énekesetek távozását követően, ahogy az IMH-ben is anno magadhoz ragadtad a mikrofont is. Első körben miért nem akartál ebben a csapatban énekelni, majd miért döntöttél úgy, hogy mégiscsak te vagy erre a legalkalmasabb?

⁃ Kezdeném az elején. Onnan, hogy felültem egy gépre egy bőrönddel, kijöttem Manchesterbe és elkezdtem egy raktárban melózni. A melóhelyen ismerkedtem meg a mostani basszgittyósommal Borsi Lajossal. 2014-ben. Lalival össze jártunk témázgatni- mármint gitározni meg lazulni, mielőtt másra gondolnál! (Nevet!) - És ott fogant meg a gondolat, hogy ebből bandázás lesz. Aztán Luke Ellwood dobos csatlakozott hozzánk, ő hirdette magát egy zenész oldalon, mint elérhető dobos. Leugrott egy próbára és azóta ő a dobos. Mondhatnám tökéletesen megértjük egymást zeneileg. Közben pedig jó barátok is lettünk. Tony Smith énekessel szintén a melóhelyen ismerkedtem meg. Ő akkor egy Derision nevű bandában énekelt. Tetszett neki amit csináltunk és beszállt énekesnek. Nem volt törvényszerű, hogy nekem kell énekelni. Jól ereztük magunkat. Így született meg az első EP a Creator Of Sodom. Ezt követte jó pár koncert, amivel sikerült letenni a névjegyünket a manchesteri underground zsúfolt porondján. Sok minden történt ezután, nem ragoznám. A lényeg, hogy amikor elkezdtek megszületni a nagylemezes dalok, akkor kezdtük komolyabbra fordítani az egészet és akkor kezdett zeneileg is letisztulni mit is akarunk igazából játszani. Ebbe a képbe nem tudtuk Tony- t sehogyan sem beilleszteni. Így 2017 végén megváltunk tőle. Én pedig mint első számú jelölt oda álltam a mikrofon mögé. Ez így mindenkinek oké volt. Nem kellett hosszú ideig keresgetni frontembert és végre azt hallottuk ének terén amit hallani akartunk.

Hogy jellemeznéd a GSD zenéjét?

⁃ Azt mondanám a God Shaped Devil egy kompromisszum mentes thrash/groove, énekben death metalra hajlamos metal pöröly. Én mondom szemét egy cucc. Imádom!!!

God Shaped Devil - Barbed Wire

Miről szólnak a szövegek, mi érint meg mostanság?

⁃ Teljesen vegyesek Baba Vangatól a gravitációig. Minden ami éppen megihlet. Mostanság? Pont aktuális téma lett a fekete lyuk. Sajnos esélyünk sincs a közelébe menni vizsgálódni, mert felfoghatatlanul messze van.

Hol tart a csapat most? Milyen az ismertségetek kint? Koncertek? Fesztiválok? Lemez? Klip?

⁃ Úgy gondolom itt Észak-Angliában főleg Manchester és környéken túl vagyunk egy amolyan bemutatkozó időszakon. Számos klubban megfordultunk és toborozzuk a fanokat. Óriási a hangulat a GSD bulikon. Sok zenekarral is megismerkedtünk. Jól mennek a dolgok, nincs okunk panaszkodni. Van pár helyi fesztivál, azokon játszottunk. Volt ahol a nap bandájának választott az egyik webzine. A jövőben szeretnénk eljutni Anglia más térségeibe is. Jelenleg az első Lp maszterelése zajlik. Valamikor nyáron fog megjelenni az album amiből három dal mar fent van az interneten. A Drowning Gravityhez pedig forgattunk egy videóklipet is, ami februárban jött ki.

God Shaped Devil - Drowning Gravity

Mi a közeljövő terve a GSD-nél?

⁃ Nemrég csatlakoztunk az Enso Music Managementhez. Akivel most éppen ezen dolgozunk. Egy biztos, hogy most a legfontosabb a nyári album megjelenés és annak a promoja.

A lemezt ki fogja kiadni? Lesz komoly terjesztés? Turné?

⁃ Ezekről a dolgokról most még nem tudok érdemben nyilatkozni. Folynak az előkészületek. Szeretnénk komolyabb terjesztést és turnét is. Minden bizonnyal megkapja majd a kellő hátszelet az Lp.

God Shaped Devil

Most már jó pár évet eltöltöttél kint is és előtte itthon is zenészként. Mi a legszembetűnőbb különbség a két színtér között?

⁃ Itt kint sokkal nehezebb érvényesülni. Iszonyatosan sok banda van és mindenki nyomul. Nagyon jónak és nagyon elszántnak kell lenned ahhoz, hogy kitűnj a tömegből. A zeneipari helyzet pedig itt is ugyanaz.

Várható esetleg egy hazai koncert a GSD-lel, adná magát az időközben Dunaújvárosba költözött Rockmaraton Fesztivál???

⁃ Nagyon szeretnénk, de idő kell, hogy otthon is megismerjék a bandát. Rockmaraton tervben van, reméljük a közeljövőben oda is eljutunk.

God Shaped Devil akcióban!

Kinti más magyar zenészekkel van kapcsolatod? Ha igen van kint bármiféle összetartás?

⁃ Talán kettőt - hármat, ha ismerek. Elég ritkán találkozok olyan bandával amiben előfordul magyar zenész, de biztos van jó pár.

Alexivel a Children of Bodomból!

Hogy érzed, megérte anno kimenni és egy teljesen új életet kezdeni magánemberként és zenészként?

⁃ Abszolút! Persze.  Óriási tévedés, hogy kijössz és minden zsír és milliomos leszel. Ha nincs kinti családtag vagy ismerős, aki segít és támogat, amíg megállsz a saját lábadon, akkor könnyen szopó álarcban találod magad. És ha elfogyott a kis spórolt pénzed vagy amit kölcsönkértél, akkor rohadt elszántnak kell lenned, hogy kint is maradj. Nekem senki nem segített. Végigjártam amit kellett. Laktam getto környéken, ahol lövöldöztek is. Szóval minden ami ma van és ami vagyok, azért keményen megküzdöttem. Miután a feleségem kijött, mar könnyebb volt. Zenészként sosem volt nehéz társakra lelni, alapból haverozós típus vagyok, így mára rengeteg barátom lett itt kint is. Zeneileg sem probléma, hogy más nyelven kell kifejezni magam. Én otthon is angolul írtam a szövegeket. Valahogy ezen a nyelven könnyebben ki tudom fejezni magam.

God Shaped Devil - Drowning Gravity (Live at Rebellion Manchester 13 October 2018)

Milyen a GSD közönsége ?

⁃ Manchesterben már vannak állandó arcok a bulikon, ami óriási. Nagyon jók és hálásak vagyunk nekik, mert megalapozzák a hangulatot. Szeretnénk az északi régióból kimozdulni és toborozni az ország többi részén is a későbbiekben.

Milyennek látod Angliából a hazai rock/metal zenekarok helyzetét? Sokan azt mondják, hogy teljesen bemerevedett a helyzet, ugyanazok a zenekarok vannak mindenhol, új csaptok kb. esélyt sem kapnak. Nagyon egykézben összpontosul az irányítás.

⁃ Őszintén megvallva nem tudom mi a szitu otthon. Az IMH-del elég könnyen tudtam bulikat szervezni, és lehetett azért érvényesülni is, de a mai helyzetet nem ismerem.

God Shaped Devil - Deadly Sign

A feleségeddel évek óta együtt éltek már Manchesterben, gondoltok még a hazajövetelre? Vagy már ott tervezitek a jövőtöket? Ha jól tudom már kinti ingatlanvásárlás is szóba került, ez pedig egy hosszútávú berendezkedésnek tűnik?

⁃ Nem igazán vagyunk nagy tervezők. Egy életed van és az élet rövid szokták mondani. Meg kell próbálni a legtöbbet kihozni belőle. Mi most itt nagyon jól érezzük magunkat. Nemrég vettünk egy házat Manchester közelében. Persze ez nem jelenti feltétlen azt, hogy itt is maradunk végleg. Az is lehet, hogy pár év múlva Thaiföldön lakunk valahol a tengerparton egy kunyhóban és jetskiket árulunk. (Nevet! ) Persze haza is mehetünk. Nincs terv. Marad a rögtönzés. Mindig az a legtutibb.

Felesége Mária mindenben támogatja!

Mit gondolsz erről az egész Brexit huzavonáról?

⁃ Szakálla van. Jó nagy. Jó lenne már megállapodni . Vagy nem. Májusban meglátjuk.

Valamit szeretnél még elmondani, amire nem kérdeztem rá?

⁃ Rock, whiskey, freedom!!! Minden más mellékes. És persze köszönöm az interjút. Remélem legközelebb élőben beszélgetünk valahol otthon pár sör mellett.

https://godshapeddevil.bigcartel.com

https://www.facebook.com/godshapeddevil/

 
topmenu