Huszti Gabi ( King Furia, Sonic Rise) - A King Furia létrejöttéről és a Sonic Rise jelenlegi helyzetéről!
Írta: Slayer   
2017. augusztus 13. vasárnap, 13:56

Ma este debütált a zombai King Furia háromdalos bemutatkozó EP-je 'The End Of The Golden Age' címmel az anyag a zenekar bandcamp oldaláról ITT! ingyenesen letölthető. A Sonic Rise háromnegyedét, Huszti Gábor és Deér Gábor gitárosokat valamint Bodor Marcell dobost is a soraiban tudó csapat kiegészült a volt Sirens Chant énekes Balogh Márkkal és a bőgős Létai Péterrel, így alakult ki a csapat felállása. A cél a kezdetektől fogva egyfajta örömzenélés volt, bármilyen műfaji megkötések nélkül, így egy eléggé eklektikus, ám mégis teljesen befogadható zenei egyveleget olvasztott önmagába a csapat, egy kis atmoszférikus zene, egy kis modern core-ság, de van itt régisulis black metal csak úgy Celtic Frostosan, a dalok azonban mégsem káoszba torkollanak hanem igencsak hallgattatják magukat, és tele vannak megjegyezhető dallamokkal, na persze ne gondoljon senki Bon Jovis megadallamosságra, inkább a Kvelertak féle vonal a mérvadó, csak máshonnan megközelítve. A csapat mellalkulásáról, a jelenlegi és a jövőbeni terveiről, valamint a Sonic Rise helyzetéről is kérdeztem Huszti Gabit a King Furia és a Sonic Rise gitárosát.

------

Miért indítottátok el a Sonic Rise mellett a King Furiát?

- Nem egészen új dolog a King Furia, hiszen pár évvel ezelőtt már összeültünk Balogh Márkkal és Marcival, hogy zajongjunk. Akkor még csak hárman voltunk és egyértelmű volt a dolog, hiszen mindhárman egy településen élünk. Nagyon szerettük a közös zenélést, de a Sonic Rise és egyebek mellett nem fért bele, hogy igazi zenekart csináljunk. A dolgok úgy alakultak, hogy most elég energiát tudtunk beletenni ahhoz, hogy elinduljunk, így felállt a King Furia. Csatlakozott hozzánk a Deér Gabi, mert nagyon magával ragadta ez a sötét zene. A Létai Petivel is korábbi zenélésből volt meg a kapcsolat. Amikor szóltam neki, gondolkodás nélkül jött.

Mennyiben tér el ez a csapat a Sonic Risetól?

- Teljesen más, a tagokon kívül lényegében semmilyen párhuzamot nem tudnék említeni. Súlyosabb, sötétebb, mélyebb dologról van szó. A Sonic Rise mindig egy erőteljesen vidám és optimista zenekar volt. Soha nem akartunk filozofálni. A King Furia összetettebb, újabb és talán valamivel egyedibb dolog.

Kik a zenekar tagjai?

- Balogh Márk a vokalista, akit a Sirens Chantből, vagy a már nem létező Dirt Not Buriedből lehet ismerni, Bodor Marci a dobos, aki a Sonic Riseban is dobol, de korábban a Rebel For Lifeban csapkodta a bőröket. Deér Gabi gitáros a Sonicban is nyomja, de korábban a Distalis nevű Heavy Metaal bandában pengetett. Basszusgitáron Létai Peti játszik, akinek a zenekarait nem akarom felsorolni, mert rajtunk kívül még legalább nyolc formációban érintett. Ja és vagyok én, aki szintén gitártulajdonos.

- Sötét hangulatú durva hörgős metált játszunk. Death, black, doom hatások vannak benne, de nem szándékunk igazodni egyik stílushoz sem. Igazi düh, és más nagyon mélyről érkező őszinte emóciók vannak a hangokban. A gondolati tartalom koncepciója elsősorban Balogh Márkhoz köthető. Az emberi gyarlóság, esendőség, vágyakozás, kapzsiság, kegyetlenség kapta főszerepet. Olyan referenciákat választott, amelyek jól körvonalazzák a témát, de a szövegek önmagukban is érthetők. Ha valaki további különlegességeket szeretne, akkor felkutathatók a szövegekbe ágyazott referenciák is. Márk bőven merített a kultuszdarabnak számító Berserk manga történetből és annak gondolatmenetéből, de megtalálhatók más bibliai utalások is. Amúgy végig jellemző a személyes történetvezetés és a saját gondolatok.

Ebben a csapatban ki a fő zeneszerző, illetve szövegíró?

- Abszolút közösen hoztuk össze a zenét, hiszen zömében a próbateremben jöttek össze a zenei alapok. Hangulatokat fogalmaztunk meg és ezt próbáltuk megvalósítani a hangszerekkel. A szövegeket Márk írta.

A Sonic Rise szüneteltetése pontosan mit jelent?

- Leállunk teljesen. Nem lesznek koncertek, és az új lemez elkészítését is felfüggesztettük. Tulajdonképpen most egy ideig nem fogunk létezni. A tagok közötti kapcsolat megmarad, már csak azért is, mert a King Furiában van a Sonic 3/4 része, Schnieder Márkkal meg a HolaZalán nevű alterpop bandában zenélek együtt.

A Pro-Pain buli után egyáltalán nincsenek terveitek azzal a csapattal? ( A Sonic Rise szüneteltetése előtti utolsó koncertjét Budapesten a Barba Negra Trackben tartja augusztus 16-án a Pro-Pain előtt, ahol rajtuk kívül fellép még a Don Gatto, a Seek&Destroy és a Dirty Dawn.)

- Komoly tervek nincsenek, A Kurtács András, akivel az új anyagon közösen ügyködtünk, feldobta, hogy legalább fejezzük be a lemezt. Ha lesz rá idő, akkor valóban érdemes volna befejezni. Kár volna veszni hagyni, mert szerintem elég erős cuccot hoztunk össze.

A Furiában van a Sonic 3/4 része. Márkkal mi történt? Volt valami konfliktus köztetek? Vagy csak kihűlt a kapcsolat?

- Márk már régebben elmondta, hogy az efféle keményebb zenék ugyan elszórakoztatják, de a művészeti szükségleteit nem elégítik ki. Egy kicsit ki is esett a Sonic Rise alkotói folyamatából, ami biztosan hatással volt a dolgok dinamikájára. Nem lett volna ezzel különösebb probléma, hiszen rengeteg zenekarban vannak tagok, akik a zeneszerzésben nincsenek benne olyan mélységben, mint a fő dalszerzők, csakhogy Márk meghatározó szereplője a bandának. Változunk és ezt el kell fogadni.

- Régóta szükségét éreztük egy kis megújulásnak, ezért belekezdtünk az új anyag elkészítésébe, de a végső fázisban megakadtunk. Nem túl kellemes belegondolni, hogy van egy kb. 90-ban elkészített új lemezünk, amibe beletettünk időt, energiát, pénzt. Sokat gondolkodtunk ezen és biztosan ezer okra vezethető vissza, hogy nem tudtuk összerakni az anyagot. Végül közösen döntöttünk úgy, hogy akkor most mindenki csináljon mást, aztán ha úgy fogjuk érezni, hogy van értelme folytatni, akkor folytatni fogjuk.

- Konfliktus minden együttműködésben van. Nálunk is volt, de ezek nem okai a jelenleg kialakult helyzetnek. Mi mindig is nagyon jók voltunk a problémák kezelésében. Szeretjük és tiszteljük egymást, a barátság ugyanúgy megmarad.

Márk terveiről tudsz valamit?

- Márk a HolaZalán frontembere és ott azt csinálhatja, amit a legjobban szeret és ami a legjobban áll neki. Emellett belépett a pécsi Avementbe is, ahol gitározni meg vokálozni fog.

Mit kell tudni a Furia lemezről?

- Promóciós célokra és bemutatkozásnak szántuk ezt a 3 számos EP-t. A pécsi FHT78 Studio falai között vettük föl Fidó segítségével. Ő is keverte és masterelte az anyagot. Nyár folyamán részletekben dolgoztunk rajta és nagyon elégedettek vagyunk vele. A közös munka nagyon jó hangulatú volt, igazi barátság alakult ki köztünk.

És mik a tervek a Furiával? Ma kijön egy háromszámos anyagotok, utána koncertezés ezerrel? Vagy inkább ez egy stúdiós csapat lesz? Egyszóval mik a tervek?

- Megjelenik az EP, majd valamikor elkészül egy videoklip. Ősztől szeretnénk minél többet koncertezni. Ahová hívnak minket, oda el fogunk menni, mert ez a dolog legjobb része: Koncertezni, barátokat szerezni, megismerni más embereket, helyeket, zenekarokat. Próbálkozunk kiadókkal, bookingokkal, szervezőkkel, hátha meglátják bennünk a szikrát. Jövőre remélem összerakunk egy másik anyagot is, aztán majd meglátjuk. ( Már biztos, hogy a King Furia szeptember 9-én Komlón a Zrínyi Klubban lép el a Don Gatto és a Frust_HATE társaságában, a szerk.)

Egyébb projektek? Tervek?

- Mindig mozgolódunk valamiben, mert pihenni majd ráérünk a föld alatt. A King Furia mellett ott a HolaZalán, ami szintén aktivizálódni látszik, de lesznek még más dolgok is, csak ezekről még korai volna csiripelni. Lényeg, hogy unatkozni biztosan nem fogunk.

 
topmenu