Schmiedl Tamás Interjú
Írta: Gery   
2012. szeptember 05. szerda, 13:57

 

e031Nem csak Balázzsal, de Smicivel is leültünk beszélgetni a dombóvári Bloody Roots koncert alaklmával. Szó esett a készülő Bloody Roots lemezről, de emellett egy kis nosztalgia is belefért!

Hozzánk már - ha minden igaz - egyenesen a stúdióból jöttök kis túlzással, hiszen már elkezdtétek a második Bloody Roots lemez felvételeit.

Pontosan, ebben semmi túlzás! A hónap elején kezdtük el a felvételeket, a dobok, a basszusgitár és a gitárok nagy részét már fel is vettük. A bőgőt tegnap este hét órakor fejeztük be, így mondhatjuk, szó szerint a stúdióból érkeztünk. A tervezett megjelenés szeptember, de ez egy olyan folyamat, ahol könnyen becsúszhat valami hátráltató tényező, aminek köszönhetően aztán elcsúszhatunk a határidőkkel, de egyenlőre remekül haladunk!

A legutóbbi lemez alkalmával sok külső dalszerőt is beszervezetek, ezt a "hagyományt" megtartottátok vagy esetleg máshogy írjátok ezúttal a dalokat?

Vörös Attila (Leander) és Farkas Zotya (Ektomorf) egy-egy dallal szerzőként is részt vesznek a munkában, de ezúttal a dalokat főleg én és Balázs raktuk össze. Nem egészen így terveztük, hiszen szinte mindenkinek szóltunk, aki részt vett az első lemez munkálataiban, de sajnos nem készültek el a dalok határidőre, azaz a stúdifelvételek megkezdéséig, így le kellett mondanunk róluk.

Ez hány dalt is jelent pontosan?

11 új Bloody Roots dalt rögzítünk a stúdióban, illetve 3 bónusz tételt is szeretnénk majd föltenni a CD-re, ezek feldolgozások lesznek!

Az addig oké, hogy Balázs és te írjátok a dalok nagy részét, de a zenekar többi tagja mennyire vesz részt ezekben a dolgokban? Inkább csak a felvételekél kerülnek elő vagy a dalszezésből is kiveszik a részüket?

Általában minden zenekarban van egy dalszerzői, kreatív részleg, amit a mi esetünkben Balázs és én képviselek, illetve a szövegek terén Ficzek Andris. Mi összerakjuk elejétől végéig kompletten a dalokat, a többieknek nincs ezzel munkája! Az úgynevezett digitális forradalom magával hozta, hogy egy számítógéppel vagy többsávos hard disccel, akár egymagad is képes vagy demó felvételeket készíteni és nem szükséges a próbateremben kitalálni a részleteket. Így a munka nagy része otthon zajlik, csak a stúdiózásra, illetve a koncertekre kell megtanulnia mindenkinek a maga részét!

Mennyire könnyű számodra a fiaddal kollégaként együtt dolgozni, könnyű elvonatkoztatni a magánélettől ha zenélésről van szó?

Talán többet noszogatom, mint a többieket és megesik, hogy olykor inkább számítógépezne vagy DVD-t nézne. Néha kicsit sok vagyok ez kétségtelen, de hajtani kell a munkát, mert különben nehezen jutunk előbbre. Az apróbb nehézségektől eltekintve jól tudunk együtt dolgozni!

Honnan jött anno a zenekar alapításakor az ötlet, hogy ő legyen a szólógitáros?

Amikor elkezdtem a projektet összerakni, Balázs már aktív zenésznek számított, hiszen játszott egy nagyon tehetséges soproni zenekarban, az Amadeában! 2 demot is rögzítetettek, országszerte és külföldön is rendszeresen koncerteztek. Mindenképpen szerettem volna, hogy gitározzon a Bloody Roots lemezen, de akkor még úgy gondoltam csak egy-két dalban kapna szerepet. Ahogy haladtunk előre a projekt munkálataival, egyre jobban rájöttem, hogy nincs nála jobb választás. Bebizonyította, hogy kiváló gitáros, meg tudja oldani a feladatokat, így lassan eszembe sem jutott, hogy nekem gitáros kéne, hiszen ott volt mellettem!

Mostanra a Bloody Roots lassan a fő zenekaroddá lép elő. Mennyire könnyű összeegyeztetni a Moby Dick működtetésével ezt?

Mind a két zenekart nyomom amennyire lehet! Hol itt van több történés, hol meg amott! Sajnos manapság a zenekarok egyáltalán nem tudnak annyit koncertezni, hogy két zenekar egymás melletti működtetése különösebb problémát okozna. A Moby Dick több tagjának is van egyébb zenekara, így nem csak hozzám kell igazodni, de eddig még nagy baj nem volt ebből! Lemezeket se évente adunk ki, így be lehet osztani az időt.

Beszéljünk egy kicsit az MD Stúdió névre hallgató saját stúdiódról! Milyen céllal is hoztad létre anno?

Most már lassan 8 éve annak, hogy leraktam a stúdió alapjait. Amikor a közel 4 éves leállás után a Moby Dick újjá alakult és belevágtunk a Golgota lemez munkálataiba, kerestem a lehetőségét, hogy otthon, nyugodt körülmények között tudjuk felvenni a zenei alapokat. Miután megvettem az első berendezést rögtön kiderült, hogy ha ezt vagy azt is megszeretném jó minőségben csinálni, akkor további fejlesztések szükségesek. Szépen beléptem egy ilyen mókuskerékbe, ami örökké forog. Aztán egyszer csak azon kaptam magamat, hogy ott hever egy rakás cucc, ami viszont már több volt annál, hogy egy zenekar miatt legyen fönntartva, mondhatni túlnőtt önmagán! Közben elkezdtek a környékbeli zenekarok megkeresni, hogy csinálhatnék nekik is felvételeket, így szép lassan elindult a stúdiózgatás. Az elején még nem úgy indultam neki, hogy én akkor most összehozok egy profi stúdiót, de az évek során így alakult, amit egyáltalán nem bánok!Nagyon szeretem ezt a munkát!

Melyik munkáitokra vagy eddig a legbüszkébb, akár saját lemezeket is mondhatsz.

A legutóbbi Moby Dick lemezzel az Év stúdióalbuma díjat nyertük el, 2010-ben pedig a Bloody Rootssal sikerült elnyernünk ugyanezt! Ezek olyan referenciák, amikre méltán lehet büszke az ember! Az említett díjakat egyébként a Hangsúly szavazáson nyertük el, ahol az internetes zenei oldalak szakértői véleménye döntött. A saját anyagaim és természetesen sok más mellett, büszke vagyok például a Wall Of Sleep, Rómeó Vérzik, Auróra, Sear Bliss felvételekre hogy csak néhányat említsek.

Mennyire folysz bele egy-egy lemez munkálataiba?

Ez mindig produkció függő, általában igénylik, sőt megkockáztatom: elvárják a segítségemet. Néha szükségszerű, hogy irányítsam és ezzel a helyes mederben tartsam a munkát, tapasztaltabb zenészek azonban már ismerik a dörgést, így ott nem kell annyi magyarázatot fűzni mi-miért történik!

A legutóbbi Moby Dick lemez, A Holnapok Ravatalán rendkívül sikeres lett! Nagyjából mit jelent ez eladási számok tekintetében?

A legutóbbi adatok alapján eddig kb. 1500 CD-t adtunk el, ez persze lehet, hogy azóta pár százzal több lett. Manapság ha eladsz 3000 lemezt már hatalmas sztár vagy, így ehhez viszonyítva 1500 lemezt eladni szerintem szép teljesítmény! Persze ez a nagyközönség számára valószínűleg furcsán hangzik. Ha megkérdeznéd egy olyan csapat, mint a Moby Dick, hány lemezt ad el, valószínűleg rávágnák, hogy 20000 vagy valami ilyesmit, de ilyen sajnos már nincsen. (nevet) Anno még a hőskorban, amikor az Ugass Kutya, a Kegyetlen Évek jelent meg, még 30 000 eladott lemezzel sem sikerült az aranylemezt elérnünk!

Végül beszéljünk egy kicsit arról a rendezvénysorozatról, amelynek részeként a mai koncert is létrejött. Ez ugye a Rock Napja nevet viseli és te magad is részt vettél egy reklámfilmben, amit a főszervezők készítettek. Ezek szerint hiszel benne, hogy ez a kezdeményezés a Rock/Metal zenék javára válhat?

Annyi mindennek van napja, a rocknak miért ne lehetne? Egyelőre csak kezdeti stádiumban van az egész, a szervezőkön, rajongókon, zenészeken múlik, hogy idővel ez mennyire tud majd nagy eseménnyé válni. A szélesebb közvéleményhez eljuttatni az esemény hírát, az igazi ünneppé váláshoz még sok munka és idő kell! Ma elkezdtük letenni az alapokat, már csak folytatni kell!

 
topmenu