RIFF/RAFF interjú
Írta: Gery   
2012. április 01. vasárnap, 20:28

Riff/Raff interjú

A Dharma után a Riff/Raff is a vendégünk volt egy rövid beszélgetésre, ennek az eredményét olvashatjátok most.Kérdéseinkre Fenyvesi Ferenc bőgős, Pirisa Levente gitáros, illetve Böhönyei Zoli énekes válaszoltak.

 

 


A tavalyi év folyamán a zenekar feloszlott átmeneti időre, ennek mi is volt a konkrét oka?


P.L. Az előző énekesünk Pisti közölte velünk, hogy ki szeretne szállni a zenekarból, mi pedig akkor nem ismertünk igazából senkit,aki átvehetné a helyét, így parkoló pályára kényszerültünk.


Elkezdtetek énekest keresni vagy spontán jött a lehetőség a folytatásra?


F.F. Igazából nem kerestünk meg senkit, hanem a az új gitárosunk Polesz(Polgár Tamás,Prosectura) szólt, hogy ismer egy jó énekest, és ő is szeretett volna csinálni egy AC/DC zenekart, ez pedig felkeltette az érdeklődésünket és így került a csapatba Zolika.


Neked egyébként ez az első zenekarod, vagy volt már korábbról tapasztalatod?


B.Z  Valójában ez az első komolyabb bandám, de van egy bassz gitárom és azzal eljártunk zajongani a haverokkal, ez persze csak egy hobbi csapat volt. Emellett viszont lejártam Pécsen a Toxic klubba karaokezni és innen ajánlottak be a Poleszéknak,hogy próbáljuk meg a dolgot.


Van egyébként zenei előképzettséged?


B.Z.  Azt nem mondanám, igazából úgy gyakoroltam eddig,hogy csütörtökönként lementem énekelni a klubba, berúgtam üvöltöztem egy jót és igazából ennyi.


Történt egy másik tagcserétek is, az előző gitárosotok Vince is kilépett a zenekarból, ennek mi a története?


F.F.  Igazából ugye Polesz, aki szintén gitáros hozta az új énekest, így valakinek mennie kellett, és mivel Levente a zenekar vezetője, így sajnos Vince lett az, aki kimaradt a zenekarból.


Beszéljünk egy picit a koncertekről! A legtöbb AC/DC tribute zenekar nagy hangsúlyt fektet a látványelemekre is, ezzel szemben ti csak a zenére fókuszáltok, ez saját döntés volt vagy az anyagiak is közre játszottak azért?


P.L. Ez saját döntés volt. Alapvetően elég viccesen néznénk ki ha jobban belegondolsz, így ezt már ott elvetettük. Emellett mi a korai idők AC/DC-jét ismertük meg először, ott pedig még a show elemek nem voltak jelen a bulikon, az ugye csak később rakódott rá. Szóval számunkra a zene a legfontosabb! Mi inkább csak úgynevezett coverband vagyunk.


Alapvetően az AC/DC hangzásához szervesen hozzánőtt az SG/Firebird gitárkombináció, ti viszont nem ezeket a hangszereket használjátok, nem volt nehéz így elérni a kívánt eredményt?


P.L. Való igaz, hogy nem rendelkezünk eredeti gitárokkal, de a Marshall fejek már megvannak és szerintem ez az alapja ennek a hangzásnak, ez a nyers effektek nélküli sound így is remekül visszaadható, füllel ki lehet kísérletezni.


Beszéljünk egy picit az anyazenekarról, mi fogott meg titeket ebben a bandában először?


F.F. ’79 környékén hallottam először a bandát és ez a nyers hangzás egyből megfogott, azóta vagyok a zenekar rajongója.
P.L. Én 12 éves koromban találkoztam velük először. Egy Dolly Roll lemezt mentem lemásolni és mivel maradt 20 perc a kazetta végén csak , hogy ne maradjon üresen az sem a Highway To Hell lemez A oldalát is felmásoltuk rá. És egy idő után azt vettem észre, hogy csak azt a 20 percet hallgatom, innentől pedig nem volt visszaút!
B.Z. Én igazából elég „sláger rádió” zenéken nőttem fel Sweet,Slade ilyenek. Egyszer fölmentem egy haveromhoz,aki feltette a Back In Black albumot bakeliten és én kapásból leszaroztam. Aztán nem sokkal később a Sláger Rádióban leadták a Highway To Hellt én pedig azt hittem ,hogy ez a Free-All Right Now című nótája volt,amit imádtam ,aztán megtudtam,hogy AC/DC és nem volt megállás! Romlott az átlagom,gitárokat meg AC/DC logokat rajzoltam a padokra. Innentől kezdtem rájönni,hogy mik azok a hangszerek, megismertem a Maiden-t és egyre jobban belemerültem a zenébe.


Amúgy mennyire követitek a mai színtér alakulását, vannak új kedvencek esetleg?


B.Z. Az Airbourne például kurva jó! Érezhető , hogy nagyobb fordulatszámon nyomják, de a karc ugyanúgy meg van bennük és külön tetszik az , hogy gitáros-énekessel nyomják! Szóval ők például nagyon bejönnek!
F.F.  Én igazából már öreg csóka vagyok, őszintén szólva leragadtam a Deep Purple, Led Zeppelin, AC/DC vonalon.


Ha már szóba kerültek az egyéb zenekarok, vannak esetleg más bandáitok?


F.F. Leginkább rám vonatkozik ez a kérdés, nekem van ugyanis egy zenekarom, akikkel stílusilag egy egészen más világot képviselünk, ott gyerek műsorokat-dalokat játszunk. Emellett pedig van még egy bandám, akikkel slágereket adunk elő, Szécsi Páltól a Deep Purple-ig mindent. Emellett a gitárosunk Polesz játszik ugyebár a Prosecturában.
P.L. Volt egy saját zenekarunk, amiben benne volt a Ferkó és a Peti(Görföl Péter dobos) is, de ez a csapat most „pihen”. Nekem ez volt a Riff/Raff melletti zenekarom.
B.Z. A haverokkal szóba került egy zenekar alapítása, amiben én bőgőznék, de ez inkább csak egy terv nem valószínű, hogy megvalósul. Szóval jelenleg nincs.


Végezetül, vannak már koncert dátumaitok a jövőben?


F.F. Most éppen Sopronba készülünk és valószínűleg a Rockmaratonon is fellépünk majd a többi még szervezés alatt áll.


Köszönjük az interjút, minden jót!