Dharma interjú
Írta: Gery   
2012. április 01. vasárnap, 20:15

Dharma interjú


A Club 94 Emlékkoncert nem csak a jó bulik miatt marad majd emlékezetes,hanem azért is mert ezzel a bulival mi is átestünk a tűzkeresztségen (már ami az interjúkészítést illeti)!  Reméljük,hogy egy hosszú és sikeres út kezdete volt ez,de elöljáróban ennyit erről.

 


Club94169Az első „áldozatok” a Dharma,illetve a Riff/Raff zenekar lettek,a monogramok értelmezése talán nehézséget okoz majd,így itt egy kis segítség, a Dharma esetében Ritzel Ani,Kelemen Gergő és Gurka László válaszolt a kérdéseinkre,de részt vett az interjúzásban és helyeslően bólogatott Kőmíves András dobos is.
Most pedig jöjjön a lényeg:


Kezdjük talán egy rövid bemutatkozással,néhány szóban be tudnátok mutatni a zenekart?


K.G. Nos, a Dharma zenekar 2007-ben alakult Budapesten,a zenekar történetét most nem részletezném,a dharmamusic.hu weboldalon mindenki elolvashatja,akit érdekel. A zenekar alapvetően négy tagból áll,a rockzenében nem túl szokatlan gitár,ének,dob,basszus leosztásban. Eddig egy lemezünk jelent meg „Heavenly Hell”címmel,még 2008-ban,emellett van két EP-nk és megjelentünk néhány válogatás lemezen is,illetve pár hónapon belül megjelenik az új albumunk,ami a „Darmageddon” címet viseli majd és alapjaiban véve forgatja majd fel az egész zenei életet(nevet)!


Az imént már szóba került a téma ,de akkor most kicsit részletezzük is,hogyan is zajlott le az énekesnő cserétek az elmúlt év folyamán?


K.G. Hát,ha dióhéjban akarok „humorizálni” akkor úgy is mondhatjuk,hogy a régi ment az új jött. De komolyra fordítva a szót: a tavalyi évben már megfogalmazódott bennünk,hogy az akkori énekesnőnkkel, Níciával  nem tudunk tovább dolgozni,mondhatni nem volt meg a kellő zenei és emberi összhang,így végül a váltás mellett döntöttünk. A mostani énekesnőnk Ani pedig úgy került képbe,hogy feladtunk egy hirdetést ő pedig jelentkezett és egyből világossá vált bennünk ,hogy megtaláltuk a mi emberünket!


Egy kicsit ugorjunk vissza az időben,ha jól tudom többször jártatok külföldön,többek között Franciaországban,ott milyen tapasztalatokat szereztetek?


K.G. Nos,ez igazából egy négy állomásos mini turné volt Metz,Párizs és Lyon érintésével ,illetve a negyedik buli szintén Párizsban elmaradt. Igazából a legfőbb különbség az ottani és a hazai klubok között a bulik anyagi támogatásában érződik,mi egy tök ismeretlen zenekarként mentünk ki,de ennek ellenére rendkívül jól meg volt promotálva a buli,nekem személy szerint ez életem eddigi legkomolyabb tapasztalata volt. Történt néhány érdekesebb eset is,például Lyon-ban két francia lányt magyarul kiabáltak fel a színpadra és velük össze is haverkodtunk utána. Egyébként itt Lyon-ban több lemezt adtunk el,mint itthon egy év alatt,szóval rendkívül pozitívnak érzem a turné lecsengését.


Pár éve megjelentetek egy amerikai válogatáslemezen is egy szám erejéig,erről tudnátok mesélni egy picit?


K.G. Igazából nekünk szerződésünk volt egy kaliforniai kiadóval-ami egyébként most járt le- és ők kerestek meg minket ezzel a lehetőséggel. Nem minden a tervek szerint sült el őszintén szólva,de már az is nagy szó ,hogy megkerestek minket és a lemezünket különböző online áruházakban árulták is. Emellett pedig megjelent egy hasonló válogatáslemezünk a Season Of Mist kiadónál(Ace Frehley,Morbid Angel,Samael stb.) ,erről pedig Laci barátom szívesen mesél is.
G.L.  Nos szerintem ez itthonról elég nagy sikernek nevezhető,hiszen elég komoly nevekkel dolgozik együtt a kiadó. Velünk egyébként olyan csapatok szerepeltek együtt a lemezen ,mint az Epica vagy a Birthday Massacre . Nemrég náluk jelent meg  például a Thy Catafalque „Rengeteg” című lemeze is,ami itthon és külföldön is több helyen az év albuma lett,szóval érdemes utána nézni a kiadónak.


Nemrég felléptetek a Gothica 2012 fesztiválon,ami a gótikus műfaj egyik legnívósabb eseménye itthon.  Hogy sikerült a buli?


R.A. Ez a buli úgy lett beharangozva,mint az én bemutatkozó bulim,így nagyon jó érzés volt,hogy ennyien eljöttek és megnéztek minket,a korai időpont ellenére is.  Emellett jó volt olyan nívós csapatokkal fellépni,mint a Casketgarden vagy a Nevergeen. A visszajelzések egyébként egyértelműen pozitívak voltak.


Mostanra összeállt újra egy ütőképes felállásotok. Milyen további terveitek vannak koncertezés terén a jövőben?


K.G. Hát a tavaszunk elég sűrű lesz,az elmúlt időszakban kissé parkoló pályára kerültünk,de most végre megmozdult körülöttünk az állóvíz. Szerencsére sok megkeresés érkezik felénk, érdemes körbenézni a honlapunkon,mert ott folyamatosan frissítjük a dátumokat. A bulik fő célja természetesen a hamarosan megjelenő új lemezünk promotálása lesz. A nyári fesztiválokról azonban ,jelenleg nem tudunk mondani semmit ott még csak most körvonalazódnak a dolgok.


Térjünk rá a már említett és hamarosan napvilágot látó új lemezetekre!  Az első kérdésem Anihoz szólna ez volt az első komoly stúdiós munkád vagy már van tapasztalatod ilyen téren?


R.A. Igazából csak kisegítőként vettem részt különböző lemezeken,főleg a vokálokban. Például a hamarosan itt is fellépő Emerald zenekar énekesének korábbi Zakata nevű csapatának is segédkeztem. Szóval igazából ez a lemez lesz számomra a „premier”.


Zeneileg mennyire fogjátok az előző lemez vonalát továbbvinni?


G.L. Hát igazából nagy változás  nem lesz,igyekszünk majd a vokálokat jobban előtérbe helyezni és az első lemezhez képest a gitárokat,illetve a samplereket kicsit „visszafogjuk”.
K.G. Annyit még hozzátennék,hogy bár az a „Heavenly Hell” egy jó lemez volt,de ezen a korongon szerintem több az olyan kevésbé progresszív téma,amit könnyebben be lehet fogadni. Persze azt a vonalat sem hanyagoljuk el azért. Szóval reméljük,hogy más zenei beállítottságú arcokat is meg fogunk tudni ezzel „hódítani”.


Jelenleg milyen fázisában állnak a felvételek?


K.G. Jelenleg már a keverés zajlik,szóval ha minden jól megy három héten belül megkapjuk a kész lemezt.


Terjeszteni ki fogja majd?


K.G. Még nem tudjuk,előbb szeretnénk a kezünkben tartani a kész anyagot, és csak utána döntjük el hogyan tovább. Az biztos,hogy szeretnénk CD formátumban is elérhetővé tenni az albumot és esetleg később a netre is feltenni,bár ezt nem nagyon támogatom,viszont sose lehet tudni persze,még bármi játszik.


Köszönjük szépen a lehetőséget és sok szerencsét a bulihoz!

 
topmenu