Víg Norbi interjú
Írta: Gery   
2012. június 26. kedd, 11:19

És megérkezett a duplainterjú második része is! Ezúttal Víg Norbit, az Auróra dobosát faggattuk ki!e149

Mikor és hol születtél?

1989. 11. 21.-én születtem, Győrben

Mit gondoltál az Auróráról, amikor először hallottad?

Nem emlékszem pontosan, hogy mi járhatott a fejemben, mivel még édesanyám hasában voltam, amikor először ’ hallgattam’ :)

Éreztél valaha is megkülönböztetést a suliban az öreged miatt?

Voltak, akik tudták természetesen, hogy mi a helyzet a faterral, de soha nem hivalkodtam ezzel, magamtól nem hoztam fel ezt a témát senki előtt.

Mi ösztönzött arra, hogy zenélni kezdj?

Amikor 2-3 éves voltam, akkor én nem kukásautót és matchboxot kaptam, hanem dobfelszerelést, így eléggé adta magát, hogy zenéljek.

Első kedvencek? Kik voltak a gyerekkori példaképeid?

Első kedvenceim természetesen a faterék voltak, hiszen ezen nőttem fel.
A későbbiekben sok előadó volt és a mai napig is a példaképem, pl : Sramkó János, aki egyben a tanárom is, vagy nemzetközi szinten Dave Weckl, Gavin Harrison… stb.

Mi volt az első lemez, amit megvettél?

Szégyen, vagy nem szégyen, nem nagyon volt rá alkalom, hogy besétáltam volna egy

lemezboltba. Amit megszerettem volna hallgatni , az mindig eljutott hozzám.

Első hangszered?

Mint említettem gyerekként dobfelszerelést kaptam, ami abban a korban egy elég helytálló cucc volt egy Magnum dob, Sabian cinekkel.

Jártál valaha zeneiskolába vagy magántanárhoz? Az Auróra korábbi dobosai tanítottak valaha?

8 éves koromban beírattak a szüleim zeneiskolába, ami eléggé mókásan indult, mivel azt akarták, hogy gitározni tanuljak, de az adottságom nem volt meg hozzá, mert túl kicsi volt a kezem. Ott helyben más szakot kellett keresni, ha már a gitár kiesett a sorból. Gyerekfejjel az csillant meg a szememben, hogy xilofonozni szeretnék, mert az olyan szépen szól, így kerültem az ütős szakra. Ezt alapszinten elvégeztem, majd Hoffer Péterhez kezdtem járni, ahol két évet voltam. Jelenleg a Kőbányai Zeneiskolában tanító Sramkó Jánoshoz járok.

Milyen volt a viszonyod a régebbi tagokkal? (Polyák, Galacs és a többiek)

A mai napig jó viszonyban vagyunk, úgy hiszem, hogy én mindenkinek, aki a zenekar tagja volt, vagy a zenekar körül pörgött, annak mindig is a Norbika maradok.

Milyen bandákban játszottál korábban, egyáltalán hogyan kezdődött az egész zenekarozás?

Mivel folyamatosan doboltam magamban, hamar jött a zenekarosdi. A nagybátyám akkori zenekarába csatlakoztam, amivel szórakoztattuk a helyi közönséget, ha lehet annak nevezni.
Mindenesetre meghatározó volt minden cselekedet és pozitívan gondolok vissza ezekre az időkre.
Ez után egy éles váltás volt, egy metalcore zenekar tagja lettem, egyből mélyvízbe kerültem, mert országos turnézás volt éppen. Ezek is nagyon szép időszakok voltak az életemben. ( 16 évesen )

Mikor és hogyan jött a lehetőség, hogy beszállj az Aurórába? Egyből elvállaltad?

Mivel Kiskovács távol lakott, így néha jól jöttem, besegítettem itthon. Éppen egy új lemezen dolgoztak a faterék és élő dobbal könnyebb és jobb volt kipróbálni, hogy hogy szólnak a dalok. Valamiért bejött nekik és így döntöttek, hogy ha van kedvem, akkor csináljuk. Persze a feltétel az volt, hogy nem mehet az iskola rovására!!

Melyik dalok a kedvenceid azok közül, amiket már a tagságod alatt írtatok, illetve melyikek az abszolút kedvenc Róra nótáid?

Nagyon sok kedvenc van, nehéz kiemelni a sorból bármelyiket is. Amit együtt csináltunk, azok közül talán az Októberi emlék, máskülönben nagyon szeretem az Egy kis anarchia II.-t, vagy a Mások lettek a módszerek c. számot.

Hogy zajlik nálad a dalszerzés? A zenekarral közösen dolgozol vagy otthon egymagadban is szoktál ötletelni?

Legfőképpen a faterék csinálják a dalokat, megírják az alapokat és ha azok megértek arra, hogy készre csináljuk, akkor összeütjük, mindenki beleteszi a saját kis dolgát, stílusát.

Ha nem zenélsz mivel foglalkozol szívesen?

Mivel a kérdésben ott van, hogy ’ szívesen ’, ezért nem mondom, hogy iskolába járok…:)
Lényegében ez egy fő szempont, hogy az iskolát kijárjam, amiből jobbesetben két év van hátra, környezetmérnök szakon.
Máskülönben szeretem a természetet, az erdőjárást, kirándulást, utazást.
Kis ellentét merülhet fel az erdő szeretete, plusz a környezetmérnöki tanulmányaimmal szemben, de szenvedélyem a favágás, legfőképpen a nagy fák döntése. Mielőtt unszimpatikusnak tűnne ez a ’hobbi’, azért itt megjegyezném, hogy sok esetben az emberek azt hiszik, hogy a fakitermelés következményeként nem lesznek erdők és nem lesz oxigéntermelő növény, stb.., de jelenleg növekvő százalékban vannak az erdők Magyarországon az erdőgazdálkodásnak köszönhetően.

Tegyük fel, hogy 5 lemezt fel kell lőnöd a világűrbe, hogy bemutasd az ott lakó lényeknek, hogy milyen a zene a földön. Melyik öt lemezt választanád?

1. Auróra-Esszencia 2012, hogy egy kicsit lojális legyek :)

2. James LaBrie- Static Impulse

3.Keith Jarett – The Köln Concert

4.Dave Weckl Band – Multiplicity

5.The Real McKenzies – Real McKenzies

Van olyan zene, amit bár szívesen hallgatsz, de nem bevállalni néhány kő rocker előtt?

Sokoldalú a zenei ízlésem, Mozarttól kezdve a populáris zenén keresztül mindent meghallgatok. Nem szégyellek semmit, nem hiszem, hogy kellene.

Végül pedig, milyen volt a dombóvári buli?

Ahhoz képest, hogy nem voltunk rengetegen, jó hangulatú koncert volt és nagyon jó kis közönség volt. A hőmérséklet és a páratartalom kiválóan tükrözte a trópusi éghajlatot bent a teremben, de egy jó tusolással megoldottam a problémát :)

Köszi szépen!

 

 
topmenu