Cojones interjú
Írta: Gery   
2012. május 12. szombat, 08:55

 

a028Nyilvánvalóan emlékezetek még a nemrég a Moby Dick előtt nálunk koncertező Cojones zenekarra. Nos a srácok amellett, hogy egy tökös bulit toltak nekünk, még egy interjút is adtak, amiből többek között kiderül, hogy mi is a "Cojones" szó eredeti jelentése, illetve, hogy mi az a művészeti "Húsvéti tojás". Az interjút a szolnoki redneckekkel Szarvadi Adri készítette.


Szóval itt ülünk a Cojones zenekarral, akik most járnak nálunk először, az lenne az első kérdésem, hogy milyen volt a buli?

Tobler Gergő Nagyon jó volt! Az nagyon tetszett, hogy profi technikát szereztetek és ez különösen jó, mert erre általában nem nagyon adnak az emberek. Amúgy is ritkán játszunk ilyen nagy színpadon ez klubos zenekarként kicsit szokatlan volt, de jó volt mert így legalább nem zajlott le a „közönség rázuhan a cuccra” történet. A közönség is nagyon jó volt, mert minden réteg képviseltette magát! Voltak előre jövős, bulizós arcok, akkor voltak hátul állós figyelős emberek, ez azért jó mert ők vesznek lemezt! Szóval nagyon jó volt! Most ha szigorúan a fizikai méreteket nézzük ez a koncert benne volt a top 5 bulinkban !

Mesélnétek a legutóbbi lemezről?

 T.G. Ezt a legutóbbit nevezhetnénk akár az egyetlennek is. A munkálatok a szolnoki Denevér stúdióban folytak, ennek meg volt az az előnye, hogy otthon érezhettük magunkat, szóval az egyébként nem igaz, amit a koncerten is mondtunk, vagyis hogy budapestiek vagyunk, vannak most már ott élő tagok is a csapatban de azért még inkább szolnoki a banda. A lemezzel meg az a helyzet, hogy a dalok írói közül sokan már nincsenek is a csapatban !

Hogy születnek a dalok nálatok?

T.G. A dalok magja gitáron születik, amit ugye a gitárosok írnak, de mivel most csak én vagyok a gitáros, ezért csak én. És ebből a gitáralapból építjük föl a dalokat már zenekari szinten.

Honnan jött a lemez címe?

T.G.  Az album címe egy ún. „Húsvéti tojás” ez egy ilyen művészeti fogalom. Tudod az amikor a filmekben meg mindenhol az a jelenség, amikor a gyerek Anakinnak Darth Vader árnyéka van. Kifejezni semmi többet nem akart mint, hogy öten vagyunk a zenekarban – ami már amúgy sem aktuális – maga a cím „ Las Cinco Muertes” azt jelenti, hogy öt halál és mivel ez egy húsvéti tojás inkább nem árulom el, hogy honnan jött, bár sokaknak beugorhat, javaslom nézzetek utána, vagy nézzetek kultuszfilmeket a kilencvenes évek végéről.

Milyen volt a Denevér Stúdióban a munka?

T.G. Elsősorban hosszú, legalább egy hónapig ott laktunk teljesen nomád körülmények között. De különben nagyon jó! Töfiék nagyon profik és ez rendesen kihatott a munkálatokra is, nem volt olyan problémánk amit nem tudtak volna megoldani.

A producernek mekkora beleszólása volt a lemezbe?

T.G. Mivel én voltam ezért száz százalékos.:)

Mennyire nyíltak meg a kapuk azzal, hogy profi lemezzel rendelkeztek? És milyen eladásokat tudtatok produkálni a mai, siralmas lemezeladások mellett?

T.G. Igazából a kapukat lemezzel, lemez nélkül is be kell rúgni, nyílni nem fognak maguktól, és persze e nélkül is van nagyon sok zenekar, akik komoly nézőszámokat produkálnak. A lemez igazából olyan dolog, hogy jó ha van, de javarészt a saját szórakoztatására csinálja az ember.

Miről szólnak a szövegek?

Medve Balázs Szerintem sokrétű témát boncolgat, egyrészt a személyes jellemfejlődés az egyik ilyen téma, másrészt pedig az aktuális témákat, problémákat is.

És az utolsó kérdés az lenne, hogy mit jelent a zenekar neve?

T.G. Többféle képen fordítható alapvetően annyit jelent, hogy „golyók”  vagy ha angolra fordítjuk lehet „balls” vagyis labdák. Kevésbé korrekt módon, ahogy a spanyolok használják jelenthet „ heréket”  és az amerikai angolban jelenthet „ faszokat”  egész konkrétan. Először annyit döntöttünk el, hogy spanyol lesz a név és volt kb. 5-6 lehetőség, amit összegyűjtöttünk, amik jól hangzottak, jelentettek is valamit stb. Nagyon sokáig nem volt semmi funkciója, de nemrég az őszi turné végén Mosonmagyaróváron kitaláltuk az okosságot, hogy mit is lehetne kezdeni vele, és így született meg a koncertek mostani elköszönése, mégpedig „Mi voltunk a herék és köszönjük, hogy velünk lógtatok”!

Mi pedig köszönjük az interjút!

 
topmenu