Don Gatto - Interjú
Írta: Gery   
2012. május 07. hétfő, 10:31

Nemrég egy nagyon ütős, új EP-vel jelentkezett a szekszárdi Don Gatto. Ennek örömére ki is faggattuk őket erről-arról, persze főleg az új anyagról. Íme az első "E-Mail" interjúnk!

 

Milyenek voltak az bemutatkozó EP fogadtatásai?


Acélos: Sajnos nem volt semmilyen botrány a megjelenéskor, pedig az kellett volna. Akkor már rég világsztárok lennénk, hehe! Aki hallotta, azoknak tetszik, kivéve Totyát a Szakadék zenekarból, mert ő azt mondta, hogy túl egyszerű az anyag. Mindig azt várja, hogy majd a refrén után jön egy jó kis meshuggah-s rész, de rábaszik, mert sose jön. Különben eddig még semmilyen kritika nem jelent meg az EP-ről, de kíváncsian várjuk, mit írnak majd.
Halász: Most melyikről is van szó? A bemutatkozóról jelent meg kritika, az újról még nem. Botrány meg akkor lesz, ha felkerülnek a szopóálarcponthu-ra az eredeti borítótervek, hihi.


Honnan jött az ötlet, hogy ezúttal ilyen illusztris vendégekkel dolgozzatok?


Acélos:  Nagyon sokat játszottunk az Aurorával és annyira sajnáltuk őket, hogy csak ilyen kukaverő punkdalokban vernyákolhatnak, hogy adtunk nekik egy esélyt a befutásra, hehe! Zoli a Cadaveresből meg azért énekel, mert valakinek el kellett nyomnia Kisbé behéliumozott egérhangját, Harvesterék pedig jó haverok, aztán ennyi.

Miért pont őket választottátok?


Acélos: Nem volt más. Szívesebben hívtuk volna Elton Johnt, csak a zongorája nem fért volna be a stúdióba, úgyhogy elvetettük az ötletet.
Halász: Meg a Brúsz Dikinzont, csak ő meg nem tudott leszállni a Boeingjével a Csepel Műveknél.


Hogy sikerült egy akkora legendát, mint Gary Meskil beszerveznetek?


Acélos: Ez Gábor ötlete volt. A Don Gatto kétéves fennállása alatt az egyetlen jó ötlete, hehe. Játszottunk egyszer a Pro-Pain-nel, aztán amikor másodszor is jött egy ilyen lehetőség, hogy Meskil papáékkal lépjünk fel, Gábor bedobta, hogy meg kéne kérdezni az öreget, nem akar-e énekelni egyet? Aztán a Düreres koncert után megkérdeztük, ő meg habozás nélkül rábólintott. Nem is lett volna más választása, hehe.
Halász: Mé' nem azt kamuztad, hogy ő akart énekelni?

A vendégek veletek voltak a stúdióban a felvételkor?


Acélos: Csak az Aurora meg a Harvester. Meskil úr Floridában énekelt.

Mennyi ideje dolgoztatok az új anyagon?


Acélos: Ö... Egy szám már megvolt akkor is, amikor az első cédét felvettük, csak akkor még nem annyira volt rá szöveg. Amúgy meg... Nem tudom. Igazából az előző anyag megjelenése óta folyamatosan csináltuk ezeket a számokat. Ja, meg a Beds Are Burninget is a kezdetek óta játsszuk és egyértelmű volt, hogy felvesszük azt is.

Mik a zenekar célkitűzései vele, látszólag nagyra törő terveitek vannak a neveket elnézve…


Acélos: Sokat akarunk koncertezni, nem túl nagyokat bukni meg jókat mókázni. Röviden ennyi.

Ki volt az anyag producere, vagy ti magatok oldottátok ezt meg?


Acélos: Nem tudjuk, mi az, hogy producer. Ha a producer egy ilyen Rick Rubin szerű fazon, akkor ilyen nem volt. Az Audioplanetben kezdtük el felvenni az anyagot és a Black Hole Soundban fejeztük be. Nyilván Jaya is mondott ötleteket meg Vári úr is meg mi is, de konkrétan egy ilyen mindentudó kurvaokos ember nem volt ott, hogy irányítson.
Halász: ...hálisten

Mekkora előrelépést éreztetek az előző anyag felvételeihez képest? Zenei és technikai szempontból.


Acélos: Zeneileg annyi különbség van, hogy bejöttek ezek a dallamosabb énekek, amiket élőben mi soha... hehe... Meg a vendégek miatt színesebbek a számok, de különben semmi változás nincs. Viszont ez az anyag sokkal, de sokkal jobban szól, mint az előző.
Halász: Először fordul elő, hogy valaki ránk vonatkozóan a "zene" és a "technika" szót egy mondatban említi. Még ha csak kérdés is, de köszönjük. Már csak valahogy azt kellene beleszőni, hogy "progresszív", és mindent elértünk, amit valaha akartunk, hihi.

Két EP-vel a hátatok mögött nem gondolkoztok még egy teljes lemez kiadásán?


Acélos: Nem nagyon. Egyrészt nem mi vagyunk a legtermékenyebb zenekar a világon, másrészt meg sokkal drágább lenne felvenni 10 számot, ami azt jelentené, hogy a cédét is drágábban kéne adni, amit meg nem akarunk. Az olcsó cédéket megveszik az emberek, a drágábbakat meg már nem annyira. Úgyhogy inkább olcsón eladunk x darabot, mint drágábban egyet se.

Kicsit „beszéljünk” a zenekarról! Milyen gyakran tudtok koncertezni, mekkora ismeretségre tettetek szert mostanra?


Acélos: A Facebookot nézegetve elég sok emberen van Don Gatto póló, úgyhogy páran ismernek minket, hehe. De nyilván nem tudja mindenki miről van szó, ha meghallja a zenekarunk nevét. Viszont ezzel nem tudtuk megválaszolni a kérdést az ismertséggel kapcsolatban. Koncertezni szerencsére aránylag sűrűn tudunk. Két év és négy hónap alatt volt 140 bulink, ami nem annyira rossz.

Miben más a Don Gattoban zenélni, mint anno a Fürgerókalábakban?


Acélos: Sokkal jobb. Nem kúrogatnak állandóan a többiek, meg több is van ebben a zenekarban, azt hiszem. Ennél jobban már csak a Right Said Fred-ben érezném magam.
Halász: Miért? Ez nem a Right Said Fred?! Na azt hiszem, ott kúrogatnának csak igazán, Bali.

Ha meg kéne nevezned 5 lemezt, amik a leginkább hatottak a zenekarra melyik öt lenne az?


Acélos: Ajjaj... Fogalmam nincs. Szerintem a Showdown a Barcode-tól, aztán meg... Nem tudom... Többiek?
Halász: 1. Seventh Son of the Seventh Son, 2. Seventh Son of the Seventh Son, 3. Seventh Son of the Seventh Son, 4. Seventh Son of the Seventh Son, 5. Seventh Son of the Seventh Son

Számotokra ez mennyire egy hobbi banda, van esetleg rendes melótok is a zene mellett?


Acélos: Rendes meló? Van ám... A Halász ferde metszéslapokat készít, Gábor utat mutat én pedig háziasszonyokat teszek boldoggá – a férjük tudtával.
Halász: Ja, de egy közös van: mindőnknek akadnak elégedetlen ügyfelei néha.

El tudod képzelni, hogy a zenekar négy tagúra bővüljön, mondjuk egy extra gitárossal megtámogatva?


Acélos: El, de nem akarom. Az elején úgy volt, hogy lesz még egy másik gitárosunk is, de aztán hárman maradtunk. Illetve már többen megjegyezték, hogy be akarnak szállni. Nyilván csak vicceltek, de azért jól esett a dolog. Mondjuk ennek én örülnék legjobban, mert akkor inkább cserélnénk. Valaki gitározna, nekem meg csak a vezetésre kéne koncentrálnom – amit kurvára rühellek.
Halász: Szerintem indokolatlan egy negyedik tag. Különben is, akkor a Weisz hogyan tudna kényelmesen fetrengeni a buszban a hátsó sorban?

2/3 részt szekszárdi zenekarként mennyire tudtok érvényesülni a távolabbi városokban, nem nehéz innen fellépési lehetőségekhez jutni?


Acélos: Nem. Sok embert ismerünk, meg talán jóban is vagyunk párral, úgyhogy össze szoktak jönni koncertek Szekszárdon kívül is.

Körül tudnád írni, hogy nagyjából milyen témákról szólnak a szövegeitek?


Acélos: Gecievés, bűnözők, rock, vallás, rock, gyorshajtás, balfasz klubtulaj, jamaika.

Te azért már megtapasztaltad korábban, hogy milyen érzés egy viszonylag ismert csapatban  játszani, nem volt nehéz a Fürgerókalábak feloszlása után tovább folytatnod/újrakezdened az egész felépítését?


Acélos: Nem volt a Fürge annyira ismert, mint ahogy azt sokan gondolják. És nem volt nehéz, mert azért annak idején kiépült egy kapcsolatrendszer – micsoda szó – és sokkal könnyebb volt elindulni így, mintha tök nulláról kellett volna mindent kezdeni.

És végezetül: vannak még emlékeitek a tavaly júniusi dombóvári koncertetekről?


Acélos: Persze. Kurva jó volt a színpad és jó sok rocker volt.
Halász: Fasza volt, a Horesszel meg a Mikivel kurva sok jégert ittunk, hihi.

Köszi szépen az interjút!
Acélos: Ugyan, mi köszi!