Z!ENEMi - Tréfa vagy blaszfémia? - itt a miskolci zenekar új lemeze 'A Második eljövetel'
Írta: Slayer   
2021. április 03. szombat, 19:41

Tréfa vagy blaszfémia?

Itt A Második eljövetel – Húsvétra.

Április 2-án, Nagypéntekre időzítve megjelent a miskolci Z!ENEMi együttes második nagylemeze.

"A zenekar a lemezt még 2019 végén kezdte el írni és 2020 tavaszára tulajdonképp már össze is állt a 10 dal túlnyomó része. Az első COVID hullám kicsit megkavarta a terveket, de nyáron folytatódhatott a munka, mi több, a vírushullámok közti balatonparti fröccsözés szünetében született az ötlet, hogy legyen a lemez címe 'A Második eljövetel', ha már második albumról van szó és így már a Húsvétra tett megjelenés is kézenfekvő volt.

'Már a hallod?!' című első lemez is nagyon jó fogadtatásra talált, több rock-webzine, sőt még a Hammerworld is kiváló beszámolót írt róla, mi több a Hammernél Szénégető Ricsi éves válogatásába is bekerült, pedig még csak nem is metál, inkább rap-rock-funk-pop-punk crossover.

'A Második eljövetel' felvételei Miskolcon készültek a HangArt stúdióban, Károly Tamás és Marschalkó Kristóf kezei alatt, a keverést pedig Csobánczi Peti végezte Kőbányán és Londonban a TrasHill stúdióban.

Ahogy az introban is elhangzik a lemezen 10 mennyei kinyilatkoztatás kapott helyet, meg egy Könyörögjünk! című intró és egy Ámen. című outró.

Érdekessége a lemeznek, hogy noha a Z!ENEMi eddig is megosztó volt nyílt közéleti szövegeivel, de még sosem vádolták a zenekart blaszfémiával és Istentagadással, most ez is megtörtént: 'A Király' című dal miatt állt bele a zenekarba páros feszülettel a vasarnap.hu nevű szájt. Pedig csak épp humoruk nincsen."

https://vasarnap.hu/2021/03/19/jezus-a-komcsi-jezus-a-libsi/

Z!ENEMi - A KIRÁLY

"Tudniillik mindennek semmi köze az Istentagadáshoz. Ez csak játék, szatíra, tréfa, a Teremtőnek pedig biztosan van humorérzéke, elég csak megnézni a kacsacsőrű emlőst - hogy Kevin Smith-t idézzük a Dogmából.

A dalok sokfélék, mert sok dolog foglalkoztatja a zenekart. Vannak könnyebb dalok, mint a Szar, szappan, szalámi, vagy a Még! Még!, ami utóbbi az énekes/emszí Juró egy koncertes/csajozós napját meséli, de ahogyan az előző lemezen, ezen is vannak közéleti reflexiók, mint a Te vagy az! vagy éppen az Utolsó napok. Sokféle, ahogyan a zene is az. Reagge-től, a funkon át a punkig, metálig, minden van benne, mint a tökös-mákos rétesben.

A dalok is sokféleképp születtek, vannak olyanok, amik egy-egy zenei téma alapján próbatermi dzsemmelésből alakultak ki, de van olyan is, aminek a zenéjét megírta például kompletten Krisz, aztán csak szekesztettünk rajta kicsit, ének/szöveg és kész, más dalt meg Szvob hozott szinte készen.

De talán A Király születése a legviccesebb. A zenekar valahol az alföldön játszott, aztán a tagok segítettek a helyieknek gyümölcslevet, meg gyógynövényeket pakolni, ettől elfáradtak és aludtak a buszban, csak Szvob és Juró voltak ébren. A két éber arról beszélgetett, hogy milyen érdekes, hogy ha megöltek egy híres reppert, mint pl 2pac-ot, vagy Notorioust-t, sokkal jobban elkezdték venni a lemezeiket. Aztán arra jutottak, hogy a Biblia sikerének is ez lehet a titka: megölték az MC-t. Ebből a gondolatmenetből született A Király szövege, amit már útközben a buszban elkezdtek összerakni és ebből született a dal.

A Csopigari című tételben vendégszerepel Turan Khan az NKS-ből, Konyak (Feci) az Ultimate Chawoke-ból, sőt nagy örömünkre elfogadta a felkérésünket Epres Attila színművész úr, aki a Te vagy az! című dalban egy Ady idézettel működik közre."

Z!ENEMi - A Második eljövetel (2021)

1. Könyörögjünk! /eljövetel/

2. Kezek

3. A Király

4. Szar, szappan, szalámi

5. Mennyit ér

6. CsopiGari (feat. Turan Khan /NKS/ & Konyak /UC/)

7. Te vagy az!

8. Soha

9. Még! Még!

10. Munkásököl

11. Az utolsó napok

12. Ámen. /elmenetel/


Minden zene és szöveg: Balogh Szabolcs, Csontos Krisztián, Hudák Attila, Mezei Gergely, Szvoboda László

Kivéve: 6. CsopiGari (feat. Turan Khan /NKS/ & Konyak /UC/)

Balogh Szabolcs, Csontos Krisztián, Hudák Attila, Kónya Ferenc, Mezei Gergely, Szvoboda László, Zsiga Balázs

Felvétel: HangArt stúdió, Miskolc

Hangmérnök: Károly Tamás, Marschalkó Kristóf

Keverés és mastering: Csobánczi Péter, TrasHill Studio, Kőbánya-London

Zene és szöveg: Z!ENEMi

Producer: Csontos Krisztián, Szvoboda László

Intro/outro: Szvoboda László & Balázs x Z!ENEMi

Te vagy az! c. dalban közreműködik Epres Attila színművész (Ady Endre: Menjünk vissza Ázsiába, 1902. /részlet/)


A Z!ENEMi együttes:

A Messiás: Balogh “Juró” Szabolcs – ének, szöveg

Az angyalok kara:

Csontos Krisztián – gitár

Szvoboda László - gitár

Hudák Attila - basszusgitár

Mezei Geris - dob


A lemez elérhető:

SPOTIFY

https://open.spotify.com/album/4FWchPAr4cP0S7GmqgA8JC?si=6mw8MRXdT16xZzvRQZwH0g

YOUTUBE MUSIC

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_ldCOPrlqjGunUk-TtuJ5VFv4cwjA-8jy8&feature=share

APPLE MUSICAPPLE MUSIC

https://music.apple.com/hu/album/a-m%C3%A1sodik-elj%C3%B6vetel/1561105140?l=hu


Z!ENEMi - Mennyit ér

 

Z!ENEMi online:

https://www.zenemi.hu/

https://www.facebook.com/z.enemi.miskolc

https://www.instagram.com/zenemi.miskolc/

https://www.youtube.com/channel/UCV9VpTUigBOl728Y4-EyTsw