Zárt ajtók mögött zajlott az 1Kárpát-medence Fesztivál az A38 Hajón!
Írta: Slayer   
2020. november 17. kedd, 20:52

Zárt ajtók mögött, hogy lásson-halljon az egész világ!

Zárt ajtók mögött, közönség nélkül zajlott a Kárpát-medence közös gyökereit, tradíciót és kulturális diverzitását egyaránt ünneplő 1K Fesztivál az A38 Hajón november 2 és 8. között. A trianoni centenárium apropóján szervezett koncertsorozat azt a célt tűzte ki ki magának, hogy törjön ki a határok általi bezártságból költő, zenész, slammer, énekes, csodálkozzanak rá a közös tőről fakadás szépségére és a felfedezendő új színekre.

Lajkó Félix és zenekara fotó: Balázs Máté

A járványhelyzet következtében a közönség nélkül megvalósult fesztiválon fellépett a Kávészünet, a Loyal Apple’s Club és a Dorchipelago. Moldvai csángót játszott a Tindia, zenélt a felvidéki Estendøn és Noémo. Szarka Tamás és zenekara a Kézfogás 2020 c. előadásukat hozták el az A38 színpadára. Az 1K Fesztiválon a Vajdaságot Lajkó Félix képviselte, legújabb lemezét mutatta be zenekarával. A koncertekről kivétel nélkül készültek felvételek, melyek a közönség számára is elérhetővé válnak 2020 végéig a Hajónapló YouTube-csatornáján.

A fesztivál november 2-án vette kezdetét, Tóth Andrej Urbi et Orbi c. kiállításának megnyitójával, amely Dobos Tamás fotóira készített festményeit mutatta be. November 5 és 8. között a Kiállítótérben a profán és szakrális világfelfogást szembeállító alkotások mellett az irodalom és a zene is szerepet kapott: a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös crossover sorozat bónusz-estekkel jelentkezett. Megelevenedett Szilágyi Domokos költészete, bemutatkozott Győrffy Ákos, majd a Móricz-ösztöndíjasok. Baricz Gergő zenélt, valamint Nash és Laza Laca szövegei töltötték meg élettel a teret a spoken word esten.

Az 1Kárpát-medence Fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap, Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével valósult meg.

A38 online

A38 honlap

A38 Facebook 

A38 YouTube

A38 Instagram 

A38 Spotify 

A38 Twitter