Shortparis - Szeptember végén a Dürer Kertben lép fel a kategorizálhatatlan orosz zenekar!
Írta: Slayer   
2019. július 04. csütörtök, 19:12

Különc, borzongató, ambiciózus és bombasztikus – ezek a jelzők mind igazak a Shortparisre, de egyik sem írja le önmagában a beskatulyázhatatlan avant-pop, dark electro zenekart. A többszörösen formabontó, szentpétervári székhelyű formáció a Dürer Kert Nagytermében lép fel szeptember 29-én, az A38 Hajó szervezésében. A koncertek és a színházi előadások közti határokat feszegető együttes dance groove-okra alapuló dalaiban van minden a disszonáns elektronikától a post-punkon keresztül a falzettes sanzonokig.

A Shortparis előadásait áthatja az igazi orosz életérzés. A novokuznyecki gyökerekből hozzák a szibériai ősi vadságot, melyet végül izgalmas formákba öntenek a legeurópaibb orosz városban, Szentpéterváron. Saját magukat a modern zenei színtér ellentéteként pozicionálják, hangzásukat audioszínházként jellemzik.

Shortparis - Страшно

Bár a színházi kereteket feszegetik, nem tekintik magukat színháznak abban az értelemben, hogy az a műfajok, művészeti ágak olvasztótégelye. Számos kreatív világból táplálkoznak, de mindezt váratlan, formabontó módon teszik – inkább kizökkentenek, és szembe mennek az árral. „Utálom az orosz balettet, nagyon nem szeretem az orosz kultúra ezen aspektusát. Hozzám a punk rockerek színpadi mozgása áll közel a nyers erejük miatt. Plasztikus, veszélyes: gyönyörű modern tánc” – nyilatkozta Nyikolaj Komjagin, a banda énekese.

A Shortparis zenéje kettős, a harmónia hamar disszonánssá válik. Elvük, hogy a gyönyörű popmelódiát kötelező megzavarni, ez a feszültség teszi őket egyedivé. Előszeretettel választanak abszurd kifejezésmódokat, ezért írták például a My Russia című számukat franciául. Énekelnek még oroszul, angolul, görögül és kirgiz nyelven is. A zeneszerzés a banda számára egy ötlet vagy eszme minél tökéletesebb kifejezése: a zene jön először, majd experimentális jelleggel kiegészül a koreográfiával és a designnal.

Shortparis - Ma Russie

A Shortparis két éve már járt Budapesten, ezúttal az A38 Hajó jóvoltából a Dürer Kert Nagytermében lépnek fel. Az A38 Hajó az európai tehetségek nemzetközi mobilitását segítő Liveurope támogatásával valósítja meg a koncertet.

 

Az A38 Hajó bemutatja:

Shortparis (RU)

2019. szeptember 29., vasárnap 20:00

Dürer Kert Nagyterem Ajtósi Dürer sor 19-21, 1146

Jegyár: 3.500 Ft, elővételben korlátozott számban: 2.900 Ft, early bird korlátozott számban: 2.500 Ft.

Jegyek vásárolhatók elővételben az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/550819865442096/?active_tab=about


A zenekar tagjai

Nyikolaj Komjagin: ének

Alekszandr Galjanov: gitár, billentyű

Alekszandr Ionin: gitár, basszusgitár, harmonika

Pavel Lesznikov : dob, sampling

Danyila Holodkov: dob, ütőhangszerek

 

Lemezek

Дочери (Daughters), 2013

Пасха (Easter), 2017

 

Facebook 

Instagram 

YouTube 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud