2018. Év végi záradék!
Írta: Slayer   
2018. december 30. vasárnap, 21:09

Ismét elérkeztünk egy év végéhez a Fémvár.hu életében, immáron ötödik alkalommal. 2018-bizony nem volt unalmas rock/metal fronton, egymás után jöttek a koncertek, jelentek meg a lemezek és folyton történt valami a zenészek világában is. Voltak nagyon pozitív és nagyon negatív hírek is. Mi igyekeztünk minden fontosabb hírről beszámolni nektek, hol a webes, hol, csak a Facebookos felületünkön. De akkor nézzük is zanzásítva, milyen volt 2018 és mit váruk 2019-től.

Először is nézzük, az ilyenkor már jól megszokott év végi listákat, ezek nélkül el sem hisszük már lassan, hogy jön az évvége. Tavaly nagyon könnyen állítottam össze a hazai és nemzetközi top 10-et, de bevallom idén messze nem volt olyan egyszerű, a hazai részen valahogy kevés számomra igazán izgalmas lemez jelent meg. Bevallom, már kicsit unom, az egy kaptafára készülő modern metal lemezeket, amiket néha valami core jelzővel is ellátnak, de gyakorlatilag tökegyforma zenét játszó tökegyforma gyerekek próbálják, ugyanazt lenyomni a torkunkon. Nulla egyéniség van bennük minden szinten, akkor már inkább hallgatom a Tankcsapda utánzatokat, akik megpróbálnak legalább egyéni irányba elindulni, ha még nem is mindig jön össze nekik. Szerencsére azonban vannak itthon nagyon jó érdekes, eredeti csapatok is, akik hitelességgel és egyéniséggel is bírnak. Persze ugye ez mindig egy teljesen szubjektív műfaj, de nálam az alábbi 10 hazai lemez vitte el idén a pálmát. Igazából az én listám és sorrendem az alapján szokott összeállni, hogy tartósan melyik lemezeket hallgattam a legtöbbet, ennél jobb mérő szerintem nincs, lehetne magyarázni éppen a miérteket, de a zenét még mindig hallgatnia legjobb, szóval, ha valamelyiket nem ismered esetleg, akkor csak azt tudom ajánlani, hogy fülelj bele.

Dharma – Black Grain

Fémvár.hu 2018 hazai 10 kedvenc lemez:

1. Dharma – Substance

2. Road - _TKLTSSG_HBJ (A Tökéletesség hibája)

3. Tales Of Evening - A fény nyomában

4. King Furia - Isolated By Illusions EP

5. AWS – Fekete részem

6. Stonedirt - Backlash-Zone

7. Don Gatto – Sawdown EP

8. Kalapács – Örökfekete

9. SpiritBell - Keep the Fire EP

10. Sear Bliss - Letters from the Edge

Tales Of Evening - Káprázat

Külföldi fronton már erősebbnek éreztem az évet, itt bizony nem is volt olyan könnyű tízre szűkíteni a listát bár a kedvencek szűkítése közben többször is az jutott eszembe, hogy egy tényleg kiugróan jó lemez mellett, nagyon sok jó lemez született,. Ezeket ugyan kellemes és jó hallgatni, de az a kis plusz nincs meg benne, ami miatt klasszikusak lehetnének majd az évek múlásával, persze ezt majd azért ezt az idő dönti el, és nem én. Ha-ha

Judas Priest - Lightning Strike

Fémvár.hu 2018 külföldi 10 kedvenc lemez:

1. Judas Priest – Firepower

2. Parkway Drive – Reverence

3. Dimmu Borgir – Eonian

4. Them - Manor Of The Se7en Gables

5. Dee Snider - For The Love Of Metal

6. Parasite Inc. - Dead and Alive

7. Metal Church - Damned If You Do

8. A Perfect Circle - Eat The Elephant

9. Monster Magnet – Mindfucker

10. Audrey Horne – Blackout

Parkway Drive - Prey

2018-ban ismét rengeteg jobbnál jobb koncertet rendeztek meg kishazánkban, csak az idő és a pénztárca szabott kb. gátat, hogy az ember ne minden másnap élőben hallgasson zenét. Persze mindig lesznek olyan turnék, amik nem érnek el hozzánk, amiért esetleg Bécsbe vagy Prágába kell utazni, hogy csak a legközelebbi helyszíneket említsem, ahova általában kijárnak hazánk fiai, de az itthoni választék is nagyon jó volt. Sőt nagyon bíztatónak néz ki a jövő év is. Volt pár koncert, amiről idén ilyen-olyan okból így is lemaradtunk, így ezek nem is kerülhettek fel az év végi listánkra (pl. Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, Alice In Chains, Body Count, Armored Saint), de így is rengeteg koncerten voltunk jelen. Sajnos ugye a nagyszámok törvénye alapján megjelent az is, hogy bizony egyre több koncert maradt el, csúszott át jövő évre különböző okokból. ( Lásd: Godsmack, egy sajnálatos haláleset, vagy John Garcia, akinek a turnéja lett elhalasztva jövőre, De Phil Campbell sem ért a fiaival ide hozzánk, ahogy a Metal Allegiance sem a Fezen fesztiválra.) Akkor nézzük ennek tükrében, nálunk kik vitték el a prímet az általunk látott koncertekből.

Slayer - South of Heaven & Raining Blood - Vienna 2018

Fémvár. hu 2018. kedvenc élő fellépései:

1. Slayer / Lamb Of God / Anthrax/ Obituary – Bécs, Wiener Stadthalle, 2018.11.23.

2. Helloween / Delain / Epica – Székesfehérvár. Fezen Fesztivál, 2018. 07. 25.

3. Machine Head – Budapest, Barba Negra Music Club, 2018. 04. 20.

4. Stone Sour – Budapest, Barba Negra Track, 2018.06.25.

5. Evil Invaders / Don Gatto / AWS – Dunaújváros, Rockmaraton Fesztivál, 2018. 07. 09-14.

6. Black Stone Cherry – Budapest, Barba Negra Track, 2018. 06.16.

7. Riot V / Primal Fear – Budapest, Barba Negra Music Club, 2018. 09.30.

8. Death Angel / Exodus – Budapest, Barba Negra Music Club, 2018. 12. 02.

9. Nightwish / Beast In Black – Budapest, Budapest Papp László Sport Aréna, 2018.11.20.

10. Rhapsody, Beast In Black - Budapest, Barba Negra Music Club, 2018. március 8.

Helloween - I want out (FEZEN Festival, Hungary, 2018)

Lemezekben és koncertekben ez volt röviden 2018. Valójában azonban rengeteg lemez jelent meg és a koncerttermek , klubok bejárati ajtaját aegymásra nyitották a folyton utazó zenekarok, mégis megint temetni kezdték kedvenc műfajunkat, de az köszöni szépen kiválóan érzi magát. Az az igazság, hogy néha pont a „túl sok” nehezíti meg az életünket, a tipikus bőség zavara, hiszen ennyi lemez közül megtalálni azt, ami igazán nekünk szól, ami kiemelkedik a tucat műfajából nem is könnyű. Rengeteg zenét kell hozzá meghallgatni, amire nincs mindig idő, így egyre fontosabb, hogy egy adott zenekar eltudja juttatni a zenéjét a hallgatókhoz, hogy mi lesz az a plusz, amivel feltudja hívni magára a figyelmet, amiért pont őt fogják meghallgatni az ezernyi másik közül. Ugyanez vonatkozik kb. a koncertekre is, egyes koncertekre egyszerűen sikk elmenni, míg mások pár ember előtt játszanak remek zenét. Ha nem tudod felhívni a zenerajongók figyelmét a muzsikádra, nem fognak elmenni a koncertedre sem. Az emberek sajnos amúgy sem túl nyitottak, nem könnyű egy új csapatnak betörni, hiszen a legtöbben ugyanazon csapatok koncertjeire mennek folyamatosan, nemigazán érdekli őket, hogy esetleg egy tehetséges új zenekarért megmozduljon, miközben sokan már a fáradtságot sem veszik, hogy élőben nézzenek meg egy koncertet, elég nekik a net.

AWS - Live Rockmaraton 2018

És itt kicsit elérkeztünk a koncertszervezők, fesztiválszerevezők világába is, akik szintén általában a már jólbevált csapatokat léptetik fel a rendezvényeiken tisztelet a kivételnek, de őket is meglehet érteni, hiszen ők a saját pénzüket kockáztatják, nem közpénzekből dolgoznak, ilyen jellegű klub, illetve támogatás nemigen létezik, de ami igen, azt is egy zárt kör használja fel a saját javára. Szóval új csapatként elindulni és betörni ezekre a rendezvénykere nehezebb, mint valaha. A „nagy” zenekarok is inkább a már bejáratott önálló rajongótáborral rendelkező zenekarokat viszik el magukkal országjárásukra. Kimondott rock/metal fesztiválból pedig alig maradt pár. Mára egyértelműen a Rockmaraton lett ezek közül legnagyobb, ahol rengeteg nemzetközi és hazai csapat is fellép, ráadásul úgy néz ki, hogy a nyilvánvalóan kihagyhatatlan hazai nevek mellett ők még hajlandóak is új friss csapatoknak bemutatkozási lehetőséget adni. Ezért maximális elismerés nekik. A Zorall Sörolimpia is szépen kinőtte magát, az ismertebb hazai csapatokat ott is mind elcsípheted, sőt még jó pár fiatal tehetségnek is helyt adnak igaz főként a rock, rock n’ roll, heavy metal műfajokból. A vegyes fesztiválok közül mindenképpen kiemelkedik a Fezen, amely minden évben elhoz nekünk pár igen izgalmas külföldi metal csapatot, míg a hazaiak közül a legismertebbeket szokta felléptetni, pár helyi kötődésű zenekaron kívül. Ezek mellettl vannak nem csak zenéről szóló, de rockzene közeli fesztiválok, mint a Harley-Davidson Open Road Fest vagy a Fekete Zaj, valamint kisebb 1-2 napos helyi tematikus rendezvények, amiket fanatikusok tartanak életben. ilyen a Full Of Anger Underground Metal Fesztivál, Heten, mint a gonoszok fesztivál vagy a DeathCrew Fesztivál és a Dürerben megrendezésre kerülő bulik. (Stagediving és társai.)

Slipknot - All Out Life

Akkor itt az ideje, hogy rátérjünk arra, hogy mit is várunk zeneileg 2019-től külföldön és itthon. Ez az év sem volt gyenge, de a jövő év is nagyon erősnek ígérkezik, mind lemez, mind koncertfronton.

Elsőkörben nézzük, mely külföldi csapátoktól várjuk, hogy valami ütős zenével lepnek meg minket jövőre. Mindjárt az elején itt van a Helloween, akik remek formában tolják a reunion turnéjukat és reméljük, ezt egy remek lemezzel fogják megkoronázni, Kiske-Derris duettekkel. Esedékes lesz kedvenc maszkos csapatunk a Slipknot új nagylemeze is Corey befejezte a Stone Sourt, amivel járt is nálunk és ugye jövőre jön a Slipknottal is a VOLT fesztiválra. Kedvenc Zombink Robi is aktivizálja magát jövőre jó lenne, ha ő is egy ütős anyaggal állna elő. Az In Flames és a Children Of Bodom pedig már ízelítőt is adott a jövőre érkező anyagából ás mindkettő igen reményteljes. Ha már Skandinávia, a jövőre hozzánk is ellátogató svéd Backyard Babies is megerőltethetné, magát végre is kijöhetne egy ütős lemezzel, valamint az Amon Amarth és az Arch Enemy új anyaga is nagyon várós, ők az utóbbi időben folyamatosan adtak ki jobbnál jobb anyagokat. Hatalmas potenciál van Alissa White-Gluz készülő szólólemezében is. A Finn thrasher Lost Society is jöhetne már az új lemezével, hogy kiderüljön merre is haladnak tovább. A norvég The Carburetors hatalmas személyes kedvenc tőlük is várnék egy jó lemezt, ahogy az énekest váltó Kvelertaktól is. A görög Rotting Christ és a Seattle-i Queensryche is bemutatott már egy-egy új dalt a 2019-as albumáról, és mindkettő erőteljes reményre ad okot. Van pár csapat, akiktől évek óta várjuk, hogy virítanak valamit, talán jövőre kapunk új AC/DC, Guns N’ Roses, Faith No More, Tool, WASP estleg Cinderella anyagot is. Nikki Sixx is ígér új lemezeket. De reméljük jövőre is jön pár ismertelen csapat, akik a semmiből robbannak be és tépik le a fejünket az aktuális anyagukkal.

CHILDREN OF BODOM - Under Grass And Clover

Hazai vizekre evezve, itthon is várunk sok jó lemezt, reméljük 2018-at sikerül felülmúlni. Itt van mindjárt a 17 év után összeálló Mood, talán a koncert január 4-én olyan jól sikerül, hogy egy lemezt is összehoznak a srácok. Na, legalább egy EP-t! A Dharma ugyan idén adott ki egy nagyon jó lemezt, de azt olyan szép csendben hagyták magára, hogy akár jövőre jöhetne tőlük is legalább egy kislemez, és kicsit kezdjenek el élni, koncertezni. Nem tudodm mit terveznek pontosan jövőre, de a Wrong Side, Dying Wish, Freshfabrik, Strong Deformity négyese ebben az évben elkezdett erőre kapni, reméljük jövőre ez még hatványozottabban igaz lesz, az első kettő tavaly jött ki remek lemezzel, az utóbbi kettő, viszont már régen, így aktuális lenne. Egy új Nevergreen lemez is jól jött volna, de gyanítom az Imperium indulása azt jelezi ebből nem lesz jövőre semmi. Kiváncsian várom milyen lesz a Cadaveres új felállása, remélem, valami hangzóanyag is kijön bemutatkozásként. Szöszöék is ígértek új Joystix lemezt, persze náluk sohasem lehet tudni. Black metal fronton a Harloch és a Frost is elvileg új lemezzel fog előrukkolni 2019-ben. De nagyon várom a King Furia első teljes nagylemezét, valamint a megújult komlói/pécsi death csapat a Meladiction új hanganyagát is. Rock n’ roll vonalon a Rómeó Vérzik, a Burnout, a Dizzy Dog, a Salvus és a Hátsó Ajtó alkothat izgalmasat jövőre. A mostanság divatos „moderncore” csapatok közül a szolnoki Over My Dawnban és a New Friend Requestben van potenciál. Punk vonalon természetesen Vigiéktől jöhetne valami ötős, a helyzet megérett rá, valamint a Prosectura is régen adott kis szépirodalmat, a visszatérő Macskanadrág mellett az újak közül a Counter Clockwise anyagai lehetnek még várósak. Folk vonalon Paddyék már európai szinten mozognak a Firkinnel együtt, de nagyon jön rájuk a Jolly Jackers és a Roomproof is izgalmas lehet. Az utóbbi időben pedig a csellómetalos Leecher győzött meg, hogy érdemes várni az új lemezüket. Ha ezeknek a csapatoknak csak a fele ad ki jövőre lemezt, pláne jó lemezt, akkor már jó év lesz a 2019 hazai rock/metal albummegjelenés terén. De természetesen itthon is feltűnhet valaki, aki eddig nem volt képben, vagy esetleg akit már ismertünk, de jövőre szintet ugrik.

Leecher - Messengers of Fear

És végül a 2018-as év végi záradék végén a 2019-es már eddig megismert főleg hazai koncertekről. Egy biztos, az már most látszik, hogy jövőre is rengeteg külföldi csapat turnéja éri el hazánkat és hogy az itthoni csaptok is igen érdekes és izgalmas koncertekkel készülnek a jövő évre. Azonban még így is lehet pár koncert miatt utazni fogunk a határokon túlra. Mert például a Metallica stadionturnéja, vagy a Kiss búcsúturnéja nem ér el hozzánk, de a ZZ Top vagy a Def Leppard is egyelőre úgy néz, ki csak a környékre jön, de a Lynyrd Skynyrd utolsó koncertjeiért több határt is át kell lépni. De nézzük, milyen koncertekből csemegézhetünk itthon. Pénteken idénykezdetnek már jön is egy kuriózum, a 17 év után visszatérő Mood koncertje, da január végén még ellátogat hozzánk a Soilwork/Amorphis duó is. február elején egymás után érkezik John Garcia (ez Kyuss) a zenekarával, valamint a svéd cirkusz metal Avatar és a space stoner Monster Magnet. Március közepén a Korpiklaanira lehet csüldöngeni, és az Overkill/Destruction/ Flotsam Jetsam trióra tombolni, majd a hónap végén a Godsmack pótolja az elmaradt buliját. Április elején a komoly, komor görög Septicflesh és a brazil Krisiun érkezik majd a skandináv rock n’ roll nagyágyúi a Backyard Babies és az Audrey Horne. Májusban egyelőre csak az Avantasia tűnik izgalmasnak, de júniusban jön az utolsó magyarországi Slayer koncert, majd egy napon a Disturbed és a Whitesnake (remek!) A fesztiválszezonról is elég szépen jönnek már az infók, főleg a Rockmaraton jár az élen a programok bejelentésével. De sorban haladva, azt már lehet tudni, hogy a Volton ott lesz a Slipknot valamint Slash featuring Myles Kennedy and The Conspirators. A Rockmaratonra már 112 csapatot bejelentettek, őket nem sorolnám fel, de azért kiemelkedik a Metal Church, a Paradise Lost, a Turilli / Lione Rhapsody, valamint a Philip H. Anselmo & the Illegals. Mi nagyon várjuk még a Nervosa és a Jinjer buliját is. Hazai fronton pedig rengeteg csapat lesz elcsíphető az öt nap alatt és lesznek olyanok is, akik először lesznek ott a rendezvényen. A Fezen eddig inkább csak nagyobb nevekre koncentrált, de ott elég bíztató a kezdet, hiszen jön a Queensryche, a Firewind, a Life Of Agony és az Airbourne is. Augusztusban a Testament is benéz hozzánk egy önálló bulira, és a metaltalanított Szigeten is lesz egy két érdekes csapat, mint a Foo Fighters és az Of Mice & Men. Novemberben pedig az Annihilator is pótolja egy év késéssel idén elmaradt koncertjét.

Metal Church - Damned If You Do

Itthon izgalmasnak tűnik a Road dupla bulis koncert turnéja, és a Tankcsapda újabb jubileumi éve, de visszatér a Subscribe is a színpadra. A P. Mobil is jubileumi koncertekkel fogja járni az országot, de elindul a Tales Of Evening / Nova Prospect / Leecher turné is. Valamint jó pár csapat fogja járni, hazánk egyre kevesebb klubját, de szerencsére még mindig vannak olyan bástyák, mint a budapesti Dürer Kert, Barba Negra, A38 Hajó, vagy vidéken az esztergomi Sportalsó a pécsi Ti-Ti-Tá vagy a szombathelyi Végállomás.

ROAD & Csuja Imre - Sokkal jobb jónak lenni

Végül nem maradt más hátra, mint egy rock/metal zenében gazdag békés, boldog, zenehallgatós, koncertre járós és alkalomadtán Fémvár olvasós újévet kívánni nektek. Köszönjük, hogy 2018-ban minket olvastatok és megtisztelő lesz, ha 2019-ben is így tesztek majd.

Töltésetek jól az év utolsó napját, pihenjétek ki az év első napján. És pénteken találkozzunk Moodon évkezdésnek.

Long Live Heavy Metal!