Young Gods - Új lemezével érkezik áprilisban Budapestre a svájci indusztriál zenekar!
Írta: Slayer   
2018. október 11. csütörtök, 18:38

Az ipari elektronika egyik legfontosabb zenekara és egyben egyik legnagyobb veteránja, a svájci The Young Gods sok-sok év után ismét Magyarországon! A több mint harmincéves zenekar februárban jelenteti meg új lemezét, ennek turnéján érkezik április 3-án az A38 Hajóra.

Sok fontos indusztriál zenekar létezik a világban, sok ismertebbet is lehet mondani a svájci The Young Godsnál, de nagyon kevés olyat, amely ennyire előremutató, soha el nem avuló, mindig új utakon járó ipari együttes lenne. Ebben persze óriási szerepe van a Young Gods fáradhatatlan motorjának, a zseniális Franz Techlernek, aki jóformán egyszemélyes különítményként, körülötte változó és pulzáló tagsággal döntötte magából a zenei és konceptuális ötleteket.

A Young Gods Svájcban szinte teljesen társtalan volt alakulásakor, a nyolcvanas évek második felében: legközelebb talán a brit újhullám dark-gothic vonala, mindenekelőtt a Sisters of Mercy állt hozzá, és persze Németországból az Einstürzende Neubauten.

The Young Gods - Skinflowers

A Young Gods, Treichlerrel az élen és Cesare Pizzivel a kütyük mögött egészen forradalmi módon ötvözte a nyers ipari hangzásokat a rave-es elektronikával, az IDM-mel és a kortárs avantgárddal. Csodálatos, sosem hallott effektek és hangzások születtek a Young Gods elektronikus alkímiájából. A zenekar nagyon sok területen jócskán megelőzte korát, és mindig váratlan dolgokat művelt. Talán ezért sem lett olyan népszerű, mint az indusztriál más képviselői, pedig Bowie, Trent Reznor és Bono emlegette inspirációként, és két lemezre még Mike Patton kiadójával, az Ipecackel is leszerződött. Brutál elektro-indusztriál-rave kísérletezés után Kurt Weill-dalok feldolgozásaival sokkolták a közönséget, aztán kiadtak egy már-már mainstream elektro-rock-diszkó lemezt (T.V. Sky), hogy a következő lemez (Only Heaven) egy elsöprő tempó- és hangulatváltásokkal operáló igazi ipari-experimentál támadás legyen, az azt követő (Heaven Deconstruction) pedig egy békés, meditatív ambient-album. A Young Gods ambient-korszakában 2004-ben az A38-on is fellépett Jerome Narby antropológussal, egy különsleges "esőerdő-projekt" keretében. Aztán a következő lemez, a Knock on Wood teljes egészében akusztikus hangszerelésű dalokat tartalmazott, a legutóbbi lemez, a 2010-es Everybody Knows pedig megint elektronikus-ipari zúzda lett.

The Young Gods ft. Mike Patton - Did You Miss Me (Live Montreux 2005)

A Young Gods az utóbbi években inkább az életművét aranyozta, korai lemezeit adta ki újrakeverve, díszdobozban, masnival átkötve. Turnézott együtt Dälekkel, fellépett a Montreux-i Dzsesszfesztiválon (!), közösen koncertezett a Lausanne Sinfoniettával. Ám most Treichler az egykori alapító-harcostárs-hangzsenivel, Cesare Pizzivel ismét összeállva új lemezt vett fel. Az egyelőre cím nélküli album 2019 februárjában jelenik meg, és ismerve a Young Gods lényegében hibátlan lemezekből álló életművét, nem kétséges, hogy bár sejtelmünk sincs, mire számíthatunk, biztosan zseniális album lesz.

Az ipari elektronika örökké kiszámíthatatlan, mindig megújuló alap-együttese, a Young Gods e lemez turnéján érkezik az A38 Hajóra április 3-án.


The Young Gods (CH)

2019. április 3., szerda 20:00

A38 Hajó Koncertterem Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 4.000 Ft, elővételben: 3.500 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert támogatója a Svájci Nagykövetség Magyarországon.

 

A zenekar tagjai

Franz Treichler (Franz Muse): ének, gitár, programozás, elektronika

Cesare Pizzi: programozás

Bernard Trontin: dob, programozás

 

Lemezek

The Young Gods, 1987

L'eau rouge, 1989

The Young Gods Play Kurt Weill, 1991

T.V. Sky, 1992

Only Heaven, 1995

Heaven Deconstruction, 1996

Second Nature, 2000

Music for Artificial Clouds, 2004

Super Ready/Fragmenté, 2007

Knock on Wood, 2008

Everybody Knows, 2010

 

Honlap 

Facebook 

YouTube 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud 

Twitter