Haken - Új klip érkezett a hónap végén érkező nagylemez felvezetésére!
Írta: Slayer   
2018. október 10. szerda, 13:57

A brit progmetál zenekar február 28-án lep fel az A38 Hajón

A progmetál szcéna egyik leginnovatívabb zenekara, a brit Haken tavalyi koncertje után új nagylemezét szintén az A38 Hajón mutatja be február 28-án. Az új album, a Vector október 26-án jelenik meg, és amit a lemezről tudni lehet: a Haken ezúttal metálosabb, minden eddiginél riffközpontúbb albumot ígér. A zenekar tegnap mutatta be a második dalt a lemezről: a Hakenhez méltó, lenyűgözően monumentális Puzzle Box Super 8-as hangulatú videóklipet kapott.

HAKEN - Puzzle Box

A Haken közben a lemez megjelenéséig tartó játékot indított, melynek során a klipben is látható kirakható fakocka dedikált példányát lehet megnyerni.

A Vector című lemez alkotási folyamatásól háromrészes interjú látható a tagokkal az Inside Out Records YouTube-csatornáján.

Progmetál-ügyben nehéz látványosabb bemutatkozást mondani az utóbbi időből a hatfős brit együttes, a Haken első lemezénél. A 2010-ben megjelent Aquarius elképesztően invenciózus, hatalmas, többtételes, ezernyi hangszert, témát és ritmusváltást felsorakoztató lemez volt, amelynek rögtön az első száma, a 11 perces Point of No Return összefoglalt mindent, de tényleg mindent, amit a progresszív rock/metál fejlődése során elért. Minden volt ez, csak nem egy pályakezdő zenekar első szárnypróbálgatása. Nem csoda, hogy a kritika és a közönség meghökkenve fogadta a lemezt, hogy aztán annál nagyobb eufóriával ünnepelje.

A Haken azóta is tartja a debüttel magasra emelt tétet. Idén már az ötödik lemezét jelenteti meg. A brit zenekar úgy retró, hogy közben korszerű marad. Úgy nyúl vissza a hetvenes évek nagy progrock-hagyományához (főleg a Yeshez), hogy közben jellegzetesen egyedit nyújt. A nagyszabású, zakatoló matekriffek, Ross Jennings briliánsra csiszolt, nagyívű énekszólamai tökéletesen megférnek a nyolcvanas évekből áthozott szintiszólamokkal, a triggerelt dobokkal (amik helyenként nem átallnak diszkóalapokat hozni!). Az alapvetően metálalapú zenét átszövő elektronika azonban nem takarja el a Haken jellegzetes hangzását, és legfőképpen elképesztően kidolgozott, szimfónia-gazdagságú dalait.

A nyolc éve feltűnt Haken legújabb lemeze tehát igazi mestermunka, erről Budapesten is meggyőződhetünk, hiszen végre itt is fellép az utóbbi évek egyik legegyedibb progmetál zenekara.

Haken - The Good Doctor


Haken (UK)

Vector Studies

2019 2019. február 28., csütörtök 20:30

A38 Hajó Koncertterem Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 5.900 Ft, elővételben: 4.900 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

 

A zenekar tagjai

Ross Jennings: ének

Charlie Griffiths: gitár

Richard Henshall: gitár, billentyűsök

Diego Tejeida: billentyűsök

Conner Green: basszusgitár

Ray Hearne: dob

 

Lemezek

Aquarius, 2010

Visions, 2011

The Mountain, 2013

Affinity, 2016

Vector, 2018


Honlap 

Facebook 

Instagram 

YouTube 

Spotify 

Soundcloud 

Twitter