TPSRPRT - „Olyan mintha egy helikopter felkapna, majd letenne valahol” – Megjelent az elszállós noise-rock csapat első nagylemeze!
Írta: Slayer   
2018. szeptember 03. hétfő, 14:48

A TPSRPRT a Keret Kikeltetőben robbant be, most pedig itt a zenekar első nagylemeze. Az anyag az 1 címet viseli, utalva arra is, hogy ez az eddig csakis DIY felvételeket készítő formáció első stúdióban rögzített anyaga. Neutrális miniverzum, zajos megőrülés és zene introvertált pillanatokhoz a TPSRPRT-től lemezen, élőben pedig szeptember 1-én az A38 Hajón.

A TPSRPRT kísérletezős noise-rockban utazik, koncertjeiken pedig a dalok inkább csak a keretét adják a koncerteken elszálló improvizációnak. Első lemezük felvételeinél is az volt a cél, hogy a koncerteken szeretett dalokat rögzítsék, lehetőleg minél kevesebb utómunkával, mintha élőben szólnának. A TPSRPRT 2014-ben jött létre, ekkor csatlakozott a kezdetben a számítógépén és gitárján kísérletező Gutema Dávidhoz Török Virág basszusgitárjával (a lemezen még ő hallható, élőben Mushu Israel váltotta), a dobok mögött Nagy Sándor és Tóth Arnold az elektronikus vonalla

A zenekar egész eddigi működésére a DIY felfogás volt a jellemző, nevük is egy virtuális név, ami a Bandcamp regisztrációkor egy elsietett begépeléskor született.

A név mögötti rejtélyről Gutema Dávid, a zenekar gitárosa így beszélt:

„Nem akart kiejthető lenni, csak az volt a szempont, hogy ilyen név ne legyen még egy a világon. Nem álmodtunk célokat és brandet a zenélés köré, inkább eszközként használjuk a szellemi felfrissülésre.”

Éppen ezért a csapat sokáig mindenféle online jelenlét nélkül koncertezett, abban bízva, hogy a barátok által terjesztett hír mindig hitelesebb egy reklámnál.

Az elképzelés egyébként működött és egyre több embert vonzottak be érdekes, máshoz nehezen hasonlítható zenéjükkel:

„Az emberek azt mondják furák vagyunk, aminek mi örülünk. A show helyett a rítusra fókuszálunk. Autóvezetéshez vagy filmekhez tudom leginkább elképzelni a dalainkat. A zenénk sokszor pörgős, megőrülős, olyan, mintha egy helikopter felkapna, majd letenne valahol.”

Az 1 című lemezre is az őrület és a befele fordulás közti egyensúlyozás jellemző:

„A dalok próbákon és kanapékon születtek, Arnolddal elektronikus zenével is foglalkozunk és az egyik fókusz az volt, hogy kerüljön fúzióba a hangszer és a kompjúter. A másik szempont pedig a faék egyszerűségű témák voltak, amik improvizatíve kibonthatók. Igyekeztünk ambivalens világokat felépíteni nem akartuk, hogy érzelmileg irányítsanak a hangok, hanem inkább egy neutrális miniverzumot modelleztünk, amelyik nem akarja folyton lekötni a figyelmed, hanem hagy gondolkodni.” – Meséli Dávid a lemezkészítés folyamatáról.

Az eddig otthon rögzített anyagok után ezúttal a zenekar stúdióba vonult és a lemezt Miskolczi Márton és Győrffy Máté segédletével rögzítették a Kepler Stúdióban. Erre utal az 1, a lemez címe is.

Még sose hallottuk magunkat ilyen minőségben. Megszoktuk, hogy trash erősítőkből szólunk dohos pincékben. Azokat a számokat vettük fel az albumra amiket nagyon szeretett a közönség a koncerteken és úgy is vettük fel, mintha koncerteznénk, kevés utómunkával. Egy igazi élő album lett és nagyon szeretjük.”

TPSRPRT - Donkey

A TPSRPRT lemezbemutató koncertje szeptember 1-én lesz, az A38 Hajón, ahol a Képzelt Város társaságában lépnek fel.

Tpsrprt, Képzelt Város

Helyszín: A38 Hajó

Időpont: 2018. szeptember 1. 19.00

Jegyár: 1.200 Ft / 1.500 Ft

Jegyek: a helyszínen, online pedig az A38 oldalán: https://www.a38.hu/hu/program/kepzelt-varos-hu-15131#!checkout

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/2140064282937357/

Tpsrprt: https://www.facebook.com/Tpsrprt-930279867051586/