Trail of Dead - Emblematikus art-rock zenekar az A38 Hajón!
Írta: Slayer   
2018. július 27. péntek, 16:39

Az idei nyár egyik legfontosabb gitárzenei klubkoncertje kétségkívül az ...And You Will Know Us by the Trail of Dead, azaz rövidebben a Trail of Dead fellépése lesz augusztus 5-én az A38 Hajón. Az ezredforduló emblematikus indie-artrock zenekara egedülálló módon ötvözi a no-wave kultúrát a progrock hagyománnyal, és immár húsz éve járja tökéletesen önazonos útját.

Jason Reece és Conrad Keely közel negyedszázada álmodta meg saját zenekarát, és a Trail of the Dead már a kezdeti működésében is a XX. század egyik legizgalmasabb produkciója volt. Mivel a tagok épp annyiban merítettek inspirációt a nyolcvanas évek no-wave kultúrájából, a Sonic Youth és a Melvins erőteljes előadásmódjából, mint a Rush, a Genesis vagy a Pink Floyd progresszív rockzenei felfogásából.

A ’Trail of the Dead hangzásvilága is épp annyira lehetett mindig intenzív, amennyire a zenekar saját életműve is mindig a végletekig megkomponált dalokból tevődött össze. Nem véletlen, hogy az art rock, mint jelző, jóformán nem is fedi le a zenekar sokrétűségét: zenei világukkal nemcsak új dimenziót nyitottak a gitárzenei progresszivitásnak – olyan zenekarok előtt járva, mint a Dredg vagy a Cog –, hanem az ezredforduló emblematikus indie-zenekarává is válhattak. A kritika éltetésén túl az Interscope-os háttér is üstökössé tette a produkciót. A tagok a milleniumot követően nemcsak artisztikus, hanem életútbeli szabadságra is vágytak: innentől datálva napjaink ’Trail of the Deadje is épp annyira önazonos saját üzenetében, mint arculatában vagy hangzásvilágában.

...AND YOU WILL KNOW US BY THE TRAIL OF DEAD - Summer Of All Dead Souls

A kollektíva nemcsak fontos társadalmi ügyek mögé áll be, hanem a folyamatos tanulni vágyás jegyében zenéje is állandóan változik, és reagál a zenekart körül ölelő kor sajátosságaira. Ez biztosítja, hogy a ’Trail of the Dead mindmáig napjaink egyik legaktuálisabb, artisztikus értelemben is kimagasló indie rock zenekara, és emiatt is merjük állítani, hogy 2018 nyarának legfontosabb gitárzenei klubkoncertje augusztus 5-én lesz, az A38 Hajón.


2018. augusztus 5., vasárnap 20:00

A38 Hajó Koncertterem Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3.900 Ft, elővételben: 3.500 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.


A zenekar tagjai

Conrad Keely: ének, gitár, billentyűsök

Jason Reece: ének, gitár

Autry Fulbright: basszusgitár

Jamie Miller: dob

 ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead - Relative Ways

Lemezek

...And You Will Know Us by the Trail of Dead, 1998

Madonna, 1999

Source Tags & Codes, 2002

Worlds Apart, 2005

So Divided, 2006

The Century of Self, 2009

Tao od the Dead, 2011

Lost Songs, 2012

IX, 2015

 

Honlap 

Facebook 

YouTube 

Spotify 

Soundcloud

Twitter