P. Mobil – A régmúlt dupla LP-n, a jelen maxi CD-n!
Írta: Slayer   
2018. július 24. kedd, 20:07

A P. Mobil 1978-as koncertfelvétele – mely akkoriban nem jelenhetett meg, csak utólag, 1999-ben adták ki CD-n 'Az első nagylemez' címmel – most végre a bakelitgyűjtők polcára is felkerülhet. Először a zenekar augusztus 11-i koncertjén lesz kapható a Barba Negra Trackben. Ugyanekkor jelenik meg a zenekar 3 legújabb dala is maxi CD-n.

Mai fejjel felfoghatatlan, hogy a P. Mobil a hetvenes években nem készíthetett nagylemezt. A sikeres turnék, a hatalmas rajongótábor, a teltházas koncertek ellenére a zenekar legklasszikusabbnak mondható felállása a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat akkori vezetésének jóvoltából csak kislemezig juthatott.

Sokan mondták már a '80-as években is, hogy tartalma alapján az 1978. október 26-án, a Láng Művelődési Központban adott koncert dalainak kellett volna alkotnia a zenekar első nagylemezét. Az előadásról szerencsére jó minőségű hangfelvétel készült és 1999 tavaszán a sors igazságot szolgáltatott a P. Mobilnak: végre napvilágot láthatott „Az első nagylemez”. A rajongók nagy örömére az anyag a koncert 40 éves jubileuma alkalmából most dupla vinylen, 500 darabos, korlátozott példányszámban jelenik meg.

A hangfelvétel technikai korszerűsítését Rozgonyi Péter végezte el az r27 Stúdióban 2018 tavaszán. A lemez a Barba Negra Trackben lesz először kapható augusztus 11-én, bolti megjelenés 13-án várható, a kiadványt a GrundRecords adja ki.

Érdekesség, hogy a CD kiadáson tévesen demóként tüntették fel a két bónuszdalt. Az igazság az, hogy ezek a koncert előtti soundcheck/hangpróba anyagai. Ezeket is tartalmazza a bakelit verzió. Annak idején „műfejes” technikával készült a felvétel. Ez azt jelenti, hogy a keverőpultnál elhelyeztek az emberi fülek távolságának megfelelően két mikrofont, amelyek hangját rögzítették. Így a felvételre pont az került, amit ott a helyszínen lehetett hallani, a közönség hangjával együtt, ezért hat olyan természetesnek és tényleg élőnek. A felvétel készítésének módja azt is jelentette, hogy a rögzített anyagot utólag semmilyen módon nem lehetett kozmetikázni.


Dallista:


A-1. Intro

A-2. Kétforintos dal

A-3. Főnix éjszakája

A-4. Tűzimádó

 

B-1. Honfoglalás I-V.

 

C-1. Maradsz, aki voltál

C-2. Lőj rám!

C-3. Forma 1

C-4. Pokolba tartó vonat

 

D-1. Menj tovább

D-2. A király

D-3. Utolsó cigaretta

D-4. Lőj rám! (hangbeállás)

D-5. Forma 1 (hangbeállás)

 

P. Mobil:

Bencsik Sándor – gitár

Cserháti István - billentyűs hangszerek

Kékesi László – basszusgitár

Mareczky István – dob

Vikidál Gyula – ének

Schuster Lóránt - zenekarvezető, szövegíró

Erre az alkalomra jelenik meg a zenekar egy másik kiadványa is, a ’Veletek’ című maxi CD. A háromszámos lemezen helyet kap az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című slágerének rockosított átirata, Sík Sándor magyar búcsújáró énekének megzenésítése, Az Andocsi Máriához, és a Fellegajtó nyitogató című népdal mobilosított változata.

P. Mobil - Nélküled (Ismerős Arcok cover)