Front Line Assembly - Frissen megjelent új lemezzel jönnek az A38 Hajóra!
Írta: Slayer   
2018. június 28. csütörtök, 18:57

Az indusztriál úttörők a Kruppsszal lépnek fel augusztus 31-én!

Az indusztriális elektronika egyik legnagyobbja visszatér az A38 Hajóra: a Front Line Assembly ezúttal a német pályatárssal, a Kruppsszal állt össze egy európai turnéra. Az alapító ipari zseni, Bill Leeb mellé (immár sokadszor) visszatért a másik alapító, Rhys Fulber, és az augusztus 31-i fellépésnek különös aktualitást ad, hogy pár napja jelent meg a WarMech című, monumentális nagylemez, az AirMech Wasteland játék FLA által írt kísérőzenéje.

A nyolcvanas évek közepén még kevesen gondolták volna, hogy sötét, súlyos indusztriális technó legkeményebb vadhajtásai nem valami füstös iparvárosból, mondjuk Detroitból vagy Manchesterből, hanem egy szellős, kellemes nagypolgári városkából, a kanadai Vancouverből fakadnak majd ki. Abban, hogy Vancouver lett a kilencvenesévek-beli EBM fővárosa, óriási szerepe van egy megszállott úriembernek, Bill Leebnek, aki a Skinny Puppy egykori tagjaként szinte egymaga építette fel a szcénát. Irgalmatlan mennyiségű együttműködés, projekt, zenekar és formáció alakult kezei alatt, amik közül a legnevesebb és legfontosabb talán a Front Line Assembly volt.

A zenekar gyökerei 1986-ba nyúlnak vissza, amikor Leeb elhagyta a modern indusztriál egyik legfontosabb előfutárának tekinthető Skinny Puppyt, és Rhys Fulberrel közösen saját(os) hangzásokkal kezdett kísérletezni. A duó a szoftvermágus Michael Balch érkezésével trióvá bővült, és kőkemény kísérletezésbe fogott. Két lemez után Balch elhagyta a zenekart, hogy a Ministryt röpítse a világhírbe, a Front Line Assembly pedig módosított a recepten, és az 1992-es Tactical Neural Implant lemezzel egy megalkuvás nélküli, ám táncparketten is használható, kegyetlen, hideg és precíz indusztriál-techno albumot jelentetett meg, amit a mai napig az EBM (azaz az electronic body music) alapdarabjaként kezelnek.

Azóta a Front Line Assembly folyamatosan a csúcson van: bár tagcserék tömegei követték egymást, Fulber elhagyta a zenekart, visszatért, majd újra távozott, majd ‒ úgy tűnik, végleg ‒ újra visszatért, Bill Leeb zsenije változatlanul ontja a sötét, darkba hajló klubhimuszokat. A „himnusz” kifejezés igencsak találó az FLA esetében: talán nincs zenekar, amely ilyen meggyőzően emeli az elektro sötét oldalát a himnikus magasságokba.

A Front Line Assembly maga a megtestesült, eszenciális indusztriáltechno: kíméletlenül zuhogó négynegyedek, döngölő basszusok, gerjedő gitárok és kegyetlen szinti-csapatás, mindehhez baljós dalszövegek. A kilencvenes években a Nine Inch Nails mellett az FLA jelentette az elektronikus alapú ipari zenét, és Leeb elkötelezettségének (no meg Fulber visszatérésének) köszönhetően a projekt mit sem vesztett régi fényéből. Ugyanaz az elsöprő erő, magába szippantó transz uralja a koncerteket, mint egykor. Sajnos most már nem láthatjuk a nemrég elhunyt Jeremy Inkel billentyűst, akival az utolsó felvételt a múlt héten jelentette meg az FLA: a WarMech című, monumentális nagylemez a pár évvel ezelőtti AirMech játék-kísérőzene folytatása.

A zenekar tagjai

Bill Leeb: ének, billentyűsök, programozás

Rhys Fulber: billentyűsök, programozás

Jared Slingerland: gitár, billentyűsök, programozás

Jason Bazinet: dob

 FRONT LINE ASSEMBLY - Iceolate

Lemezek

The Initial Command, 1987

State of Mind, 1988

Corrosion, 1988

Gashed Senses & Crossfire, 1989

Caustic Grip, 1990

Tactical Neural Implant, 1992

Millennium, 1994

Hard Wired, 1995

FLAvour of the Weak, 1997

Implode, 1999

Epitaph, 2001

Civilization, 2004

Artificial Soldier, 2006

Improvised Electronic Device, 2010

AirMech, 2012

Echogenetic, 2013

WarMech, 2018

 

Facebook 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud 

Twitter

 

The Machinists United Tour 2018

Front Line Assembly (CAN) Die Krupps (D)

2018. augusztus 31., péntek 20:00

A38 Hajó Koncertterem Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 5.500 Ft, elővételben: 4.900 Ft.

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

 

Fotó: Kross Scott

A gyári zajok, a fémes csörgésű elektronika, a feszes szintitémák és a metalos komorság hívószava közel negyven éve jelent egyet a düsseldorfi Die Krupps hagyatékával, amin olyan produkciók nőhettek fel az elmúlt évtizedekben, mint a Rammstein vagy az Oomph!. A minden értelemben műfajteremtő zenekar négy év után tér vissza Magyarországra, hogy életművének minden állomásából, hőskorszakából és kísérletezős periódusaiból egyaránt válogathasson. A kilencvenes évekre már világhírűvé vált, és addigra egy egész zsánert saját képére formáló zenekar Bill Leeb zenekarával, a Front Line Assembly-vel tér vissza, akik a kilencvenes években remixeltek is Die Krupps dalokat, és azóta is többször keresztezték egymás útjait.

 

A zenekar tagjai

Jürgen Engler: ének, billentyűsök

Ralf Dörper: programozás

Marcel Zürcher: gitár, billentyűsök

Nils Finkeisen: gitár

Hendrik Thiesbrummel: dob

DIE KRUPPS - "Nazis Auf Speed"

 

Lemezek

Stahlwerksynfonie, 1981

Volle Kraft Voraus!, 1982

Entering the Arena, 1985

I, 1992

II, The Final Option,1993

III, Odyssey of the Mind, 1995

Paradise Now, 1997

The Machinists of Joy, 2013

V, Metal Machine Music, 2015

Stahlwerkrequiem, 2016


Honlap 

Facebook 

Instagram 

YouTube 

Spotify 

Bandcamp 

Soundcloud 

Twitter