Ugly Kid Joe – ’America's Least Wanted’ ünnepi koncert a Barba Negra Trackben!
Írta: Slayer   
2018. április 16. hétfő, 20:25

A napfényes Kaliforniát, meg persze a '90-es éveket is visszahozza egy este erejéig Ugly Kid Joe, aki április 29-én játszik a Barba Negra Trackben. Az amerikai zenekar most először koncertezik Magyarországon, ahol debütáló albumuk, az ’America's Least Wanted’ kiadásának 25. évfordulóját ünnepli majd a színpadon. Ez az a lemez, mely egy csapásra ismertté tette a csapatot, rajta az Everything About You és a Cats In The Cradle című slágerekkel.

Az Ugly Kid Joe zenekart öt fiatal srác alapította néhány év közös zenélés után 1990-ben, a kaliforniai Isla Vistában. A név eredetileg csak viccnek indult: egy Pretty Boy Floyd (Floyd a szépfiú) nevű glam zenekarral közös koncert előtt vették fel a „Joe, a csúnya kölyök” nevet, ami aztán rajtuk maradt. Nem csak a nevük volt fricska a hajmetál hősöknek, hiszen maga a zenekar is az újonnan feltörő garázsrock csapatok egyike volt: zenéjükben megjelentek hard rock, funk, rap és thrash jellemvonások is.

Az Ugly Kid Joe a '90-es évek elején gyors népszerűségre tett szert, köszönhetően a szarkasztikus dalszövegeknek, és a modern, de összességében heavy metal alapokra épülő muzsikának. Everything About You című daluk a harmadik helyig kúszott fel a Billboard 100-as kislemez listáján, amelyen összesen 20 hetet töltött el, és később a ’Wayne világa’ című filmmel is sokan megismerték. Az ’As Ugly As They Wanna Be’ című debütáló EP-ből már kétmillió darab fogyott el, amire még ráerősített a ’Cats in the Cradle’ kislemez félmilliós eladása.

Ugly Kid Joe - Cats In The Cradle

Az ezt követő amerikai turnék alatt egyre többen ismerték meg a csapatot, mely Ozzy Osbourne előtt is játszott; a Black Sabbath és az AC/DC egyébként is nagy hatással volt rájuk, több régi klasszikust is feldolgoztak. Az első teljes hosszúságú album, az ’America's Least Wanted’ végül 1992-ben jelent meg, és világszerte kétmillió darab fogyott belőle. Egy doboscserét követően, Shannon Larkin (Godsmack) csatlakozása után érkezett az 1995-ös ’Menace To Sobriety’, ami az új ütősnek köszönhetően egy keményebb, morgósabb lemez lett, a brit Kerrang! az év albumának is kikiáltotta anno. Ennek ellenére az Egyesült Államokban nem aratott igazán sikert, így a '96-os ’Motel California’-t már egy független, saját kiadóval jelentették meg. Ugyan a törzsrajongók kitörő lelkesedéssel fogadták az albumot, a csapat végül 1997-ben, egy búcsúturné és ötmillió eladott lemez után feloszlott.

2011-ben álltak össze ismét, és ’Stairway To Hell’ címmel adtak ki egy hat dalos EP-t 2012-ben, 2015-ben pedig – közösségi finanszírozás útján a rajongókat is bevonva – érkezett az ’Uglier Than They Used Ta Be’ című új nagylemez. Azóta pedig olyan legendák előtt játszanak ismét, mint Alice Cooper, a The Cult, a Faith No More és a Guns N' Roses. Az aktuális, Budapestre is érkező turné a legendás debütáló album megjelenésének 25. évfordulóját ünnepli.

Ugly Kid Joe - Everything About You

Az alapító énekes, Whitfield Crane nemrég nyilatkozott az első album 25 éves jubileuma kapcsán – a kiadás korszakáról így mesélt:

„Nagyon más pillanat volt az térben és időben. Akkoriban fiatal srácok voltunk még, és a nyakunkba szakadt a siker és ismertség, miközben mi magunk nem voltunk még igazán jó zenekar. A technikai tudást és a tapasztalatok kezdeti hiányát hatalmas és őszinte energiákkal pótoltuk, és elkaptunk egy hullámot, ami körberepített minket a világon. Amikor aztán a 'Menace To Sobriety' jelent meg, már egy remekül összecsiszolódott csapat voltunk, és Shannon is kiváló új csapattagnak bizonyult. Az újjáalakuláskor ezt a kiváló csapatot és annak minden jó energiáját hoztuk újra össze, ami nagyszerű érzés.“

Whitfield időnként Ausztráliában is elidőzik, itt alapította Jeff Curran gitárossal a Yellowcake nevű csapatot, melyet többek között a Black Sabath iránt érzett közös rajongásuk tart össze – a csapat a budapesti koncert vendégzenekara lesz.

A Concerto Music bemutatja:

America's Least Wanted 25 Years Anniversary Tour

2018. április 29., vasárnap 18 óra

Budapest, Barba Negra Track

Ugly Kid Joe, Yellowcake koncertek

Belépő: 5.900 Ft, a koncert napján 6.900 Ft

Jegyek kaphatók a http://jegy.rock1.hu és a https://tixa.hu webáruházakban, valamint a CD Pincében, a Headbangerben és a Barba Negra recepcióján.

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/465926947142842/