Iron Maiden - Nicko McBrain elmagyarázza, hogy miért lassultak le
Írta: Gery   
2012. augusztus 09. csütörtök, 13:01

Sokan megkérdőjelezik, hogy képes-e a Maiden továbbra is a tőlük megszokott színvonalon zenélni. Ez persze nézőpont kérdése, hiszen mindenki maga dönti el, hogy tetszenek-e neki az újkori Vasszűz lemezek és koncertek vagy sem. Nicko McBrain az AZ Centralnak adott interjújában nemrég elárulta, hogy ők hogyan látják a helyzetet.250px-nicko mcbrain 2

Nicko elismeri, hogy azért variálták át a régi számokat a koncerteken, mert már nem képesek azokat az eredeti formában eljátszani. Viszont nagyon boldog, hogy a zenekara még mindig elég jó ahhoz, hogy egy-egy turné nem csupán a friss lemezük promotálásáról szól, hanem bátran hozzányúlhatnak a régi, elfeledett gyöngyszemekhez és azokat ennyi év kihagyás után is képesek eljátszani!

A csapat jelenleg Amerikában koncertezik a Maiden England Tour keretein belül, ami a legendás Seventh Son Of A Seventh Son lemez dalaira épül.

"A turné létrehozásának elsődleges oka a most felnövő fiatal rajongóink. Ezek a srácok még nem is éltek akkor, amikor mi az eredeti Seventh Son turnét csináltuk."

"A turnézás nekünk mindig is remekül ment. Ha egy új lemezt adsz ki annyi a dolgod, hogy figyeld az eladásokat, aztán turnéra indulj, hogy tovább népszerűsítsed azt és úgy gondolom, hogy ilyen téren mindig is remek munkát végeztünk!"

"Viszont fontos, hogy ne minden turné ugyanolyan legyen, hogy ne váljon az egész monotonná. Ezt mindig is szem előtt tartottuk, ennek köszönhetjük, hogy ezen a mostani turnán jobban érezzük, magunkat mint eddig bármikor. Olyan ez mint a motorozás: soha nem felejted el, hogyan kell, mégis egy idő után roskatag leszel, az ízületeid pedig berozsdásodnak. Ugyanez érthető magára a zenélésre is."

A jelenlegi turné repertoárja többnyire olyan számokat tartalmaz, amelyeket a csapat 25 éve írt, legtöbbjüket pedig azóta nem is játszották, elég csak a címadó Seventh Son Of A Seventh Son-t említeni. Ezen dalok újbóli megtanulása kemény feladatnak bizonyult a zenekar számára, ráadásul Nicko mindeközben elég fájdalmas felismerést is tett.

Ez a következő volt: "Meghallgattam újra, figyelmesen a dalokat és közben ezt gondoltam: a fenébe is, hogyan tudtunk ilyen gyorsan játszani? Még mindig tele vagyunk energiával, de be kell ismerni, hogy zeneileg már képtelenek vagyunk olyan tempóban dolgozni és játszani, mint régen".

"Fiatalok voltunk és százszor őrültebbek! Ma már sokkal jobban oda kell figyelnem erre. Vannak olyan koncertek, amikor egy kicsit felgyorsulok, de ilyenkor ha a többiek is jönnek velem a buli után már csak nyögni bírnak.

McBrain karrierjének két kimagasló alkotása a 2006-os A Matter Of Life And Death (ami egyfajta névjegye is lett az albumon hallható jellegzetes dobolásának köszönhetően) és az 1983-as Piece Of Mind, ami számára a Maiden-ben való debütálást is jelentette.  Hozzáteszi: "Nagyon jó érzés volt újra föltenni a régi dalokat, és elmélyülni bennük, ugyanis csak nagyon ritkán hallgatom meg a régi lemezeinket, ha otthon vagyok vagy ha éppen a kocsiban ülök, egyszóval ha a magam szórakoztatására hallgatok zenét."

A Maiden England Tour augusztus 18-án ér véget Houston-ban, a további tervekről eddig nem sokat tudunk. Adrian Smith például már megszellőztette egy új, régisulisabb lemez megjelenését, de ennek még nincs aktualítása. Európai turnédátumokról sem tudni idáig.