Ronnie James Dio - Ma lenne 70 éves
Írta: Gery   
2012. július 10. kedd, 10:24

Már két éve, hogy minden idők egyik, ha nem A legnagyobb énekese eltávozott az élők sorából. Ennek az évfordulónak az alkalmából összeállítottunk egy videó sorozatot, ahol igyekszünk Ronnie minden fontosabb lemezét és állomását végigvenni egy rövid életmű írás segítségével. Reméljük sikerült átfogó képet adni erről a nem mindennapi pályafutásról!ronnie james dio

Egyik első zenekara a Ronnie Dio and the Prophets dala, a zene még nem, de a jellegzetes hang már itt is megvolt!

Régi zenésztársával Nick Pantasszal hozta létre a The Electric Elves zenekart, hogy saját ötleteiket valósíthassák meg. A csapat nevét '69-ben The Elves-re egyszerüsítették, összesen két kislemezük jelent meg, mind két névvel egy-egy.

A következő állomás az évek során legendássá váló ELF zenekar volt. A csapat megalapítása előtt Ronnie és Nick Pantas súlyos autóbalesetet szenvedett, Nick meghalt, Ronnie pedig eltörte egy kezét és lábát, illetve a fejbőre egy része leszakadt. A zenekart tehát a The Elves romjain hozták össze(újra). Felfigyelt rájuk a Deep Purple két tagja Ian Paice és Roger Glover ők hozták össze nekik a lemezszerződést, illetve ők ismertették meg a srácokat Ritchie Blackmore-al. Az ELF-nek 3 lemeze jelent meg: ELF, Carolina County Ball és Trying to Burn the Sun címmel.

A Purple-t épp akkor elhagyó Blackmore új zenekart szeretett volna alapítani, a banda énekesének Dio-t akarta megnyerni, ő pedig csak úgy vállalta a megbízást, hogy hozhatta magával a teljes zenekart. Így született meg a Rainbow zenekar, és annak első lemeze, a Ritchie Blackmore's Rainbow melynek egyik húzódala a Man On The Silver Mountain lett:

A második album a Rising címet kapta és zsenialítását jelzi, hogy a !Kerrang magazin minden idők legjobb lemezének választotta!

Az utólsó Dio-val készült Rainbow lemez a Long Live Rock N Roll címet kapta és óriási sikereket ért el köszönhetően az olyan később klasszikussá vált daloknak, mint a Kill The King a címadó vagy az L.A. Connection:

A rendkívül sikeres lemez után azonban megromlott a két fővezér Blackmore és Dio kapcsolata (Blackmore a középkori, fantasy témák helyett a szerelmet szerette volna a szövegek középpontjába helyezni), ez pedig Ronnie kiválásához vezetett. Nem sokáig maradt munka nélkül, ugyanis a Black Sabbath is épp ekkor vált meg Ozzy Osbourne-tól. Így hát adta magát a lehetőség, hogy Ronnie csatlakozzon Tony Iommiékhoz. Első közös lemezük a Heaven And Hell rögtön a műfaj örök klasszikusai közé emelkedett, a korongon szereplő összes dal hibátlan!

A folytatás a hasonlóan erős Mob Rules lemezt hozta, a színvonalat ugyan sikerült megtartani, de a Heaven And Hellt már nem sikerült túlszárnyalni. A lemezt már azzal a Vinny Appice dobossal rögzítették, aki később a DIO alapító tagja is lett.

A turnén aztán egy élő lemezt is rögzítettek Live Evil címmel, azonban a hangmérnök azt állította, hogy Dio és Appice éjszakánként változtatnak a beállításokon és egy külön projekten dolgoznak, ezért Iommi kirúgta Ronnie-t, aki a rendkívül tehetséges Appice-t is magával vitte, hogy megalapíthassák saját zenekarukat a DIO-t! A zenekar Jimmy Bain bőgőssel és Vivian Campbell gitárossal egészült ki.

A bemutatkozó anyag itt is igazi klasszikus lett! A Holy Diver szinte minden rocker számára ismert megasláger, de a Rainbow In The Dark vagy a Stand Up And Shout sem maradt el tőle semmivel! A lemez minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott metal albuma lett!

A soron következő koronggal még magasabbra kerültek a csúcsra vezető úton, a Last In Line minden tekintetben méltő folytatása lett a Holy Diver-nek! A turné óriási sikert hozott a zenekar pedig remekül működött!

A harmadik DIO album, amely a Sacred Heart címet kapta az egész akkori metal élet első számú előadójává tette Ronnie-t, a koncertek hihetetlen showwal és látványvilággal lettek kiegészítve, elmondhatjuk, hogy Ronnie ekkorra végre befutott! Mindezt remekül példázza a Hungry For Heaven klipjének látványvilága.

Azonban a csúcsról csak lefelé vezet az út, ezt hősünk is megtapasztalta hiszen Vivian Campbell gitáros kiválása már a rozsdásodás jeleit mutatta a gépezetben. A következő lemezen Craig Goldy lett a bárdista és bár az anyag - amely a Dream Evil címet kapta - nem teljesített jól, a koncertek csak még látványosabbak lettek. Élőben továbbra nem tudtak hibázni!

A következő album előtt újabb tagcserék zajlottak le, Dio-t leszámítva teljesen átalakult a zenekar. Olyan zenészek érkeztek mint a korábbi AC/DC dobos Simon Wright, a későbbi Stratovarius billentyűs Jens Johansson vagy Rowan Robertosn gitáros. A lemez zeneileg ismét erős lett, de nem nyújtott semmi kiemelkedőt, Dio kezdett belefásulni a helyzetbe, váltásra volt szüksége...

Ez pedig el is jött számára, ugyanis egy Geezer Butlerrel átsörözött éjszaka után úgy döntöttek, hogy jó lenne ha Ronnie visszatérne a Sabbathba. Az ötletet Tony Iommi is támogatta, így 1992-ben tíz évvel kilépését követően ismét a Black Sabbath énekese lett. Kiadták a Dehumanizer albumot, ami minden addigi munkájuknál súlyosabb és keményebb volt, mindenkit letaglózott a lemez nyers energiája. Hősünk ismét a sikerek középpontjában találta magát, ám ez nem tartott sokáig...

A lemez turnéján ismét robbant a bomba, az előzenekar ugyanis Ozzy csapata volt, amit Dio elég nehezen tudott tolerálni, ő maga így kommentálta az eseményeket: „A turné közepén értesítettek róla, hogy Ozzy előzenekarának kellene lennünk Los Angeles-ben. Azt mondtam: Bocs, nem, ennél nagyobb a büszkeségem. Állomásról állomásra egyre több rossz dolog hangzott el, ez pedig a szétváláshoz vezetett. Miután a banda belement abba, hogy Ozzyval játssza a show-kat L.A.-ben, tisztán láttam ezt az egész újraegyesülést. Ez pedig nyilvánvalóan a projekt bukását jelentette.” (Wikipedia)

Nem volt hát más lehetőség, Ronnie visszatért a DIO-ba, ahol Vinny Appice-vel közösen új tagokat kerestek, végül Jeff Pilson (ex-Dokken) bőgős és Tracy G gitáros lettek az új társak. Velük jelent meg a Starnge Highways album, amelynek zenei világa a Dehumanizer sötét, doomos hangulatát idézte, így a legtöbben értetlenül álltak előtte, nem is hozott nagy sikereket.

A következő Angry Machines még megosztóbb, illetve sikertelenebb lett, ha lehet ilyet mondani. A hangzás megmaradt súlyosank, komornak és bár alapvetően semmi baj nincs az anyaggal, de a sajtó máig előszeretettel kritizálja, sokak szerint ez minden idők legrosszabb olyan lemeze, amelyen Ronnie James Dio volt az énekes!

Azt már Dio is érezte, hogy ebben az irányban nem mehet tovább. Át is alakította a zenekart, a dobok mögé ismét Simon Wright, a basszusgitárhoz Jim Bain, a gitárokhoz pedig Craig Goldy került vissza. Velük készítette el a klasszikus hangvételű, ezáltal a régi sikereket idéző Magica albumot. A döntés bejött, hiszen a zenekar pályája ismét elindult fölfelé.

A soron következő két lemez (Killing The Dragon, Master Of The Moon) ismét visszahozta a zenekart a műfaj elitjébe. Olyan helyeken léptek föl főzenekarként, mint például a Wacken, ami egy metal zenekar számára az egyik legnagyobb elismerés!

Ekkoriban tért vissza Ronnie életébe a Black Sabbath, ami jogi okok miatt Heaven And Hell néven működött ekkoriban. A Mob Rules lemezt elkészítő felállással turnézni kezdtek, később pedig két új lemezt is kihoztak. Ezek közül az egyik egy The Dio Years címet viselő válogatás, amin 3 új dal mellett a régi klasszikusok hallhatóak. A zenekar másik kiadványa viszont már egy teljes értékű, új stúdióalbum, amely The Devil You Know címmel jelent meg. Ugyan ezt akkor még nem lehetett tudni, de ez volt Ronnie életének utolsó teljes lemeze...

A DIO-nak már volt néhány lekötött koncertje, amikor 2009 őszén gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Sokáig bíztató hírek érkeztek felőle és az ez idő tájt készült interjúk alkalmával is mindig vidám volt, úgy tűnt legyőzheti a betegséget. A gyilkos kór azonban végül legyűrte őt és 2010 május 16-án örökre elment. Temetésére május 30-án került sor, Los Angeles-ben.

Bár sokan próbálnak a helyére lépni, de ez vélhetően soha senkinek nem fog sikerülni. Reméljük, hogy ezzel az összeállítással most ti is megemlékeztek Ronnie James Dio és a hihetetlen zeneisége előtt!