Alcest - Spiritual Instinct
Írta: Slayer   
2019. október 29. kedd, 20:02

(2019. Nuclear Blast)

(Huszti Gábor írása)

Valamikor egy-két éve belezuhantam a shoegaze, vagy más néven dreampop zenék világába, amely rajongás a mai napig tart. Egyébként is szeretem az atmoszférikus hangulatú dolgokat, így a shoegaze és metal kavarodást kutatva megtaláltam és nagyon beleszerelmesedtem az Alcest 2016-os Kodama című lemezébe. Bármikor képes vagyok meghallgatni egymás után akárhányszor. Nagyon izgatott voltam, amikor jöttek az infók az új - egyébként hatodik - sorlemezről. Az új anyag már a Nuclear Blast gondozásában jött ki.

A Spiritual Instinct hozza, amit vártam: iszonyú nagy terek vannak a dalokban. A végtelennek tűnő monotonitásból újabb és újabb hangulati váltások bontakoznak ki. A kórusszerű énektémákat blackes üvöltések váltják, majd etnós vokáldallamok tornyosulnak hatalmas hegyekké.

Ha kedvcsinálónak dalt szeretnék kiemelni, az mindenképp a klipes Sapphire, de a lemez egyben működik igazán. Nem divat már elejétől a végéig meghallgatni egész albumokat, de ebben az esetben mégis ajánlott 40 percet erre szánni. Tetszenek a gitártémák, de a finom effektek használata is sokat hozzátesz a végeredményhez. A szinti visszafogottan van jelen, mégis meghatározza a hangzást. A ritmusszekció szintén tetszik, a zengő atmoszféra mellett igazi húzása van az anyagnak. Mindig tetszett, amikor ilyen stabil alja van a zenének. Jellemző az énektémák alulkevertsége, ami nagyon ízléses. Semmi nem akar felülkerekedni, az arányok összességében nagyon jól vannak kitalálva. A hangszerek tökéletesen elkülöníthetők, mégis összeolvadnak, hogy egy csodálatos massza alkotórészei váljanak.

A dalok mély, elvont és spirituális szövegei francia nyelven íródtak, ami kimondottan illik a zenéhez. A szerző saját démonaival harcol, de az álomszerű képek különleges kapcsolatot teremtenek a hallgatóval. Rengeteg sötétség, szomorúság, valamint az elmúlás is részét képezi a megnyilatkozásnak.

Annyiféle stílus meghatározást olvastam már a francia bandáról, hogy igazából nem is tudom, hogy hol van az igazság. Post-metal, post-rock, post-black metal, alternative metal stb... Én megfogalmaztam egy saját kategóriát, az un. fül mögötti zenék kategóriáját, ahová az Alcestet is besoroltam. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a figyelem nem irányul közvetlenül és teljes mértékben a zenei történésekre, ehelyett a dalok hangulata, energiája, dinamikája, a zenei ívek összeolvadnak a környezet egyénre gyakorolt hatásával, valamint a lélek aktuális állapotával.

Ha van egy-két szabad órád tudatos zenehallgatásra, dolgozz rá egy kicsit! Keress egy jó helyszínt, vagy helyzetet és hallgasd meg az Alcest új fülmögöttijét! Ha képes vagy egyszerre befogadni a környezeted hatásait és a zenét, akkor csodálatos élményben részesülhetsz. Menj ki sétálni az őszi erdőbe, vagy ülj ki egy szép panorámájú helyre, esetleg ülj fel egy buszra és nézd az elsuhanó tájat, miközben megy a Spiritual Instinct. Rengeteg a lehetőség, hogy egy rövid időre magad mögött hagyj mindent és mindenkit. Ennek a zenének a legjobb barátai a magány, a távolság, a fények, az árnyékok, a szél, a felhők, a köd, a hideg, a hullámok, az erdő, a sziklák, de bármi váratlan történés új és ismeretlen irányba billentheti az élményt. Állítsd a lejátszót folyamatos lejátszásra és merülj el a hangok örvénylésében.

Az Alcest alapító Neige olyan művészi szintre emelte a metal alapú zenélést, ami nagyon közel áll hozzám. Minden hallgatáskor újabb és újabb dolgok kerülnek elő.

Egy gyönyörű, katartikus és sötét utazás masszája a Spiritual Instinct.

Az Alcest 2020. február 23.-án Budapesten az A38 Hajón élőben is bemutatja a Spiritual Instinct dalait, a Birds in Row és a Kælan Mikla társaságában.

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/946510962369602/


Alcest Facebook:

https://www.facebook.com/alcest.official/

Alcest Web:

http://www.alcest-music.com/


Huszti Gábor

 
topmenu