Moon River – Lángoló Álmok
Írta: Slayer   
2015. május 03. vasárnap, 16:00

2015 – szerzői kiadás

A pécsi Moon River az első nagylemezét az Üvöltő láng című kislemezzel vezette fel, mely már egy kis ízelítőt adott abból, mit is várhatunk a pécsi/sellyei csapattól. A formációt Pataki Pixi Sándor (ex-SpiritBell) és Sovány András (ex Old's Mobil Band, 'András" & Barátai) gitáros hozta létre, még, mint akusztikus duó és ismert rock slágerek mellett már az elején is játszottak saját dalokat. A történet akkor váltott át akusztikból, hangosra, mikor képbe került Kásádácz „Kási” József (ex-Morris, ex-Algernon, ex-Halley) gitáros, aki egy új színt, egy új lendületet adott a csapatnak. A lemezt is így trióban rögzítették, a zenét nagyrészt Sovány András szerezte, aki emellett gitározott, basszusozott és dobokat is kezelte, bár gyanítom, hogy az inkább csak egy program volt, és emellett az anyag hangmérnöke is volt. Pixi felet a szövegekért és az énekért, míg Kási a szólókért és a hangszerelésért.

Az anyag pedig engem leginkább a klasszikus régisulis 80-as évekbeli dallamos heavy metal, Hard rock bandákra emlékeztet, a hangzás ugyan lehetne sokkal jobb, de ez az anyag nem egy stúdióban készült, hanem gyakorlatilag házi körülmények között és így is maximálisan megüti a hallgathatóság kategóriáját. Viszont kölcsönöz is a zenének mindjárt egyfajta retro ízt. Az ének és az akusztikus gitár egész jó, míg az elektromos gitár finoman fogalmazva sem hasít, a dob pedig tompán puffog. A dalok is szépen kidolgozottak, nekem a legnagyobb bajom a lemezzel az hogy a tempó kissé lassú, szívesen elviseltem volna pár középtempósabb döngölős, vagy egy-két speedesebb dalt is. Én ezt alapjában annak tulajdonítom, hogy ezek eredetileg akusztikus dalnak lettek írva. Nagyon kíváncsi lennék, hogy mit tudna kihozni magából ez a csapat, egy rendes stúdióban pl. Fidóval és egy dobossal, főleg ha még a nóták tempóját is változatosabbá tennék.

Pixi jól énekel, egyedi jellegzetesen magas hangja van, bár azt gondolom, egy jó producer sokkal többet is kitudna hozni még belőle, és ha a dalok változatosabb tempóban íródtak volna, akkor ő is énekelhetne kicsit néha tempósabban. A gitártémák egész ötletesek, főleg az akusztikus betétek, szólók, szépen díszítik a dalokat. A dalszövegek a szerelem, párkapcsolat, vágyakozás, csalódás, lélekboncolgatás témakörében íródtak. Pixis szereti a szebbik nemet, ez hallatszik. És kicsit a lemez is olyan, mintha csajozásra készült volna. Ott van pl. a Csak ez jár egy tökéletes lassú szám. Vagy a lemez egyik szerintem legerősebb dala a Szép Júliám, de szintén az erősebb dalok közé tartozik a Méreg ami átjár. De bejövős az első kislemezdal az Üvöltő láng lassú doomolása is.

Összefoglalva: Ez egy régi stílusú dallamos hard/heavy lemez, amihez írtak egy rakat remek lassú nótát, de hosszútávon hiába jók ezek a dalok unalmassá válik az album. Változatosabb tempóban egy egy gyorsabb, vagy középgyors nótával megspékelve sokkal hallgathatóbb lenne. Sajnos kilenc Still Loving You sem adna ki egy jó lemezt. Ami viszont mindenképpen pozitív, hogy a dalok a maguk nemében jók, a szólók és az akusztikus részek sokat dobnak az összképen. A szövegek sem klisések. És az ének ami szintén sarkalatos pont teljesen rendben van. Ezek a ma már lassan rock veteránok egy nagyon jó kis lassúdal gyűjteményt hoztak össze.

Azt hiszem, ha valaki a barátnőjét, aki nem kőmetálos elakarja vinni egy rockkoncertre, annak nyugodtan ajánlhatom a Moon Rivert. Tudtommal csak félakusztikus bulikat adnak mostanság is, így élőben sem tudhatjuk meg milyen is lenne ez a csapat akkor, ha rendesen belecsapnának a lecsóba. Talán egy következő lemezen, azt is megmutatják nekünk.

MOON RIVER - Csak ez jár

MOON RIVER - Szép Júliám

MOON RIVER - Méreg ami átjár

 
topmenu