Sonic Rise – You Can't Bury Me (EP)
Írta: Slayer   
2015. január 04. vasárnap, 15:52

Előre bocsátom, hogy a Sonic Rise-ról nem tudok igazából elfogultság nélkül írni, mivel régóta jóbarátságot ápolok a csapat tagjaival. Mivel is kezdhetném, minthogy már nagyon vártam, hogy elkészüljön a csapat új EP-je, mely a Do Not Complicate EP folytatása, és pontosan tudom, hogy mennyi időt, energiát és pénzt áldoztak rá. Az anyag kiadását megelőzően, ráadásul elég komoly változások történtek, a csapat összetételében, először is az alapító trióból Gege átigazolt, a Don Gatto-ba, az ő helyére előbb ideiglenesen, majd véglegesen az énekes/gitáros Huszti Gabi fia Marci (Bodor Marcell) érkezett, majd négytagúvá bővültek egy második gitáros Hadikfalvi Béci csatasorba állításával, aki már régi motoros, hisz olyan csapatokban nyomatta eddig, mint a Zakata, vagy a Bunker. Igaz eddig főleg klasszikus heavy metal vonalon ténykedett, és elsőre furcsának tünt a párosítás, viszont pár közös koncert megtekintése után elmondhatom, hogy jól sült el a történet.

Maga az EP felvétele több részletben történt, először a dobokat rögzítették, Pécsen az FHT Stúdióban Fidónál, amit még Gege ütött fel, majd átvonultak Budapestre, hogy a gitár és basszgitár sávokat a Sublime Hangszedők műhelyében rögzítsék, Kurtács András hangszedőkészítővel. Majd visszatértek Fidóhoz, az éneksávokat rögzíteni, és végül a keverés is ott zajlott, igaz Kurtács Andris is közreműködött a végső hangzás kialakításában. A lemez a csapat korai periódusában írt dalokat gyűjti ősze, lezárva egy korszakot, és megadva ezeknek a daloknak azt a tisztességet, ami kijárt nekik. a hangzás, amúgy klasszisokkal jobb lett, mint a bemutatkozó anyagon, amit még Szolnokon a Denevér stúdióban rögzítettek Töfivel, igaz, akkor pénzszűke miatt, a dobokat pl. nem élőben vették fel, ami már akkor is nagy szívfájdalma volt Gegének, de most minden a helyére került. Nem mellékesen a zenekar az óta lenyomott több mint 100 koncertet, és teljesen összeértek zenekarilag, ezeket a dalokat pedig már nagyon régóta csiszolták a koncerteken, hogy mire rögzítésre kerülnek, a lehető legtökéletesebb formába kerüljenek.

Az EP-re végül 5 szám és intro került fel, igaz először még szó volt 1-2 feldolgozásnóta rögzítéséről is, amelyek a csapat koncertjeinek szerves részét alkotják, d ezek végülis lemaradtak. ( Azok a piszkos anyagiak) Huszti Gabi így is ha nem is ingjét gatyáját, de gitárját és imádott Madmanjét áldozta be.

Egy rövid felvezető Intro után jön az első igazi dal, My Faith címmel, egy igazán jó zakatolós riffel nyit és és a csapatra jellemző váltott énekkel, ahol Márk hozza a dallamosabb, míg Gábor a kiabálósabb részeket. Van benne valami régies thrash ütem, és a remek csordavokálok, valamint a mosh-pit-es kiállás miatt némi régi Anthrax ízt is érezni benne, de mindezt modern köntösben, némi HC-punk ízzel. Remek kis átmozgató dalocska.

Money, ez egy szegelősebb dal, van benne némi Pro –Pain íz, de a Márk által hozott dallamos ének, ad neki egy kis kaliforniai punk ízt is, és ahogy a refrén bepörög, az kimondottan jól áll ennek a dalocskának. Igazi koncertfavorit, amire szépen zúzhat a nép a színpad előtt.

After All, egy pörgős felvezetés után egy őrlős igazi HC nóta kerekedik belőle, szerintem talán az 5 dal közül a legkevésbé karakteres. Egy kis thrash, egy kis HC.

Do Not Complicate, a bemutatkozó anyag címét viselő dal, bizony már a kezdésekor is igen meggyőző, egy nagyon jó kis felvezető után kezd, veszett őrlésbe, és úgy húz, mintha egy bivalycsordát kötöttek volna elé. A dob-ritmusgitár nagyon el lett találva. Gege és Gábor nagyon egyben van. Mindezt egy remek refrénnel és csordavokállal támogatták meg. Csak azért nem ez a kedvenc nótám, mert utána jön még egy You Can’t Bury Me, ami jelenleg a favoritom, de mindkét dal bivalyerős.

És hát akkor You Can’t Bury Me, ebben a dalban benne van minden, amitől jó a Sonic Rise, remek riff, erős vokál, tapadó dallamok, bombabiztosan alapozó dob, sodró lendület, összetettség, de nem bonyolultság. HC- húzás Kali-punk énekdallammal, mindez nagyon is metalosan előadva. Aki egy kicsit is vonzódik a Hardcort metallal, punkkal és dallammal keverő zenéhez, az mindenképpen tegyen egy próbát a csapattal. Élőben pedig készülj fel, mert leszakítják a fejedet. Olyan energia van bennük, amire már több energiaital gyártó is felfigyelt, és a csapat most lemezformájában palackozta is.

Én Karácsony napján kaptam meg fizikailag a CD-t, és bizony ez egy igazán ütős kis ajcsi volt. Az előző lemezhez képest pedig a fejlődés óriási, Márk nem csak a színpadi produkcióban fejlődött óriásit, hanem az énekhangja is sokkal erőteljesebb, sokkal karakteresebb, és még mindig szemtelenül fiatal. Gege bombabiztosan alapoz, nagyon húzós a dobolása, nem véletlenül került be a Don Gattoba, de mindenkit megnyugtathatok, utódja, Marci ugyan kicsit más stílus, de fiatal kora ellenére egy vadállat, remek ritmusszekciót alkotnak Márkkal. A „Főnök” Huszti Gabi pedig karakterbe foglalja az egészet, a csapat szíve, lelke és húzóembere ő, aki mellé nagyon úgy néz ki, hogy felzárkóznak az ifjoncok, akkor pedig bármi lehetséges a Sonic Rise számára.

Kíváncsian várom már most a következő anyagot, hisz ezek a dalok már régen íródtak, vajon ismét tud ekkorát fejlődni a csapat? Milyen lesz, ha már két gitárra írnak nótákat? És ha még Béci egy-két szólót is belecsempész? És Marci első stúdiózása?

Na de egyelőre hallgassuk ezt az anyagot, mert nagyon megérdemli. és aki theti az lesse meg őket élőben, garantáltan nem fog csalódni. Itt lehet letölteni!

Ja és ahogy az elején is említettem, én elfogult vagyok…

Sonic Rise - You Can't Bury Me (Full EP)

 
topmenu