Harloch - Damnatio Ad Bestias
Írta: Slayer   
2014. augusztus 29. péntek, 19:25

Az igazság az, hogy a 2001 óta működő csapatról nem is olyan régen a Salemi mesék klip felfedezésekor hallottam először. Nem vagyok egy megveszekedett black metalhívő, de a jobbakat szívesen hallgatom. Igaz nekem az alapokat még a Venom és a Bathory szolgáltatta, de a Sear Bliss pályafutását is végigkövettem. Azonban ez a csapat valahogy elsőre megfogott, amiben nyílván a remekül, történelmi hűséggel és bámulatos részletességgel megírt, magyar nyelvű szöveg volt a fő tényező. Aztán egy gyors email váltást követően a csapat főnöke, gitárosa Akhsesef gyorsan el is küldte a zenekar első teljes nagylemezét, a Damnatio Ad Bestias-t.

Már a lemez kézbevételénél látszott, hogy ez bizony egy igényesen összeállított mű, az ütős borító, az éjfekete korong mind erre utalt. Majd a benne levő információk csak megerősítettek ebben, mivel a lemezt a Moby Dick és Bloody Roots frontember Schmiedl „Smici” Tamás MD stúdiójában vették fel. A borítót amúgy Posztos Borbála követte el. A lemezben ugyan nincsenek benn a dalszövegek, de a csapat honlapján mind megtalálható, méghozzá röviden leírva annak éppen történelmi vagy más egyéb jellegét. A szövegek végig roppant igényesen megírtak és ideológiailag, valamint történetileg nagyon jól felépítettek. De lássuk a dalokat!

Egy rövid Prológus után mindjár a címadó dalt, a Damnatió Ad Bestias-t kapjuk. Maga nóta egy igen tempós black nóta, de a gitártéma mégis megjegyezhető, az ének is tipikusan a műfaj sajátosságait hordozó károgó hang, de mégis van benne valami sajátosság, amit valószínűleg a magyar nyelv megfelelő használata nagyban elősegít, illetve a könnyen megjegyezhető, versszerűen megírt szöveg. Ez egyébként végig jellemző az anyagra. A dal szövege pedig az ókori kivégzések egyik közkedvelt formájáról szól, amikor is nagyközönség előtt a halálra ítélteket kiéheztetett vadállatokkal engedték össze az arénában és ott az őrjöngő tömeg előtt, tépték szét azokat.

A Salemi mese, az újvilág egyik legmegdöbbentőbb boszorkányperéről szól, olyan hitelesen előadva, hogy az ember szinte ott érzi magát abban a közegben. Ehhez egy remek klipet is forgattak a fiúk, amihez még egy külön weboldalt is készítettek. Az egyik legjobb dal a lemezen, nem véletlen hogy erre forgattak, furcsa ezt mondani, de egy fogós black metal dal.

Arany János Erdély című versének a megzenésítése méltóképpen tükrözi az irodalom iránti elkötelezettségét a csapatnak. A versről nincs mit mondani Arany az egyik legnagyobb költőnk, és az erdélyi táj és mindaz a legenda, ami körüllengi nem áll messze ettől a szellemiségtől alapban, egy picit lassabb epikusabb mű. Azt írják még fognak ezen a tájon kalandozni. Hogy ezt Erdélyre, vagy Aranyra értik, nem derül ki.

Sírrabló Panebről szól, aki Egyiptom földjén Szet Maat-ban született, ami egy elit település volt, lakói dolgoztak a környék sírjain. Panebet örökbefogadta az akkori munkafelügyelő, akinek a későbbi halálához is lehetett köze, egy gátlástalan, becstelen ember volt, aki bárkin ás bármin átgázolt, sírokat fosztott ki embereket tett tönkre, asszonyokat becstelenített meg. Ez ismét egy gyorsabb, darálósabb szám.

Homokba fúlt sereg, az ókori világ egyik nagy rejtélyéről szól, amikor is azt történt, hogy II. Kambüszész perzsa uralkodó 50 ezer katonát indított útnak Thébából a 800 km-re fekvő Szíva-oázisban található Ámon-jósdába, hogy azt semmisítsék meg, mivel az ottani papok nem ismerték el őt Egyiptom uralkodójának, és a halálát jósolták. Azonban a céltól nem mesze a sereg egyszerűen eltűnt, soha többé nem bukkantak a nyomukra. Valószínűleg egy pusztító homokvihar temetette be őket. Egy kis egyiptomi dallam, vezeti fel az átlagnál lassabb és súlyosabb tételt. Az album egyik szintén kiemelkedő dala.

Gothia, Erdély Római kori történetét meséli el, onnan kezdve, ahogy a Rómaiak feladják a területet és a gótok elfoglalják, pontosabban a vizigótok, akik aztán több mint 100 éven át életek ezen a területen. Közben többször megvédve azt a gepidáktól, vandáloktól egyéb támadó törzsektől, míg végül a Hunok zúzták szét a gót birodalmat, majd a gepidák űzték el az utolsó gótokat is, a sors iróniája, hogy a gótok végül Konstantinápolyba menekültek.

Hullazsinat, ismét egy nagyon érdekes történetet kutattak fel a srácok, a tömör lényege a sztorinak, hogy Formosus pápa, hogy az akkor széthúzó olasz hercegek hatalmát csökkentse, akik nem engedelmeskedetek az egyháznak és így aláásták a tekintélyét. Ezért a német Karintiai Arnulfot koronázta meg császárnak, hogy ezzel is gyengítse a spoletói hercegek hatalmát, ez sikerült is neki azonban rövidesen meghalt, mivel már 75 évesen került az egyház élére. Utóda. VI vagy más számolás szerint VII. István megválasztása után hívta össze azt a híres gyűlést, mely hullazsinatként híresült el. Történt ugyanis, hogy az elhunyt Formosust idézték be, akit kiástak főpapi ruhába öltöztették, majd természetesen bűnösnek találták,a ruháját letépték és egy idegenek számára fenntartott sírboltba dobták a hulláját. De a népnek ez sem volt elég, így kiszedték és a Tevere folyóba hajították. Állítólag a portói püspökségnél dobta kia víz a testét. VII. Istvánt azonban még ebben az évben megbuktatták, börtönbe került, ahol megfojtották, így Formosust még ebben az évben a Szent Péter Bazilikában a többi pápa mellé újra eltemették.

A zene végig hozza a jellegzetes black metal stílusjegyeket azonban az átlagnál sokkal jobb ez a lemez, a szélvészgyors részek mellett, remek belassulások vannak, amik roppant jól hatnak és súlyt adnak az adott résznek. A dobos úgy nyomja a duplázót, mintha az életen múlna rajta, azonban a gitárharmóniák mégis megjegyezhetővé teszik a dalokat. Olvastam olyan véleményt, hogy talán angolul jobb lenne, de számomra pont a magyar nyelvű remekül megírt szövegek emelik ki őket a többi hasonló csapat közül. Ez az albumot nagyon összerakták a srácok.

Csodálkozom, hogy a megjelenés után 2 évvel még nem értek el nagyobb sikereket. Aki pedig kicsit is nyitottabb a történelem felé, az mindenképpen olvassa el a weboldalukon található szövegekhez levő részletes történelmi hátteret.

A Harlocht első EP-je az Árnyjáték letölthető itt. A lemez pedig beszerezhető ingyen a jobb lemezboltokban, illetve a csapat elküldi az érdeklődőknek, azt hiszem ez egy kihagyhatatlan ajánlat. Lassan jöhet a folytatás is…

Harloch: Salemi mese

 
topmenu