Invader – Szép új világ
Írta: Slayer   
2014. augusztus 23. szombat, 12:22

Invader – Szép új világ

2014 – szerzői kiadás

Az Ivader csapatára először akkor kaptam fel a fejemet, mikor Hornyák Peti kiszállt az Ossianból, hogy egy akkor számomra ismeretlen csapatban folytassa zenei pályafutását, míg ezzel párhuzamosan az akkori Invader dobos Kálózi Gergő pedig pont az ő helyére került Paksi Endre csapatában. A következő pedig az volt, mikor olvastam, hogy az a Lahovicz Zoli, azaz Puccer itt a főnök, aki az EGO projektben is érdekelt. Aztán kicsit feledésbe is merült nálam a csapat, sokáig nem láttam őket sehol és nem is nagyon hallottam infót róluk, de idén kicsit felgyorsultak az események, először a Megyer Campen láttam a brigádot, ahol nem éppen méltó körülmények között léptek fel, de azt már akkor kiszúrtam, hogy egy remek énekessel rendelkezik a csapat. Aztán úgy alakult, hogy két nap múlva a Vazul vére pesti bemutatóján ez az énekes Jósa Tamás Torda szerepében akkorát énekelt, hogy egyből eldöntöttem be kell szerezni az Invader új CD-jét is. Erre rövidesen sor is került, bár sajnos én nem tudtam elmenni egy közeli, szászvári koncertjükre, de az oldal egyik fő támogatója Szőri is fellépett ott a csapatával és az ő közvetítésével végre eljutott hozzám a lemez. Na de ennyit az előzményekről, nézzük mit is rejt a Szép új világ…

A lemezt kézbe véve a borító ugyan kissé klisésnek tűnik, de mégsem a gáz kategóriából, és híven tükrözi a bele csomagolt zenét. Ja és jópofa a képregényszerű beírás a borítón. De az egész booklet kimondottan igényesen szépen van megcsinálva, még a régi klasszikus stílusban. És a meglepi, ezt is Jósa Tamás énekes tervezte, készítette. A lemez hangmérnöke, aki egyben az anyagot keverte is pedig nem más, mint a csapat bőgőse, Mezőfi Józsi. Megpróbáltak tehát a srácok mindent házon belül megoldani.

Az első dal az Őszintén hallgatása közben, az jutott eszembe, hogy ez a nóta akár a Vazul vérében is lehetett volna az énekhang és a felépítése alapján, egy nagyon dinamikus igazi heavy metal dal, erőteljes énekhang metalos ritmusok és ízes gitárszóló, ja és a refrént már a második alkalommal üvölti az ember Jósa Tomival. A szöveg pedig az hiszem, a címéből egyenesen adódik, hogy mindig minden körülmények között maradjunk őszinték. Szabad lázadó, a klipnóta, tökéletesen összefoglalja azt, amiről szól ez a csapat, nagy ívű dinamikus ének, klasszikus metal riff, remek szóló, majd ikerszóló, a szöveg pedig egy örök témát boncolgat, a mindennapi mókuskerék elleni lázadást. Nem elég ez nóta eszembe jutatta a klasszikus Pokolgépet, ez egyébként a lemezt hallgatva többször is eszembe jutott, illetve a mostani csapatok közül a megújult Omen az, ami még párhuzamba vonható a csapattal. Szóval a Nem elég is egy igazi fejrázós kis dal jó kis mániákus riffeléssel ízes szólóval. A szöveg pedig a párkapcsolatok bonyolultságát taglalja. Szabadon… folytatódik ugyanaz a lendület, ami az egész lemezt jellemzi, a végig egységesen magas színvonalú ének, itt talán még egy picit az átlagnál is jobban el lett találva legalábbis a refrén biztos. Szokásos jó kis szóló majd egy ügyes kiállás és jön a refrén… nagyon baba. Egy újabb harc, olyan jó kis gitárdallammal indul, ami egyből az agyba ragad, a több a már megszokott jó kis ének, riffelés, középen picit belassul, majd a már szokásos szóló, de ez meg kell, mondjam valahogy nem az igazi ez a tekerős szóló szerintem nem áll jól a srácoknak. Viszont pozitív a szépen brummogó basszus. A szöveg tipikus vértestvéres metaltesós.

Invader - Szabad lázadó

Állj mögém, na ez megint egy átlagosnál jobban eltalált darab, megszokott Invaderes sodró riffelés mellé, egy nagyon jó kis szárnyaló énektémát rittyentett, Jósa Tomi, a dallam egyből tapad, a tekerős szóló is jobb ebben a dalban. Nem sokat szóltam eddig Hornyák Peti teljesítményéről, aki végig ízesen ötletesen lendületesen dobol, néha úgy dübörög a duplázó, hogy örömkönnyeket csal a szembe. És jön a Kísértés… ez egy lassabb, málházósabb téma és Jósa Tomi kétféle hangszínt is megvillant benne, egy gonoszabb mélyebb és egy magas hangú dalalmosabb szárnyalósabbat. Középen egy kisebb dobkiállás, majd egy szóló, igazából nem egy rossz szám picit átlagosnak tűnik. Szép új világ a lemez címadó dala Helloweenes zakatoló dob és gitár, és a szárnyaló énektéma is a hamburgi csapatra emlékeztet a szóló előtt és után egy kis basszuskiállás, a refrén nagyon jól elvan találva ilyen egyből éneklős. Egy új nap hajnalán! Egy tisztább egyszerűbb vonalvezetésű dal, szépen zakatol a maga középtempójával és egy szép váltott szóló van benne. A szöveg a szokásos mai embert foglalkoztató mindennapi élet, a lét dolgait boncolgatja. Minden nap egy új kezdet, és mindig helyt kell állni, feladni nem szabad soha. Csak te maradtál, szintén egy középtempós dal, mindjárt egy kis szólóval nyit, majd a verze után egy igazi hamisítatlan csordavokálos refrén jön, a legszebb hagyományok szerint. Egy nagyon eltalált darab, minden a helyén van benne, igazi headbengelős, ökölrázós együtténeklős nóta. A remekül eltalált szóló, majd a kiállás után, szinte a végtelenségig lehetne nyújtani a refrént, jólesik a fülnek. Ezer wattos vallás, egy kicsit meglepett ez a nóta gyors rock n’ rollos tempó és gitár, sűrű szövegű ének, a váltott szóló is ebben a stílusban adja magát. Nem rossz, de valahogy nekem kakukktojás. Régi mesék… egy gyönyörű akkordfelbontással nyit, a végére hagyták ezt az akusztikus, lírai hangvételű dalt, de nagyon ügyesen elkerülték a kliséket, a szöveg sem tipikus, az ének és a vokál remek, egyáltalán nem válik két taktus után unalmassá. Bár én személy szerint nem szeretem, ha egy lassú dallal zárul egy lemez, pláne egy koncert.

De összességében egy nagyon jó nagyon szerethető igazi vérbeli heavy metal lemezt tett le az asztalra az Invader társasága. Nálam is rendesen beragadt a kocsi lejátszójába. Aki vonzódik ehhez a stílushoz, az mindenképpen tegyen egy próbát velük. Rég hallottam ilyen erős bemutatkozó lemezt itthon, ebben a stílusban. És Jósa Tamás a Vazul Vére után itt is nagyot alakít, de nemcsak miatta jó ez a lemez, Munkácsi Tomi és Lahovicz Zoli remek riffjei és kiemelkedően jó szólói ( nem vagyok egy szóló mániás, de itt egy kettő nagyon elvan találva) Mezőfi Józsi, mint hangmérnök is remek munkát végzett, de a basszus és szépen szól és funkciója van, nem csak a sablonokat hozza. Hornyák Petit pedig már senkinek sem kell bemutatni.

Invader - Szabadon

 
topmenu