Southern Comfort - Blues N’ Roll
Írta: Slayer   
2014. május 27. kedd, 19:53

Tavaly év elején írtam a nagykaposi Southern Comfort zenekar első hivatalos hangzóanyagáról, a Csak lazán Ep-ről. És már akkor is nagyon kellemes meglepetés volt a felvidéki csapat igényes blues hard rock zenéje. Most pedig már itt van a zenekar első nagylemeze Blues N’ Roll címmel, ami körülbelül el is árulja, mire számíthat itt a zenehallgató. Az eltelt egy év alatt a csapat bizony szépen továbbfejlődött, a stílus azonban már az EP időszakában is kiforrott volt, de most még magasabbra tették a lécet, és el kell, mondjam simán, megugrották.

A zenészek egyenként is kiemelkedőt nyújtanak, de valójában ezek a dalok nagyon meg vannak komponálva és a szövegek is igényesek. Vajda Jancsi nagyon érzi ezt a hangulatot. De ugyanúgy ki lehetne emelni Szilvási Tibi finom igényes billentyűfutamait, ami nagyon szépen illeszkedik a dalok karakteréhez, vagy Bínó Tibor jól eltalált ízes ötletes szólóit, és Kis Flórián laza de pontos egyben változatos dobolását.

Na most hogy a csapatot egyben és külön külön is eleget dicsértem, nézzük a dalokat. Kezdetnek egy húzós kis darabbal nyitnak a fiúk, Könnyen jön, könnyen megy, nos a dal viszont egyáltalán nem megy könnyen és a refrén gyorsan, beletapad a fülbe, laza dallamos kiváló énekdallam és jól megjegyezhető szöveg. Igazi magyar hard rock dal a legszebb hagyományokat eleveníti fel. Engem valahogy Tunyó szólólemezeire emlékeztet, azokban pedig hiba nem volt remek hammondos kísérettel.

Ami kell… ugyanazt a finom dallamos bluesos vonalat viszi tovább remekül meghangszerelve egyből ható énekdallamokkal kicsit olyan, mintha a 80-as évek magyar hard rock legendáit hallanánk mai hangszereléssel, megszólalással.

10 perc Az album klip dala, és bizony nem véletlenül az amúgy is, remek dalok közül is kiemelkedik egy sodró lendületes tétel jó refrén és szóló, már szinte érezzük is, ahogy száguldunk a kocsinkkal a napsütésben, egy csinos nővel az oldalunkon.

Szállt a füst… az egyik személyes kedvenc finom zongora egy egyszerű kis remek riff húzós dob, egy jól el talált szóló és nem győzöm dicsérni az éneket. Ami, amellett hogy minden dalhoz egyéniséget ad, van egy egységes nagyon határozott karaktere, egyből felismerhető. Ezek a felvidéki srácok nagyon elcsípték ennek a zenének a lényegét.

Vigyél magaddal, szintén egy kellemes darab egy bárban este ilyen zenére szeretnék a barátokkal iszogatni, lendületes, hangulatos. De összességében az összes dalra elmondható a remek hangszerelés, a dalok amellett hogy igen egységesek stílusilag, hangulatilag elég változatosak. És nincs két egyforma dal. A szövegeknek pedig végig van mondanivalójuk, de mindezt intelligens igényes formába öntötték a srácok. Témájukat tekintve pedig mindennapi dolgokról, érzelmekről, alapvető emberi szituációkról szólnak, remekül megfogalmazva. Amikkel könnyű azonosulni.

Mégsem fáj… egy kicsit belassult dal van benne valami Rainbow hangulat és talán a lemez egyik legsúlyosabb dala, finoman doom-ol.

A következő viszont a lemez egyik lazább dala a Rázd fel a véred egy igazi kis bulis nóta, amire beindulnak a lábak, a címben pedig benne van a lényeg.

Természetesen egy ilyen stílusú lemezről nem hiányozhat egy igazi déli Blues nóta, amit itt az Apró szikra képvisel, ha nem magyar nyelven szólalna meg, simán elhinném, hogy egy New Orleans-i bandát hallgatok éppen,  tökéletes a lüktetése, a szólók és a hangulat, valamint a hammondos szín ad neki egy kis hard rockos vonulatot is még.

Jó helyen, jó időben… egy finoman málházós riffre épülő nóta, ami kellemesen simogatja az ember fülét, könnyen betapadó refrénnel. A hangszerelés természetesen itt sem átlagos, mindenki megmutatja hogy nagyon ért a játékszeréhez.

A Nem az otthonom zongorás bevezetője után egy nagyon finom dallamos kis rock dal bontakozik ki és Vajda Jancsi is kicsit más hangszínét villantja meg, nagyon is jól egy újabb kis csemege, ahol megint tudnak valami újat mutatni a srácok. A dal közepe is érdekesen van megoldva, a kis instrumentális zongorás betéttel.

RNR azt hiszem ezt a dalt, nem kell túlelemezni, a szövegben benne van a csapat életfilozófiája és megmutatják benne, hogy mitől is ilyen jók ők. Nagyon jó kis szólóval és egyszerű mégis veretes refrénnel, amit nagyon is eltaláltak.

A Csak te vagy egy laza boogis-bluesos levezetés, nagyon hangulatos, igazi déli érzéssel, a szöveg pedig miről is szólna, mint a nőkről, és hogy milyen hatással vannak a férfiakra már csak a megjelenésük alapján is.

Egy nagyon egységes nagyon hallgatható lemezt kaptunk a felvidéki csapattól, ami remek útitárs lehet egy kocsiban vagy remek partner egy hangulatos estéhez. Engem teljesen meggyőzött a zenekar, Jó dalok, jó hangszerelés, jó zenészek. Egyszerű jól megfogalmazott mindenki számára értelmes szövegek. Vajda Jancsi pedig egy hihetetlenül jó énekes,

Aki tudja az mindenképpen csekkolja le őket élőben. Én is nagyon vizslatom majd a koncertnaptárt, mikor tudom valahol elcsípni őket, mert ha élőben is ilyen jók…

A lemez jól szól, a stílusnak megfelelően, talán a dob lehetne kicsit organikusabb, de ez már csak szőrszálhasogatás.

Mégegyszer mondom, ez egy nagyon jó lemez, mindenkinek ajánlom, aki fogékony a dallamos magyarnyelvű rockzene iránt.

Southern Comfort - 14.03.2014 - Collosseum Music Pub, Košice, Slovakia

 
topmenu