Sonic Rise - Do Not Complicate EP 2012 szerzői kiadás
Írta: Slayer   
2013. február 28. csütörtök, 14:23

Végre fizikálisan is megjelent, a „szekszárdi” Sonic Rise zenekar bemutatkozó EP-je, a Do Not Complicate. Az izmos Hardcore témákat fogós énekdallamokkal vegyítő csapat tavaly szinte berobbant az ország koncerttermeibe, bár a csapat vezére Huszti Gabi már régi veterán a szakmában, olyan zenekarokból lehet őt ismerni, mint a Red Religion (Bad Religion Tribute) vagy a The Breed.

És hogy a szekszárdot miért tettem idézőjelbe az egy kis magyarázatra szorul, mert ugyan a csapat „szekszárdinak” vallja magát, valójában, csak a próbák zajlanak a tolnai megyeszékhelyen a srácok pedig Zomba, Bonyhád és Szedres hírnevét öregbítik. Ezt azért tartom fontosnak leírni, mert aki azt hiszi, hogy ez a műfaj csak nagyvárosban él, annak itt az élő cáfolat. Egyébként azt a szekszárdi próbatermet országos cimboráikkal a Don Gatto legénységével osztják meg, ritka és példás az, ahogy a két zenekar segíti egymást.

A csapat így jellemzi magát „arcontalpalós riffek, fogós dallamok és paraszt agresszió bulis köntösben” ez valójában nagyjából fedi is a valóságot. De azért többről van itt szó, mert ez egy alapvetően a Pro-Pain által elindított koszos munkás metal/hardcore egy kicsit továbbfejlesztett verziója. De aki a Don Gatto vonalra asszociál, az sem jár messze az igazságtól, csakhogy a csapatnak van egy titkos fegyvere Schnieder Márk énekes/bőgős személyében, aki igen egyéni énekdallamokkal dobja fel a dalokat, míg a bruttóbb éneket Huszti Gabi kiabálja a mikrofonba a gitározás mellett, ezzel egészséges elegyet alkotva. Ugye azt mondják, ha zenekart akarsz csinálni, kezd az alapoknál, és szerezz egy jó dobost, nos, ez a Sonic Risnak sikerül, mivel már többször láttam őket élőben és Kákonyi Gergő, bizony egy nagyon jó dobos, élmény nézni a játékát. És itt jön az első bajom ezzel a lemezzel, hogy bizony itt a dob háttérbe lett szorítva és nagyon mechanikusan, sterilen szól, ebből többet is ki lehetett volna hozni, mert amúgy a Denevér stúdióban egész korrekt hangzást hoztak össze a fiúknak. Még a basszus is szépen kihallatszik, a gitár amolyan Biohazard/Sepultura-Roots album vonalán, hol szaggat, hol őröl, mint a vízimalom.

A nótákról röviden annyit, hogy a nyitó 100% úgy indul, mintha egy Biohazard dal lenne, majd az ének bejövetelével a HC-s kiabálás mellé mindjárt megkapjuk Márktól a dallamokat is, így egy nagyon jó kis párbeszédszerű ének alakul ki. A Keep Life Alive egy Sepus őrlős riffel kezd, és erre jön rá a dallamos ének, majd a refrénben amolyan igazi Pro-Pain-es szaggatós üvöltős hc/metalba vált. Ez a kettősség remekül kombinálva keveredik végig a nótában. A harmadik dal a Hey You szintén ezeket az elemeket kombinálja, a fő különbség, hogy itt a refrénben van a dallamos ének, míg a verze a kiabálósabb. A dalokból süt a lendület, amit a srácok élőben is hoznak.

Aki tudja, csípje el őket valamelyik klubbulin, mert aki ezt a műfajt szereti, az kizárt, hogy csalódjon. A nótáik, nagy előnye, pedig a tucat HC-vel szemben, hogy ragadnak a fülben! Lehet együtt énekelni őket Márkkal, vagy üvölteni Gabival! A zenekar szinte minden hétvégén, úton van, de terveik szerint még idén jelentkeznek egy új anyaggal, és egy úti DVD kiadásán is dolgoznak.

A lemez megrendelhető: Huszti Gábor Tel: +36-20/911-08-93 e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

Egyéb infók a zenekar Facebook oldalán.

Itt pedig meghallgatható a teljes EP!