Southern Comfort - Csak lazán EP (2012)
Írta: Slayer   
2013. február 06. szerda, 19:15

A felvidéki Nagykaposon alakult Southern Comfort zenekar már 2008. óta játssza klasszikus blues, rock, hard rock zenéjét, egy kis southern ízzel megspékelve. Ami már a névválasztásból is adja magát, hiszen egy New Orleans-i Whiskey-ről kapta a csapat a nevét. És most végre a folyamatos koncertezés után eljutottak oda, hogy megjelent az első EP-jük Csak lazán címmel.

A nyitó Rázd fel a véred egyszerű ének-zongorás nyitánya után, mikor beindul a nóta egy hammonddal kísért Takács Tamás Dirty Blues Band rémlik fel mindjárt a hallgató fejében. A refrén gyorsan beleül az ember fülébe, a dal pedig nagyon jó húzással rendelkezik, a folyamatos hammond pedig ad neki egy olyan régies feelinget, amivel mindjárt a 80-as évek elején érezzük magunkat, a dal a legjobb magyar és brit hard rock csapatok hagyományát követi. Ott bujkál benne egy kis Deep Purple, de a P. Mobil/ P. Boksz vonal is. Ez a nótát, még tavaly januárban rögzítették, a kassai Klakson stúdióban, míg a többi dalt a csapat a leleszi próbahelyén rögzítette októberben, Dobránszky Márk irányításával. A hangzáson azért hallani némi különbséget, de a próbahelyen felvett anyag is szépen és arányosan szól, abszolút élvezhető minőségben.

A folyatásban felcsendülő Apró szikra egy lazább darab, ahol még a Charlie féle Tátrai Band neve is eszünkbe jut, de az énekes Vajda Jancsi hangjában ott bujkál nem kevés korai Vikidál Gyula féle őserő is. A nóta inkább épül a gitárra, mint a hammondra, egy nagyon ízléses kellemes darab.

A Mégsem fáj szintén a klasszikus nagy magyar elődök útján halad, akár a fénykorát élő Mobil/Box is írhatta volna. Remek vokálokkal kísért hammond-gitár játékon alapuló szám. Egy kicsit kitérve a szövegekre, a srácok nem a mai trendeknek megfelelő szókimondó stílusban tolják, hanem nagyon szépen igényesen megfogalmazott, a mindennapi ember életéről, létéről szóló, mindenki által megérthető és befogadható dalokat fogalmaztak meg.

Az, Ami kell, szintén egy hammond- gitár kompozíció és itt ki kell emelni, a gitáros Binó Tibort, aki végig nagyon ízlésesen hozza gitártémákat, semmi sablon, végig izgalmas és érdekes, amit játszik. Az EP végére felkerült a Rázd fel a véred angol nyelvű verziója Shake Your Blood címmel, de meg kell, mondjam, hogy magyarul valahogy jobban üt dal.

Alapjában az egész zenekart ki lehetne egy emberként emelni, meglátszik, hogy nem tegnap kezdték a zenélést, mindenki mestere a hangszerének, a sok koncert és az infó alapján a vendéglátózás hatalmas rutint hozott nekik. A zenekart alapító Vajda Jancsi és Szilvási Tibi mellé a 2010-ben csatlakozott gitáros Binó Tibor remek választás volt. És ne feledkezzünk meg a biztos alapokat nyújtó a virtuóz zenészeket alázattal kiszolgáló, Kiss Flóriról sem a dobok mögött, aki mindig tudja, hogy pont mennyit kell finoman odapakolni.

 

Röviden összefoglalva az egész egy nagy örömzenélésnek hat, ezek a srácok ezt nem a pénzért csinálják, és ez nagyon hallatszik, ez belőlük jön, ez az ő igazi zenéjük. Aki teheti élőben csípje el őket, mert biztos jókedvűen fog hazamenni.

Az EP meghallgatható itt!