Rock a nevem arénaturné, Pécs 2012. december 1. - Tankcsapda, Ossian, Road, The Grenma
Írta: Gery   
2012. december 02. vasárnap, 19:58

18190 443300792385022 1331259995 nManapság, amikor a rockzene annyira ki van szorulva a médiából és az átlagemberek mindennapjaiból, nagyon fontos, hogy egy-egy ilyen nagyszabású eseménnyel vagy akár turnéval életjelet adjunk magunkról mi is! A Tankcsapda név óriási ziccer ilyen téren, Lukácsék ugyanis képesek megmozgatni olyan rétegeket is, akik egyébként egy "átlagos" metal koncertre nem mennének el. Ha pedig már ott vannak megnézik a többi zenekart is, ami jelen pillanatban szerintem a legjobb módszer a műfaj népszerűsítésére, hiszen akit egyszer elkap az élőzene varázsa, azt többet nem is ereszti el! Nagyjábból ebből az indíttatásból jött létre ez a turné, amelynek pécsi állomását sikerült is elcsípni!

Bár a koncertet a The Grenma nyitotta, mi ekkor még a nem kis méretű késésünket próbáltuk behozni, így a "kezdés" számunkra a Road koncertjének végét jelentette. Mátéék helyszíni beszámolók szerint csupa ritka, alig játszott dalokat vettek elő a koncert első felében. Mire megérkeztünk azért a helyzet jócskán megváltozott, ugye amikor a Vissza kettő bevezető taktusaira érkezel a terembe az már ugyancsak best of szagú...

Ugyan ez volt idén a negyedik alkalom, hogy összefutottam a csapattal azt kell mondanom, hogy ez a szűk fél óra tetszett a leginkább az idei termésből! Látszott, hogy a színpadot feltehetőleg (ez persze csupán feltételezés) már napokkal a koncert előtt összerakták és beállították, ugyanis az egész este folyamán nagyon szépen és tisztán szólt a cucc, nem volt kásás zaj és társai, nagyon nagy dícséret innen is az illetékeseknek! Ilyen tálalásban már villámgyorsan elkapott a zene lendülete. Abban a rövidke időszakban, amíg sikerült bent lennünk olyan dalok csendültek fel, mint a már említett Vissza kettő, a Felpörögve, a Ne mondd vagy a lassan tényleg örök klaszikussá érő Nem kell más!

road

Sajnáltam, hogy ilyen keveset sikerült csak elcsípni a koncertből, hiszen ez most minden nemű "de" nélkül ütött, viszont épp ezen felbuzdulva alig vártam, hogy az Ossian is színpadra kerüljön! Jöttek is Endréék, amilyen gyorsan csak tudtak, a már ekkor is fél órás csúszás nem nagyon adott lehetőséget az időhúzásra. A nyitó Rock katonái jól megalapozta a hangulatot - bár sokan kintről vagy még onnan sem - hallgatták a bulit, alig lehetett ellátni a terem másik feléig. A hangulat kezdettől fogva nagyon jó volt, azért még mindig az Ossian rendelkezik az egyik leglojálisabb rajongó táborral. Sorjáztak is az olyan örök klasszikusok, mint az Élő sakkfigurák, az Acélszív, az Ítéletnap és a magyar fémzene egyik legismertebb dala, az Éjféli lány! A zenészek egész végig hihetetlenül profin, de mégis vidáman és élvezettel tették a dolgukat. Rubcsics Ricsi szólói néha már az egészen hihetetlen kategóriát súrolták, míg Wéber Attus és Erdélyi Krisztián a vokálok és a közönségénekeltetés terén "túlórázott" valamelyest... Külön megjegyezném, hogy a nemrég igazolt mindössze 22 éves Kálozi Gergely milyen gyorsan be tudott illeszkedni a zenekraba! Fiatal kora ellenére meg nem mondaná az ember, hogy alig 3 hónapja a banda tagja! Az estét nálam egyértelműen az Ossian vitte el a hátán, még a velem tartó - sokkal kevésbé fémőrült - haverok is csak pislogtak mondván, hogy ez aztán ott volt a szeren!

ossian

Persze a közönség legnagyobb része még mindig a fő attrakcióként pályára lépő Tankcsapda miattjött el a bulira. Bár Lukácsék újkori munkássága erősen megosztó, de erre, a klasszikus Legjobb méreg lemezt egy az egyben felelevenítő dallistára még az ős-Csapdások sem tudtak nemet mondani! Egy kicsit hideg zuhanyként ért, amikor egy taposós, igazi "Csapdás" nyitás helyett az új lemez Mi a fasz van című dalával indítottak , de a kezdeti "döbbenet" gyorsan elpárolgott a turné nevét is adó Rock a nevem és legfőképp a harmadikként érkező Gyűrd össze a lepedőt hallatán! Mivel a Méreg dalaira épült a koncert,  a bő két órás program jelentős része adva volt, ehhez kellett még válogatnia Laciéknak, ami szerintem egész jól sikerült! Persze mindenkinek nem lehet a kedvére tenni, de például a Mitől legyen vagy az örök és elnyűlhetetlen Johnny a mocsokban nekem akkora örömet okozott, hogy úgy gondoltam, egye fene, egy kicsit a későbbi korszakért rajongóknak is kedvezhetnek! :) Az sem esett éppen rosszul, hogy a Mennyország tourist-ot végre jegelték egy kicsit, nem volt hiányérzetem miatta őszintén megvallva. Köszönhetően tehét az old-schoolosra vett programnak egy kicsit úgy érezte magát az ember, mintha pár percre megint ott lenne a Legjobb méreg korszakban, persze azóta a zenekar teljesen kicserélődött és egy másik zenei irányba indult el, de ez most ott volt a szeren! Köszönjök ez a hihetetlenül hangulatos estét, ha a folytatás is ilyen lesz, alig várom, hogy újra láthassam ezeket a bandákat, talán néhányukat már Dombóváron is...

medium 1354467582

 
topmenu