Fémvár.hu Fesztivál beszámoló
Írta: Gery   
2012. június 22. péntek, 10:09

Túl vagyunk az eddigi legnagyobb vállalkozásunkon, hiszen ennyi ismert és egyben jó zenekar aligha játszott egyszerre Dombóváron... mostanáig!

A felállást már aligha kell ismertetni, de a rend kedvéért: az Auróra, a Hátsó Ajtó, a Leander, a Broken Smile és a Bloody Roots járt itt a hétvégén egy kis muzsikálásra, de még milyenre!

 

Az este első fellépője a Broken Smile volt. A zenekar életének talán legnagyobb fordulópontja következett be, mivel Chyga nemsokára Angliába költözik. Ezért is jelentett nekik sokat ez a koncert ,mivel egy jó ideig ez volt az utolsó és egyben egy Chyga búcsúztató is. Azt hiszem minden tagon látszott az utolsó buli „érzése”, mindig 100%-osan teljesítenek de most hatalmas hangulatot és bulit csináltak. Ezzel is megnyitva a Fémvár.hu fesztivált. A saját dalaikon kívül ismét hallhatta a közönség a kedvenc feldolgozásaikat tőlük pl : Black Eyed Peas vagy a 36 Crazyfists. Szerencsére a kb 30 perces késésnek köszönhetően (?) már nagyon sokan ott voltak és hallgatták őket! Rékának eddig sem volt gondja a színpadi mozgással de azt hiszem most megmutatta,hogy mit is tud igazán!! Nagyon reméljük,hogy minél előbb újra a színpadon látjuk őket!

 bs

Juci

 

A Hátsó Ajtó a Rock napját hazai színpadon töltötte, sok más zenekar mellett, mint a Bloody Roots, az Auróra, a Broken Smile, a Leander, illetve a Vulgar Display of Cover. Úgy gondolom, hogy egy ilyen remek helyi zenekar, mint a Hátsó Ajtó, nem is ünnepelhetné jobb helyen a Rock napját, mint itthon. A Hátsó Ajtó-s srácok ismét megmozgatták a közönséget - persze ez már megszokott - és egy nagyon jó kis bulit csináltak nekünk, amivel meg is alapozták az egész este hangulatát. A fiúk újra megmutatták, hogy mire képes a zenekar, egy ilyen remek közönséggel. A mindenki nagyon lelkes volt, rázta a fejét, tolongott, hogy az első sorban énekelhessék a dalokat a zenekarral együtt és persze a tánc sem maradhatott el. Ismét egy felejthetetlen bulit csináltak a fiúk nekünk, illetve reméljük, hogy maguknak is. Ennek következtében, biztos mindenki várja az új albumot, amit ősszel hallhattok először, egy lemezbemutató koncert keretében, természetesen itthon. A srácokat legközelebb a gerjeni Duna-Rocktalálkozón hallhatjátok június 23-án, délután 17:00-kor.

Audrey

Aztán átpakolás és már jött is a Bloody Roots! Rögtön berobbantak a "Késői fohásszal", ami egyből a színpad elé szegezett! A hangzás szakított rendesen, így a dalok technikásabb részei is jól előjöttek, bár Balázs gitárja itt-ott azért eltűnt sajna. A folytatás hasonlóan erős volt: "Haragvó Istenek", "Múló Álom", "Mennyből az angyal", "Keresztes Vitéz", egyszóval egy igazi best of programot kaptunk a Bloody Roots és a Moby Dick életműből, az összes kedvencet persze lehetetlen lett volna lejátszani, de mondom, így is nagyon erős volt a dalválasztás! Zeneileg különösen nagyot alakított a zenekar, hiszen Smiciék személyében szerintem a hazai színtér legtechnikásabb gitárosai közül itt van, ráadásul, ha nem figyel oda rövidesen a fia, Balázs már őt is le fogja pipálni! Látszólag a közönségnek is tetszett a buli, hiszen végig ment a pogo, headbang miegymás. Ezt aztán átragadt Smiciékre is, elvégre ők is remekül érezték magukat a koncert alatt! A záró Keresztes Vitéz, ami minden koncerten eufórikus hangulatot okoz 1989-es megjelenése óta, ezúttal is kihagyhatatlan volt, amolyan útravaló az este hátralevő részére. És akkor egyszer csak vége lett, illetve nem, még nem volt vége...

e059

Gery

Következett ugyanis az egyik személyes kedvencem, az Auróra! Amikor az azóta jobb létre szenderült "Privát rocktörténet" című műsorban először megláttam a zenekart nem hittem volna, hogy pár év múlva itthon, Dombóváron fogok bulizni a nótáikra, ráadásul közben beszélgethetek is a srácokkal, nos pedig így lett! A kezdő "Jó időben" nem egy tipikus koncert nyitó nóta, először furcsállottam is, hogy nem egy tipikus power punk(micsoda jelző :) ) dalt választottak kezdésnek, de hát ez az Auróra, sosem álltak be a sorba vagy választották az egyszerűbb utat, az extrémitás mindig is a banda sajátja volt! Ennek ellenére remekül előrevetítette, hogy mire is számíthatunk az elkövetkezendő bő egy órában. Az ismét háromtagúra fogyatkozott zenekar remekül ért a hangulat keltéshez, persze igazából ehhez nem kell többet tenniük, mint eljátszaniuk a legjobb nótáikat, ezt most is megtették! A Bloody Roots-hoz hasonlóan Vigiék is egy igazi best of műsorral készültek, talán egyedül az "Októberi emlék" volt kevésbé ismert nóta, de a laza, könnyed stílusával ez is simán beillett az este programjába. Az olyan alapvetések, mint a "Kifacsart citrom", a "88 telén", az "Előre Kurvák, Gengszterek" vagy a "Nem hagyom magam" aztán tényleg beindított mindenkit, nekem meg külön élmény volt végre élőben is hallani a nótákat! A dalok egy részét újraértelmezve, az Esszenciára felkerült új verziójában adták elő, ugyan így kiveszett az a koszos ős-punk feeling, de nekem például, aki nem vagyok punk bejött, hogy így kicsit technikásabbá, ötletesebbé váltak a nótaák!( az "Ez a város" jó példa erre) Köszönjük innen is a srácoknak a felejthetetlen estét, reméljük, hogy gyakran visszatérnek majd hozzánk!

e159

Gery

 

Nos, eljött ez a pillanat is a Leander Dombóváron! Egy gyors beállást követően a fiúk mindjárt belecsaptak a Nyolc Főbűnbe. A hangzás igencsak jó volt, persze ők már saját keverőssel dolgoznak, aki pontosan tudja, hogy hogyan kell megszólalnia ezeknek a daloknak. A csapaton egyáltalán nem látszott a 2 hónap kihagyás, amit Vörös Attila Los Angelesi kiruccanása miatt tartottak. Következett a Ghost away, majd az első nagyobb sláger a Szívidomár. A közönség végig lelkesen a nótákat énekelve élvezte a bulit. Az ott tartózkodó vmivel több mint 100 ember egyértelműen a zenekar mellé állt. Köteles Leander kicsit magába fordulva, de nagyon karakteresen és karizmatikusan vezényelte a bulit, énekelt, bőgőzött, zongorázott. Egy igazi polihisztor zenész. Jöttek a Leander lemez régi slágerei Csak te, Ma reggel majd a Szomorú vasárnap az első olyan szám ahol a katarzist érezni lehetett a teremben. Vmi zseniális módon dolgozták át ezt a számot, amit egyébként a jogtulajdonos nagyon kevés zenekarnak engedélyezett eddig. A két gitáros teljesen különböző egyéniség az életben és a színpadon is Jozzy a csendes magában eljátszós, Vörös Attila pedig a lendületes végig mosolygós, de mindketten zseniálisan gitároztak, Attila vmit nagyon megtanult ebből a szakmából és végtelen alázattal játszotta a témáit, miközben igazi amerikai „roksztár fílinggel „tolta. Jött az Ördög Naplója,Reborn, Diamond két világ közt,Bennem. A dobos Béla vmi hihetetlen figura aznap 3 zenekarban dobolt, a Leander volt a középső, de semmi fáradtságot vagy megingást nem lehetett látni rajta. Egy japán dobgép van benne elrejtve az tuti. Jött a Viharom/Tavaszom közönségénekléssel. Majd az est első meglepetése Dio-tól a Holy Diver nagyon ott volt ez a feldolgozás, remélem máskor is előkapják majd. Vörös Attila nagyon finoman hozta Vivian Campbell témáit és Leander is zseniálisan énekelte. A végére pedig nem maradt más, mint a nagy Youtube átdolgozás slágerük, Lady Gagától a Bad Romance, amire mindenki bulizott. Összességében egy nagyon jó koncertet láthattunk profi előadásban, remek nótákkal. Ez a zenekar nem a külsőségekről, hanem a zenéről szól, remélem, minél előbb újra látjuk őket.

Slayer

Az estét végül Vörös Attila Pantera tribute zenekara, a Vulgar Display of Cover zárta le. A Leander után rendesen megfogyatkozott a közönség, ez eleinte meg is látszott a hangulaton, elég álmosra sikerült ugyanis a kezdés, én is úgy éreztem, hogy már nem bírok még egy koncertet végignézni, de aztán a koncert felétől fogva minden helyre jött, a végére még a Dimebag Signature léggitáromat is sikerült előkapnom. :) Nyugodt szívvel állíthatom, hogy a csapat Európa egyik , ha nem a legjobb Pantera tribute zenekara! Vörös Attilát ugye nem kell már bemutatni, de a többiek is óriásit zúztak Vinnie Paul-ék klasszikusaira, a csapat egyik legnagyobb erényét Szabó Isti fogalmazta meg a legjobban: "nem úgy játszanak, mintha be lenne tanulva az egész, hanem olyan természetes minden". Ha az ember háttal állt meg sem lehetett mondani, hogy nem az eredeti banda játszik. A setlist igazából ilyen kései időpontban főleg a kávé hatású, reszelős nótára épült, de persze lőkerült egy-két lassabb vagy középtempós szerzemény is. A legnagyobbat a Walk, Fucking Hostile, Cemetery Gates trió ütött! Utóbbi kettő zárta a bulit, így azért érthető, hogy miért mondtam azt, hogy a végére indult be a dolog igaz?

Gery

Aztán ahogy véget ért a koncert mindenki elégedetten mehetett haza(már aki nem maradt egy kis afterpartyra vagy folytatta az estét máshol)!Ezúttal is kevesen voltunk, de legalább jól éreztük magunkat, és ami a legfontosabb, hogy ez látszólag mindenkire igaz, aki ott volt és végigbulizta az estét! Köszönjük ismét a szervezést Molnár Péternek és Kincsverő Csaba kolléga úrnak, várjuk a folytatást!

 
topmenu